Combinaties van klimplanten
Klimplanten zijn ook prima te combineren. Een klassieker is de Clematis gecombineerd met de klimroos (bijvoorbeeld Clematis Multi Blue/blauw met de klimroos New Dawn/roze). Maar ook Clematis gecombineerd met de Toscaanse Jasmijn biedt vele mogelijkheden.
Boeiende klimplanten, zoals de Klimroos en de Clematis vormen een prachtige combinatie. Andere super combi's zijn bijvoorbeeld: Clematissen met de Toscaanse jasmijn, Akebia, of Passiebloemen. Je kunt natuurlijk ook soortgenoten mixen met andere kleurvariëteiten.
De verzorging van de kamperfoelie
De plant kan zowel in de zon als in halfschaduw geplant worden. Zorg ervoor dat er geen zon op de wortels schijnt, en zoveel mogelijk zon op de plant zelf. Je zult worden beloond met een heel uitbundige bloei. De grond moet vochtig en humusrijk zijn, maar niet nat.
De kamperfoelie oftewel Lonicera is een plant die uit diverse soorten bestaat, waarvan de bekende bladverliezende klimplant er slechts een van is. Deze goed winterharde en uitbundig bloeiende plant staat niet graag in de volle zon maar voelt zich in halfschaduw beter op zijn plaats.
Het planten van de Japanse Kamperfoelie.
Wel is de beste tijd om te planten tussen oktober en juni. In deze periode heeft de plant de minste nazorg nodig. Bij het planten in de zomer is het van belang dat de struiken dagelijks van voldoende water worden voorzien. Vooral in periodes waarin het niet of nauwelijks regent.
Kamperfoelie houdt van zon; gedeeltelijke schaduw is geen bezwaar, maar in diepe schaduw wil de plant niet bloeien. Kamperfoelie overleeft vaak in barre omstandigheden, maar dat is geen reden om te concluderen dat de plant zonder water en voedsel kan.
Deze heesters kunnen goed tegen droogte en groeien op nagenoeg elke enigszins voedzame en goed doorlatende grondsoort. Zowel in de zon, schaduw als halfschaduw kunnen deze groenblijvende kamperfoelie planten uit de voeten. De meest gebruikte soort struik kamperfoelie is de Lonicera nitida 'Maigrun'.
Wil je een klimmende kamperfoelie langs een schutting planten dan zijn 2-3 planten per strekkende meter voldoende. Voor een haag van de struikkamperfoelie gebruik je gemiddeld 5 planten per strekkende meter. Lonicera fragantissima kan 2 meter breed worden.
De mooiste: de wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum) en Halliana, met sierlijke witgele bloemen, geuren het sterkst.
De Lonicera henryi wordt ook wel groenblijvende Kamperfoelie genoemd.
Wat is een makkelijke klimplant? De klimop is een van de makkelijkste klimplanten. De plant groeit hard en blijft de hele winter groen.
De passiflora, de clematis en de lonicera (kamperfoelie) zijn voorbeelden van winterharde klimplanten met een prachtige bloei. De passiflora 'Amethyst' bijvoorbeeld, heeft felpaarse bloemen met geelgroene stampers. Kies je voor de clematis, dan heb je een ruime keuze aan kleuren.
Steek de plant die je wilt delen met een spitvork of een spa uit de grond. Doe dit zo ruim mogelijk zodat de kluit intact blijft en de wortels niet beschadigd worden. Schud de wortelkluit uit zodat je de wortels en de groeipunten (ontluikende stelen) goed ziet. Vervolgens kun je de planten delen.
Planten die goed tegen natte voeten kunnen zijn Caltha, Carex, Lythrum, Lysimachia, Miscanthus, Myrica, Salix en Typha. Ook bepaalde irissen zijn goed bestand tegen natte voeten zoals de Iris setosa.
De best geurende kamperfoelie is nog steeds de wilde - of boskamperfoelie, waarvan de variëteit Serotina een rijke rood – witte bloei heeft die in de avond een heerlijke geur verspreidt. Bij de variëteit Belgica zijn de bloemen purper en geel, ook hier geuren de bloemen meer dan heerlijk.
De Kamperfoelie vormt geen hechtwortels zoals de klimop en moet daarom gesteund worden. Wanneer je de Lonicera mooi in je tuin wilt laten klimmen kun je deze slingerplant het beste een beetje op weg helpen door langs een latwerk, een plantenrek of grof gaas naar boven te leiden.
De Kamperfoelie is goed winterhard, en is goed bestand tegen de winters van ons klimaat. Bij jonge aanplant is het wel verstandig om planten bij matig tot strenge vorst af te dekken.
Bladluis en meeldauw op kamperfoelie
Kamperfoelie is meer dan andere planten gevoelig voor bladluis en meeldauw. Hou dit goed in de gaten en bestrijd deze beestjes zodra je ze ziet. Bladluizen zijn klein en groen en op een ecologische manier te bestrijden.
Wij adviseren de plant in model te knippen door hoge scheuten te snoeien. Is de kamperfoelie heel hard gegroeid en/of verwilderd? Dan kan je deze gerust terugsnoeien tot ongeveer 60 cm boven de grond.
Kamperfoelie groeit van oorsprong graag in bosranden waar de plant vanuit de koelte naar een lichte, warme plek klimt. De beste standplaats is dan ook in de (half)schaduw, in een matig voedzame, vochtige, 'gemiddelde' zandhoudende bodem; bestaand uit zand-veen of zand-klei/leem bijvoorbeeld.
Snoeien & verzorging Kamperfoelie Lonicera Henryi. Onder de ideale omstandigheden groeien deze klimplanten zo'n 30-70 cm per jaar. Ze bloeien al in het eerste jaar na aanplanten.
Slingeraars: een steun
Bekende slingerplanten zijn blauweregen, kamperfoelie, clematis, passiebloem, druivelaar en kiwi. Ze hebben een steun nodig (bv. een stevig rek, draden of een betonnet), maar klimmen verder gewoon vanzelf omhoog en opzij, waar ze maar licht en ruimte vinden.