Het nummer van een elektriciteitsmeter begint meestal met een 'E' en het nummer van een gasmeter vaak met een 'G'. - Op een digitale meter (meter met een display) staat het meternummer meestal onder (of bij) de streepjescode. - Bij een analoge meter staat het meternummer meestal vlak boven of onder de draaischijf.
Uw meternummer vindt u op de meter.Op slimme meters meestal onder de streepjescode.Op traditionele meters staat het meternummer vaak achter 'No'. Het meternummer heeft u bijvoorbeeld nodig voor het online opvragen van de capaciteit van uw aansluiting.
Om je metertype te kennen neem je het beste contact op met je netbeheerder om zeker te zijn van de gebruikte facturatiewijze. Hij kan je dan meteen ook laten weten wat de daluren zijn voor je tweevoudige meter (elektriciteit).
Dit kenmerk bestaat uit 9 cijfers. Je vindt het bovenaan in de mail 'Geef je meterstanden door' of in de brief die je van ons hebt gekregen. Je vindt de stroom- en gasmeters in de meterkast.
Op digitale meters vind je het meternummer terug onder de barcode op je meter, voorafgegaan door 1SAG (elektriciteitsmeter) en 7FLO (gasmeter).
De EAN-code is niet hetzelfde als het meternummer: met de EAN-code wordt een leveringspunt geïdentificeerd terwijl met het meternummer een toestel wordt geïdentificeerd, nl. de meter. Als u uw meter moet laten vervangen, zal er op uw toestel wel een nieuw meternummer staan, maar blijft uw EAN-code overanderd.
De slimme meter kan de meterstanden doorsturen via een telefoonsignaal. Een digitale meter kan geen meterstanden doorsturen. In de digitale niet-slimme meter zit geen geheugen in dat gas- en elektriciteitsstanden opslaat, de meter is niet verbonden met de gasmeter. U moet dus zelf de meterstanden doorgeven.
Door in te loggen in uw Mijn Liander account kunt u zelf opzoeken of u een slimme meter heeft.
Wanneer je zonnepanelen hebt, heb je vanaf 2023 geen keuze meer of je wel of niet voor de slimme meter kiest. Vanaf dat jaar is het verplicht bij zonnepanelen een dergelijke meter te laten plaatsen.
Een slimme meter meet uw elektriciteitsverbruik en gasverbruik. De meter geeft de meetstanden 12 keer per jaar automatisch door aan de netbeheerder. De netbeheerder geeft deze meetstanden elke maand door aan de energieleverancier. Net als de stand aan het einde van het jaar.
Uw bijdrage is € 72,60 inclusief btw (€ 60,- exclusief btw). Wij brengen verder geen meterhuur in rekening voor deze meter. U betaalt wel voor de energie die deze meter nodig heeft voor het uitlezen van de meterstanden. Dit verbruik wordt door de elektriciteitsmeter die in uw woning of pand hangt, geregistreerd.
Wilt u weten wat uw EAN-code is? Log dan in op Mijn Stedin.Of kijk op www.eancodeboek.nl.
Elke gas- en elektriciteitsmeter heeft een uniek nummer dat je onderaan terugvindt. De meterstand vind je dan weer bovenaan op de meter terug en wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur) voor elektriciteit of m³ (kubieke meter) voor gas.
De gasmeter heeft in totaal acht cijfers, waarvan de laatste drie een andere kleur hebben (meestal rood).Deze horen achter de komma. Als je deze meter heel precies zou willen aflezen, kom je op 37.953,944 m3 gas. Als het energiebedrijf de gasmeterstand komt opnemen, schrijven ze alleen de eerste vijf cijfers op.
Heb ik een slimme meter? Als je niet weet of je een slimme meter hebt, kun je dit controleren op de meter zelf. Een slimme meter heeft namelijk een digitaal scherm waarop je je meterstanden kunt aflezen, terwijl een gewone meter een draaischijf heeft.
De meter stuurt uw meterstanden automatisch door naar uw energieleverancier. De slimme meter slaat ieder kwartier standen op. Als er een gasmeter op de slimme meter is aangesloten, worden de standen van die gasmeter ieder uur in de slimme meter opgeslagen.
De slimme meter is een digitale meter die uw energieverbruik op afstand uitleest en doorstuurt naar uw energieleverancier. Uw meterstanden doorgeven hoeft dus niet meer. U ontvangt maandelijks een gratis verbruiksoverzicht van uw energieleverancier. U kunt uw slimme meter ook koppelen aan een energieverbruiksmanager.
Met de ENGIE-app kun je gratis jouw slimme meter uitlezen. Hiermee heb je altijd en overal inzicht in je energieverbruik. De slimme meter wordt één keer per nacht uitgelezen en stuurt deze data door naar de ENGIE-app.
Een slimme meter is op zichzelf niet 'slim'. Hij meet gewoon je gas- of elektriciteitsverbruik, net als traditionele meters.
Wanneer u een slimme meter heeft, worden meterstanden meestal automatisch doorgegeven. Waarschijnlijk staat uw slimme meter uit voor het uitlezen van uw meterstanden. Daarom vragen we u om de meterstanden aan ons door te geven.
De EAN-code bestaat uit 18 cijfers en begint met 54 (vb. 541448823456789125). EAN staat voor European Article Numbering. Leveranciers en distributienetbeheerders gebruiken deze codes om leveringspunten voor elektriciteit of gas te identificeren.
Wat is een EAN nummer? Het is niet meer dan een reeks van 13 cijfers, waarmee het mogelijk is om alle producten van elkaar te onderscheiden. De lange cijferreeks biedt de mogelijkheid om tal van producten te onderscheiden, zodat het mogelijk is om die te identificeren.
U vindt uw EAN-code (achttien cijfers - beginnend met 54144) op uw energiefactuur, of door te bellen naar uw netbeheerder. Als u zowel gas- als elektriciteitsklant bent, hebt u 2 EAN-codes: 1 voor elektriciteit, en 1 voor gas.