Ga gehurkt zitten als je je in een open veld bevindt.
Duik ineen met je voeten tegen elkaar.Ga nooit liggen!Ga direct uit het water zodra je donder hoort. Water is een goede bliksembegeleider en door het grote oppervlak kan de bliksem op veel plekken inslaan.
Onveilige plaatsen tijdens onweer
Omheiningen (ook niet-metalen omheiningen), bedradingen of leidingen;Een raam (ook gesloten ramen);In bad, douche, tijdens handen wassen;Telefoongesprekken via het vaste net.
Als je binnen in huis bent, wil dat nog niet zeggen dat je geen risico meer loopt tijdens onweersbuien. Je vermijdt best alle contact met stromend water. Dus: niet douchen, geen bad nemen, je handen niet wassen en de afwas of handwas moeten ook maar even wachten. Water is een uitstekende geleider voor stroom, vandaar.
In een open veld languit op je buik liggen
Als de bliksem vlakbij inslaat loop je namelijk het risico dat je in de wegvloeiende bliksemstroom ligt. Ga in plaats van liggen juist op je hurken zitten, met je voeten tegen elkaar aan.
Het lijkt een klassiek fabeltje, maar het is toch echt waar: vermijd contact met stromend water. Slaat de bliksem dichtbij in, dan zoekt de stroom een uitweg langs leidingen. Dus niet alleen een douche en een bad kunnen gevaarlijk zijn, of kranen in het algemeen, maar ook radiatoren.
Ook door metalen voorwerpen (dit kan zelfs een mobiele telefoon zijn) verplaatst de elektrische lading van onweer zich erg snel. Vermijd deze dus om bliksemschade te voorkomen.
Vrijwel alle dingen geleiden stroom beter dan lucht dat doet. Daarom zal de bliksem bij voorkeur via bijvoorbeeld bomen en hoge gebouwen stromen. Ook ijzeren hekwerken zijn goede geleiders. De blikseminslag veroorzaakt echter ook een gevaar door het potentiaalverschil in de grond.
Elke blikseminslag is nu eenmaal uniek! Bij naderend onweer kun je meren, plassen en zee het best vermijden.
Bliksem kan ook direct op je huis inslaan.
In een huis ben je ook redelijk veilig, mits je niet in de buurt van koperen leidingen of elektrische kabels bent. Ook schijnt douchen en badderen een afrader te zijn. De kans dat je geraakt wordt door de bliksem is gemiddeld 1 op 2 miljoen.
Bij erg hevig onweer is het daarom aangeraden om de zekering in de elektriciteitskast uit te schakelen. Blijf weg van water-, elektriciteits- en gasleidingen, vermijd contact met metalen voorwerpen en de buurt rondom je open haard of schouw.
Bliksem zoekt vaak naar hoge objecten in een omgeving, waar verder geen hoge woningen, flats of bomen te vinden zijn. Een huis tussen weilanden loopt zodoende een groter risico om getroffen te worden door blikseminslag, dan een woning een wijk binnen een grote stad.
Meestal 's middags of 's avonds
Die warme lucht stijgt op en vormt een wolk. Er ontstaan hagelstenen, die tegen elkaar aan schuren en voor statische elektriciteit zorgen. Af en toe overleeft zo'n bui de nacht en ontweert het 's ochtends."
Voor iedere seconde die tussen de flits en de klap zit, geldt dat er 343 meter tussen jou en het onweer zit. Zit er drie seconden tussen de bliksemschicht en het gedonder, is het onweer dus zo'n kilometer bij je vandaan. Als je het aantal seconden deelt door drie, weet je op welke afstand het onweer zich bevindt.
Nee, het is niet zo dat door onweer de overledene groen wordt. Ook andere vormen van het ontbindingsproces worden niet bespoedigd door onweer. Een benauwde en drukkende omgeving betekent veelal dat sprake is van warmte en een hoge vochtigheid.
Blijf bij ramen weg
Hoewel de bliksem dus niet door ramen heen kan gaan is het wel aan te raden om niet te dicht bij ramen in de buurt te gaan staan. Dat heeft meer te maken met de lichtintensiteit van een bliksemflits die dichtbij inslaat dan met het directe gevaar.
Meestal rapporteert de waarnemer dat een vuurbal is gezien nadat de bliksem de grond raakte. De vuurbal heeft een levensduur van enkele seconden tot enkele minuten. Gemiddeld duurt een bolbliksem een seconde of vijftien. De vuurbal is zo groot als een tennisbal, maar kan ook de vorm van een strandbal aannemen.
▸ Het onweert vaker 's middags of 's avonds. "Dat komt doordat de lucht gedurende de dag vaak opwarmt en het 's ochtends nog niet warm genoeg is om onweer te veroorzaken", zegt de woordvoerder van Weerplaza.
De bliksem kiest de gemakkelijkste weg en slaat in waar het elektrische veld het grootst is. Zo goed als alles geleidt stroom beter dan de lucht, dus slaat de bliksem vaak in op het hoogste punt. Ook ijzeren constructies geleiden erg goed en trekken dus de bliksem aan.
Auto door bliksem getroffen
Als je auto door bliksem is getroffen, hoef je geen lantaarnpaal of vangrail aan te tikken om hem te ontladen. Het casco van een auto werkt namelijk als een kooi van Faraday, waardoor de stroom via het dak en de zijkanten naar de grond wordt geleid.
Haal stekkers van televisies en laptops uit het stopcontact
Elektrische apparaten als televisies, laptops en smartphones gaan bij een blikseminslag vrijwel altijd kapot. Trek daarom zo snel mogelijk de stekkers van al deze apparaten uit het stopcontact. En vergeet ook de internetkabels niet.
Stap van je fiets af als je midden in een onweersbui zit
Dan ben je daar helaas ook niet veilig voor onweer. Het beste kun je in beide gevallen schuilen in een gebouw of in een auto. Die laatste werkt als een soort kooi, die de stroom veilig om je heenleidt bij een inslag.
Verzekerd: De meeste particuliere woonhuisverzekeringen dekken schade door blikseminslag en inductie (nadat de bliksem in de buurt is ingeslagen, komt stroom de woning binnen via buitenleidingen).
Niet dat de kans dat uw juist precies op die plek getroffen groter is, maar áls het gebeurt, zijn dit de zwakste plekken in huis en is de kans dat u getroffen wordt door bliksem, versplinterd hout, steenbrokken of glas het grootst.