Hechtpleisters. De hechtpleisters (steristrips) vallen na enkele dagen vanzelf van de wond. Ze mogen niet nat worden. Gebruik geen crème, zalf of olie op de wond.
Hechtpleisters Na 48 uur mag u kort douchen. De hechtpleisters laten vanzelf los na 3 tot 14 dagen. De wond is gesloten met behulp van huidlijm.
Hoelang hechtpleisters laten zitten
Wanneer wonden gehecht of geplakt zijn met de hechtpleister dan is het essentieel om de wond gedurende een halve dag droog te houden. Maar wanneer de wond in een ziekenhuis is behandeld met hechtpleisters dan is het belangrijk circa. 24 uur te wachten op complete droging.
Is de wond in het ziekenhuis gehecht? Dan moet u de wond 24 uur drooghouden. Binnen die eerste 12 (of 24) uur kort douchen (minder dan 10 minuten) mag wel. Dep de wond daarna voorzichtig droog met een schone handdoek.
Wassen, douchen en baden
Houd de wond 24 uur droog. Daarna kunt u zich gewoon wassen en douchen. Let er bij het afdrogen op dat u niet te hard over de wond wrijft. We adviseren u om de eerste vijf tot zeven dagen niet te zwemmen of in bad te gaan.
Hechtpleisters. De hechtpleisters (steristrips) vallen na enkele dagen vanzelf van de wond. Ze mogen niet nat worden. Gebruik geen crème, zalf of olie op de wond.
Hechtstrips of zwaluwstaartjes: Is de wond schoon en staat er weinig spanning op de wondranden? Dan kan de huisarts hechtstrips of zwaluwstaartjes gebruiken om de wondranden bij elkaar te brengen. De huisarts zal de wondranden dan wel eerst schoonmaken en ontsmetten.
Het verband mag na 3 dagen verwijderd worden, zo nodig kunt u een ander verband of pleister op de wond aanbrengen. U mag na 3 dagen weer douchen. Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven).
U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen verwijderd zijn. Op de Spoedeisende Hulp is de wond verbonden met een pleister of verband. De pleister of het verband mag na een dag worden verwijderd. Wanneer de wond na een aantal dagen droog is, is verbinden niet meer nodig.
Hoe vaak moet ik mijn pleister vervangen? Doorgaans moet je wondverband en pleisters voor snijwonden en schaafwonden om hygiënische redenen dagelijks vervangen.
De hechtingen moeten de eerste 48 uur droog blijven. Daarna mag u douchen en de wond afspoelen. Zorg er wel voor dat u de wond na het douchen goed droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen weg zijn.
Hechtpleisters U mag hiermee douchen en de wond droogdeppen. De hechtpleisters mag u niet verwijderen; zij laten uiteindelijk zelf los.
Er blijkt geen verschil tussen wondlijm en hechtingen in cosmetisch resultaat. Sluiten met wondlijm gaat wel sneller en zowel kinderen als volwassenen rapporteren minder pijn. Het risico op loslating of infectie bij het gebruik van wondlijm en hechtingen is verwaarloosbaar (circa 1% van alle gesloten wonden).
Een bad nemen mag drie dagen na het verwijderen van de hechtingen. Let er op dat u de eerste twee maanden geen crème of bodylotion gebruikt rond het wondgebied.
Een wondinfectie herkent u aan een erg rode en gezwollen huid. De wond gaat meer pijn doen en kan een kloppend gevoel geven. Ook kunt u koorts krijgen. Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten.
Neem contact op met uw huisarts in deze gevallen: Als een schaafwond veel bloedt of lang blijft bloeden. Dek de wond dan na het uitspoelen tijdelijk af (tot u bij de huisarts bent), bijvoorbeeld met een schoon verband of een schone theedoek. Als de wond meer vocht begint af te geven.
In bad of douche
Twijfelt u, stel het baden dan nog uit. Door het liggen in water wordt de huid zachter en kunnen wondranden gaan wijken waardoor een lelijk litteken ontstaat. U mag douchen, ook als er nog nietjes of hechtingen in de wond zitten. Dep de wond na het douchen goed droog met een schone handdoek.
Wanneer de wonden niet meer lekken bij oplosbare hechtingen mag de pleister worden verwijderd. De wonden mogen de eerste 3 dagen niet nat worden, u mag daarom 3 dagen na de operatie niet douchen of in bad.
Wij hebben het antwoord: het genezingsproces duurt bij kleine wonden meestal tussen de 24 en 72 uur. Wondgenezing bestaat uit 5 verschillende fasen. In de eerste fase, wanneer de wond ontstaat, zorgt de bloedstolling voor een tijdelijke afsluiting van de wond.
U plakt daarom altijd eerst één kant van de hechtpleister de huid. Vervolgens trekt u dat gedeelte van de huid naar de wond toe, en bevestigt dan de andere kant. Let op dat u geen overmatige rek op de hechtpleister en de huid aanbrengt.
Op de vraag of je een wond moet afdekken of openlaten, hebben we maar één goed antwoord: afdekken. Door pleisters of verband te gebruiken, bescherm je jouw huid tegen vuil van buitenaf. Zo voorkom je infecties en zorg je er dus voor dat je wond rustig kan genezen.
Een hechting kan uitscheuren als de trekkracht op de hechting stijgt. Dit gebeurt wanneer de spanning in het wondgebied groter wordt. Oorzaak hiervan is zwelling door vocht- en/of bloedophoping.
Als je een open wond hebt, is het niet aangeraden om te gaan zwemmen. Bacteriën kunnen makkelijk in de wond dringen en zo terecht komen in de bloedbaan. Er kan ook een te hoge concentratie chloor in je wond terechtkomen, wat schadelijk is voor de gezondheid en het herstel.
Als de wond dicht is en de hechtingen zijn verwijderd, kunt u weer gaan zwemmen. Er is geen vaste termijn voor wanneer u weer aan het werk mag. Dit hangt af van hoe u zich voelt en wat voor werkzaamheden u doet. Heeft u een lichamelijk zware baan, dan is het advies om de eerste zes tot acht weken rust te houden.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.