Hout gaat altijd langer mee als het niet in contact staat met de grond of water. Toch zijn er een aantal manieren waarmee je het hout kunt beschermen, waardoor het langer meegaat. Douglas houten palen gaan op den duur rotten onder de grond. Het blijft onder de grond namelijk altijd een beetje vochtig.
Hardhout wat in de grond of water geplaatst wordt, zoals palen en damwand, heeft een verwachte levensduur van ca. 20 jaar.
Voor de beste bescherming van hout onder de grond kan je het beste de palen behandelen met teer. Het beste kan je de gehele paal behandelen om het hout te beschermen tegen regen en zonlicht. Door houten palen in grond te beschermen met teer of beits verlengt de levensduur met vele jaren.
Een paal uit azobe, tropisch hardhout, kan je zonder problemen gewoon rechtsreeks 60-70 cm in de grond plaatsen. Azobe blijft 25 jaar (en met wat geluk langer) meegaan in contact met grond en aarde. Kortom, indien de paal met deze diepte in de grond staat, is de stabiliteit gewaarborgd.
Houten palen in de grond zijn in Europees hardhout en Tropisch hardhout te leveren. Maar ook Lariks Douglas of Eiken zijn als houten palen in de grond toepasbaar. Vaak wordt Lariks of Douglas-hout in constructies gebruikt zoals veranda's, overkappingen of tuinhuisjes.
Hoe diep moet mijn paal in de grond? Over het algemeen gebruikt men voor het bepalen van de juiste lengte van de paal (voor in de grond) de vuistregel dat 1/3e van de lengte van de paal de grond in moet. Als minimale lengte wordt hierbij over het algemeen een lengte van 40cm in de grond geadviseerd.
Dit heeft tot gevolg dat het hout ook minder lang meegaat dan voorheen. Vooral als geïmpregneerd hout in aanraking komt met (vochtige) grond is de levensduur beperkt tot ongeveer 2 jaar.
Azobé is net als Bankirai een sterke hardhoutsoort en gaat ongeveer 25 jaar mee. Dit geldt ook voor Azobé hout dat direct in de grond wordt geplaatst en te maken heeft met vocht. In die situatie is deze houtsoort wat duurzamer dan Bankirai.
Het zal in de buitenlucht niet snel rotten. Dit maakt de houtsoort heel geschikt om een chique vlonder mee aan te leggen.
Gaat deze paal de grond in? Dan adviseren wij een postsaver te gebruiken. Wanneer groen geïmpregneerd grenenhout in de grond geplaatst wordt, gaat de levensduur snel achteruit. Hout is een natuurproduct dat bepaalde eigenschappen heeft.
Palen van douglas hout kun je dus in de grond zetten, maar komen dan dus wel in aanraken met vocht. Om het hout te beschermen zul je dus voor een waterdichte laag tussen het hout en de grond moeten zorgen.
Heeft u een dieper gat, kunt u in lagen werken van 200 mm, waarbij de hiervoor beschreven verwerkingsmethode gehanteerd kan blijven. Het gat dient niet helemaal afgevuld te worden met de Turbo-Beton, maar tot er een diepte overblijft van ongeveer 6 centimeter.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Hoe lang gaat het mee? Bankirai is een hele sterke hardhout soort die ongeveer 25 jaar meegaat. Het hout is goed bestand tegen schimmels en aantasting door insecten, waardoor het ook heel geschikt is als plank voor houten terrassen.
De houten betonschutting staat bekend om het feit dat het een stevige schutting is en is daardoor ook een van de populairste. Onder de houten schuttingen vallen de grenenhouten schutting en het zwarte gedompelde hout. Ook zijn deze houten schuttingen erg populair.
Siberische Lariks, Europese Eik en Kastanje zijn allen prima geschikte houtsoorten om een duurzaam en stijlvol terras mee te maken. Europese Eik en Kastanje hebben een duurzaamheidsklasse 2 en vergrijzen net zo mooi als tropische houtsoorten. Kastanje is bovendien ook vocht- en schimmelbestendig.
Padoek, Afrormosia en Ipé zijn gekend als de beste houtsoorten. Uitgebreide informatie over de houtsoort, zoals bewerkingsmogelijkheden, oorsprong en eigenschappen van het hout vindt u op de pagina's van de houtsoort.
Het zal niet rotten, het zal niet zwart worden, het zal niet barsten. Al deze eigenschappen maken van Padouk een goedkoop kwaliteitsproduct.
Het is vaak te hard om te spijkeren, vaak wordt het met fretbouten aan elkaar gezet, beide handelingen worden zeer vereenvoudigd door eerst voor te boren. Vers gezaagd, geboord of gekloofd hout heeft een kenmerkende tanninegeur. Azobé houtstof en -splinters kunnen een allergische reactie opwekken.
Pokhout is bekend als een van de hardste en zwaarste handelshoutsoorten. Kruisdraad of warrige draad. Fijn. 1150-1350 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1400-1500 kg/m3.
Hoewel het schilderen van hardhout voor buiten niet altijd nodig is, zijn er toch veel mensen die graag het hout een fris kleurtje geven, of de kwaliteit van houten tuinkasten of tuinmeubilair zo lang mogelijk willen behouden. Je kunt met schilderwerk helaas ook fouten maken, die ten koste kunnen gaan van het hout.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Hoe diep moet de paal de grond in? Een paal moet (als het kan) voor een derde deel de grond in om stevig te staan. Voor een schutting van 180 cm hoog is dus een paal nodig van zo'n 270 cm.
Deels houten schuttingen, zoals hout-beton, gaan 15 tot 30 jaar mee, afhankelijk van het soort hout. Betonnen schuttingen gaan het langst mee, net als composiet schuttingen. Deze laatste zijn wel duurder.