Tuinaarde zorgt voor veel organische stof in de bodem, maar bevat vrij weinig poriën. Tuinaarde wordt gebruikt voor het bemesten en verbeteren van de bodem en is zwaarder dan potgrond. Met name planten die van een wat zurige bodem houden, zullen beter gaan groeien als u tuinaarde gebruikt.
Tuinaarde is prima geschikt om door de grond van uw tuin te mengen. Echter, het is niet geschikt om te gebruiken voor uw bakken en/of potten op uw terras. Tuinaarde bevat te weinig poriën die beschikbaar dienen te zijn voor de wortels van uw planten. Hiervoor hebben de potgrondfabrikanten potgrond ontwikkeld.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Zowel tuinaarde onbemest als tuinaarde bemest lenen zich goed als tuingrond voor beplanting. De bemeste tuinaarde is echter voorzien van toegevoegde organische producten, zoals compost en champost (geen kunstmest). Hierdoor bevat deze tuingrond extra voedingswaarde waardoor beplanting een goede start krijgen.
Tuinaarde is ideaal om de tuin of de borders op te hogen. Er zitten meteen meststoffen en kalk in waarmee de bodem verbeterd wordt. Tuinplanten en struiken groeien het best in een vruchtbare en humusrijke bodem.
De eerste mogelijkheid voor grond voor je tuin is dus een mengsel van bemeste tuinaarde en gewone aarde: Je leegt de zak bemeste tuinaarde en mengt dit met de gewone aarde van je tuin. Voilà! Je kunt ook tuinaarde-compost gebruiken voor het ophogen van je tuin, maar ook deze variant moet je mengen met de gewone grond.
De best scorende potgrond in de groeitest (van Central Park) heeft alleen het 'keurmerk goede grond' en ook de RHP-loze potgrond van DCM doet het prima.
Intratuin potgrond is geschikt voor alle buitenplanten in bloempotten- en bakken. Intratuin potgrond is een samenstelling van basis grondstoffen, zoals tuinturf en turfstrooisel. Naast deze grondstoffen bevat de potgrond een voedingsmix, waardoor de potgrond voldoende voeding heeft voor 2 maanden.
Als je een plant hebt die prima tegen een zuurdere grond kan, kun je veenmos gebruiken om extra vocht in je grond vast te houden. Maar als je plant meer neutrale grond nodig heeft, voegt het toevoegen van Sphagnum mos de watervasthoudende eigenschappen toe die je nodig hebt.
Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost of organische mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig.
Algemene of universele potgrond
In de volle grond kan potgrond ook gebruikt worden bij de aanplant van bomen, struiken en vaste planten, als aanvulling in het plantgat. Ook bij het opkweken van bijvoorbeeld groente kan gewone potgrond worden gebruikt.
Een juiste potgrond is belangrijk voor het laten aanslaan van je beplanting. Plantenbakken & Zo heeft gekozen voor de potgrond van Culvita. Deze potgrond is voor alle planten en struiken geschikt (behalve voor zuurminnende planten zoals b.v. een rhododendron).
U kunt er voor kiezen om zelf de grond af te voeren door dit naar de milieustraat in uw gemeente te brengen of een container of bigbag te huren. Voor een kleine hoeveelheid tuingrond is dit prima zelf te doen, maar voor grotere hoeveelheden grond en zand wordt het al snel lastig.
De behoeften van zuurminnende planten
Zuurminnende planten zoals azalea, rododendron, heide (Erica, Calluna), blauwe hortensia, skimmia, camellia, pieris, brem… vragen een luchtige, goed doorlatende en eerder zure grond (pH 4,5-5,5).
Compost wordt doormengt door de bovenste laag van de tuingrond. Door het mengen door de toplaag wordt de structuur en de vruchtbaarheid van de grond verbeterd. Compost heeft een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde.
Voor gazon hoef je niet zoveel grond af te graven als voor bomen en struiken. Deze laatste gaan met hun wortels meer de diepte in en dan is 1 meter noodzakelijk. Voor gazon en kruidachtige vaste planten zou ik het op 40-50 cm houden.
Leg zo min mogelijk tegels in de tuin en zorg voor voldoende planten. Hoe meer groen, hoe beter het water weg kan zakken in de tuin. Waterdoorlatende verharding is een alternatief: grind, schelpen, boomschors of grasbetontegels. Sluit een regenton aan op de regenpijp en gebruik dit water om je tuin te besproeien.
Teelaarde, ook tuinaarde of (zwarte) grond genoemd is een product wat gewonnen wordt bij maaiveldverlagingen en ontgravingen. Het is onbemest, ongemengd en vrij van puin.
Rozen groeien het best op vruchtbare grond die voldoende waterdoorlatend is. Kies om deze reden voor een potgrond met leem of klei. Rozen vragen om grond met voldoende magnesium.
Om het aantal liter potgrond te berekenen dient u eerst de m³ (kuub) te vermenigvuldigen met 1000. In een m³ zit namelijk 1000 liter. In dit voorbeeld is het dan: 1,17 x 1000 l/m³ = 1170 liter.
Zo lang u de potgrond droog en koel bewaart, bijvoorbeeld in de schuur of het tuinhuisje, kan er vrijwel niets mee gebeuren en kunt u het later zonder problemen opnieuw gebruiken.
Lidl biedt naast de Premium potgrond een ruime collectie producten aan. Houd de wekelijkse Lidl folder in de gaten om de beste aanbiedingen en acties te vinden.
Het beste antwoord. Het is absoluut niet giftig.