De Limburgse vlaai maakt niet alleen deel uit van het Limburgs gastronomisch erfgoed, haar faam rijkt ver over de Limburgse grenzen.
De Limburgse vlaai heeft de status van Europees beschermd streekproduct bemachtigd.
Wij adviseren om de vlaai in de koelkast te bewaren, waar deze tot 3 à 4 dagen na aankoop zijn optimale smaak en textuur behoudt. Het is belangrijk om te onthouden dat onze vlaaien het best vers genoten kunnen worden, daarom raden we het invriezen van onze vlaaien af.
Sinds maandag 22 januari 2024 heeft de lekkernij ook een officieel beschermde status in Europa, als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). De BGA-status voor de Limburgse vlaai is het resultaat van een jarenlang lopend proces, waar Nederlands- en Belgisch-Limburgse bakkers bij betrokken zijn.
Hoewel de vlaai lijkt op een Limburgse vlaai, wordt het in Limburg niet als echte vlaai gezien.
Een Limburgse vlaai wordt geheel in de oven gebakken. Het achteraf toevoegen van slagroom mag dus officieel niet. Een echte klassieker is de rijstevlaai (riestevlaoj), ook kruisbessenvlaai (kroonselevlaoj) en pruimenvlaai (proemevlaoj) zijn welbekend.
Bakker Daily Hannen van bakkerij Hannen in Herten is de beste vlaaibakker van Limburg. Dat is de uitslag van de gezamenlijke vlaaibakwedstrijd die de Limburgse bakkers jaarlijks organiseren.
De winnaar van de vlaaientest is de vlaai van de HEMA. Deze krijgt als rapportcijfer een 6,5.
Vlaaien zijn wezenlijk verschillend van taart omdat de bodem van een ander soort deeg is gemaakt, meestal een zoete gistdeeg, soms ook linzen- of biscuitdeeg. Traditioneel (gegist) vlaaideeg lijkt op brooddeeg en is meestal wat zwaarder dan taartdeeg.
De Limburgse vlaai is een verse goudbruin gebakken ronde taart met een diameter van minimum 10 cm en maximum 30 cm.De Limburgse vlaai bestaat uit een bodem, vulling en eventueel een toplaag.
Invriezen na het bakken is verboden en er mag ook geen slagroom aan worden toegevoegd. De beschermde status geldt vanaf 22 januari.
Een ander handig hulpmiddel dat vaak door de bakker wordt gebruikt is de 'onderlegger'. De rand van de onderlegger bestaat uit 24 of 30 boogjes. Dat is niet voor niets, want als je bijvoorbeeld 12 gelijke stukken wilt hebben, snij je de taart gewoon om de twee boogjes, en je weet zeker dat het 12 gelijke stukken zijn.
De oorsprong van de vlaai ligt eigenlijk helemaal niet in Limburg, maar in Zuid-Duitsland. In de Middeleeuwen werden resten brooddeeg en oud fruit samen gebakken. Eigenlijk als alternatief om het weg te gooien. Daarna is voor het eerst in 1878 in een boek geschreven over de vlaai door Jacobus Craandijk.
Niet iedereen weet namelijk hoe je een kwalitatief goede vlaai maakt en daarbij vind je soms nog een verdwaald toefje slagroom of schuimpje naast de vlaai. Dit is volledig tegen de officiële Limburgse regels. Vlaai eet je alleen met een vorkje of uit het vuistje en that's it.
De Europese Commissie heeft op 16 januari 2024 de inschrijving van de Limburgse vlaai, de zoete gebakken taart uit Nederland en België, in het Register van beschermde geografische aanduidingen (BGA) goedgekeurd.
De bodem van de vlaai is een zoet gistdeeg met een dikte tot 1 cm, waarvan de textuur lijkt op brooddeeg. De vulling kan bestaan uit fruit, rijstepap, room, griesmeelpap, verse kaas, suiker/ei vulling of een combinatie hiervan. De vlaai kan een open vlaai, een gesloten vlaai, een reepvlaai of een kruimelvlaai zijn.
De pelgrims brachten de taartrecepten die ze kenden uit hun thuislanden mee toen ze in de koloniën aankwamen. Kolonisten waardeerden het voedselconserveringsaspect van taarten met een korstachtige bovenkant, die vaak werden gekruid met "gedroogd fruit, kaneel, peper en nootmuskaat".
Gezonde optiesToch een lekker gebakje of taartje eten op de verjaardag van je oma? Neem dan bijvoorbeeld een stukje vruchten- of rijstevlaai. In een stukje van deze heerlijke vlaai zit namelijk ongeveer de helft van het aantal calorieën van een appelflap of monchou taart.
Net als taart kun je vlaai bij voorkeur in een afgesloten doos in de koelkast bewaren.Zo blijft het tot drie dagen houdbaar. Wanneer je de vlaai zonder doos in de koelkast zet, kun je het nog een dag bewaren. Vlaaien kun je ook invriezen maar ook hierbij is het af te raden om vlaaien met slagroom in te vriezen.
De top 5 meest verkochte vlaaien van Limlicious in 2023: Gedeelde nummer 4 en 5: Fruitvlaai kers en Platte rijstevlaai Nummer 3: Kruimelvlaai pudding Nummer 2: Luikse rijstevlaai Nummer 1: Schuimvlaai kruisbes Krijg jij ook zo'n zin in iets lekkers?
Een halve vlaai kan gesneden worden in 5 of 6 punten. Een hele vlaai kan gesneden worden in 10 punten. Een halve vlaai kan gesneden worden in 5 punten.
Als beste beoordeeld door het Algemeen Dagblad
gefeliciTAART.nl heeft de allerlekkerste taart van Nederland! Uit een taarten test van AD.nl werden wij als winnaar uitgeroepen. Onze taarten werden beoordeeld met een 9,3.
Een overheerlijke vlaaienbodem gevuld met een dikke laag gele room en kersentopping. Grote rozetten chocoladeslagroom met chocoladeschaafsel en poedersuiker combineren heerlijk met de kersen. De vlaai is voor ongeveer 12 personen.
Bij Jumbo vind je alleen de lekkerste vlaaien.
Dit is het verschil tussen taart en vlaai
Wat is eigenlijk het verschil? Het algemene verschil is dat het deeg van een vlaai anders is dan dat van een taart. Doordat het een gistdeeg is (dus met gebruik van gist en niet bijvoorbeeld bakpoeder), is het vaak een luchtiger deeg dan bij andere taarten.