Metoclopramide is ook geschikt voor de behandeling van misselijkheid en braken bij migraine. In dit geval schrijft de arts de metoclopramide vaak voor in combinatie met een pijnstiller (aspirine of paracetamol). Bij migraineaanvallen kan metoclopramide vijftien minuten voor een pijnstiller worden ingenomen.
Het tijdsinterval van minstens 6 uur tussen twee doses metoclopramide, dat in rubriek 4.2 wordt aangegeven, moet worden nageleefd, zelfs in het geval van braken en afstoting van de dosis, om te voorkomen dat de patiënt een overdosis krijgt.
Gebruik metoclopramide alleen langer dan 5 dagen achter elkaar op advies van uw arts. Gebruikt u het langer dan 5 dagen? Dan heeft u meer kans op ernstige bijwerkingen, zoals bewegingsstoornissen. Misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap: stop met dit medicijn wanneer u niet meer zo misselijk bent.
Wanneer u teveel paracetamol heeft ingenomen, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts of apotheker. Bij inname van een hogere dosis dan is aangegeven kan er misselijkheid, braken en een gebrek aan eetlust optreden.
Gebruikelijk is 0,1 tot 0,15 mg metoclopramide per kg lichaamsgewicht per keer (maximaal drie keer). De arts adviseert of je het medicijn als tablet, zetpil of drank kunt toedienen.
Metoclopramide is sinds 1964 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Primperan en als het merkloze Metoclopramide. Het is te verkrijgen in tabletten, drank, zetpillen en injectievloeistof.
Cola bij buikpijn of misselijkheid
Er zijn theorieën die de samenstelling van cola in verband brengen met een antibacteriële werking of medicatie tegen misselijkheid. Maar er is geen wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat cola werkelijk helpt als je misselijk bent of buikpijn hebt.
De stelling 'Cola helpt tegen misselijkheid' moeten we helaas bestempelen als fictie. Maar wat blijkt: als je zelf het gevoel hebt dat je er iets aan hebt, is er geen reden om met de cola op te houden.
Ibuprofen verhindert net als paracetamol dat het pijnsignaal aan de hersenen wordt doorgegeven. De felroze pilletjes werken echter niet alleen pijnstillend en koortsverlagend, maar zijn ook nog ontstekingsremmend. Dat is het grootste verschil met paracetamol.
Misselijkheid zorgt ervoor dat je niets meer wilt eten of drinken. Braken zorgt ervoor dat de 'gevaarlijke' stoffen uit je maag verdwijnen. Je kunt al misselijk worden als je aan bedorven eten of vieze dingen denkt. Misselijkheid hoeft helemaal niet te betekenen dat je ziek bent.
Hoe gebruikt u de metoclopramide? Metoclopramide zijn er in tabletten en zetpillen. De tabletten worden zo nodig één tot drie keer per dag voorgeschreven. Ook kan het zijn dat u de tabletten drie keer per dag standaard moet innemen voor de maaltijd.
Metoclopramide en domperidon worden vooral gebruikt tegen misselijkheid en braken. Metoclopramide kan neurologische bewegingsstoornissen veroorzaken, terwijl domperidon een verhoogd risico op hartproblemen geeft.
Het gevoel van misselijkheid duurt niet lang (vaak een half uur tot een paar uur), enkele uitzonderingen daargelaten.
Metoclopramide is een geneesmiddel om misselijkheid en braken bij chemotherapie te voorkomen. Metoclopramide stimuleert onder andere de beweging van maag en darmen. Hierdoor gaat voedsel sneller van de maag naar de darm. Misselijkheid en braakneigingen nemen af wanneer de maag leeg is.
Bij een succesvolle behandeling wordt de pijn verminderd tot de helft of meer, of is er geen of slechts milde pijn. Zo'n behandeling heeft niet alleen effecten op de pijn zelf, maar verbetert ook de slaap, depressieve gedachten, levenskwaliteit, het werken en de mogelijkheid om het dagelijkse leven terug op te nemen.
Levernecrose kan optreden wanneer de dosis van 6 gram per dag overschreden wordt. Voor kinderen is de dosis die leverbeschadiging veroorzaakt 140-150 mg/kg lichaamsgewicht. Een overdosis aan paracetamol kan dodelijk zijn. De dodelijk dosis bedraagt 20-25 gram.
Paracetamol kan geen kwaad voor je maag. Pas wel op met medicijngebruik bij maagpijn. De oorzaak is namelijk niet altijd duidelijk. Soms is langdurig gebruik van pijnstillers juist de oorzaak van maagklachten.
Een banaan helpt tegen misselijkheid: fabel
"Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn misschien mensen die het fijn vinden om een banaan te eten als ze misselijk zijn. Je moet zelf uitproberen of dat voor jou helpt."
Yoghurt. Yoghurt is niet alleen lekker als ontbijt, maar doet ook heel veel goeds. Zo ook tegen misselijkheid en darmproblemen. Griekse of IJslandse Yoghurt bijvoorbeeld bevat darmvriendelijke probiotica, wat je misselijkheid zou kunnen verminderen.
Maagklachten ontstaan meestal na de maaltijd en 's nachts. Wat als 'maagpijn' wordt ervaren, is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen. Overgeven of misselijkheid heeft niet altijd met de inhoud van de maag te maken. Voor het verteren van voedsel is maagzuur nodig.