Hoe laat gaan de winkels open? Schiphol slaapt nooit en de winkels op de luchthaven hebben ruime openingstijden. De shops na security zijn van anderhalf tot een uur voor vertrek van de eerste vlucht geopend. Een half uur voor vertrek van de laatste vlucht van de dag sluiten ze pas weer.
Bij de security check kijken we of je geen gevaarlijke en/of verboden spullen bij je draagt. Daarvoor controleren we je handbagage en je kleding. Hoe meer je mee wilt nemen in het vliegtuig, hoe langer de controle duurt. Het is dus handig om spullen die je niet direct nodig hebt in je ruimbagage te stoppen.
Schiphol never sleeps
Winkels en horeca hebben ruime openingstijden op Schiphol. De winkels na security zijn van anderhalf tot een uur voor de eerste vlucht geopend. Een half uur voor de laatste vlucht sluiten ze pas weer. Bovendien is in elk gebied minstens één horecapunt in de nacht open, en meer als het drukker is.
Superlange rijen en rustige momenten: hoe druk het is op Schiphol, verschilt van uur tot uur. Waar het volgens een medewerker in vertrekhal 1 rond 06.00 uur 'echt gekkenhuis' was, waren de meeste hele lange rijen in de vertrekhallen tussen 08.00 en 09.00 uur verdwenen.
Eten, drinken en shoppen op Schiphol
Vanaf 26 januari 2022 zijn de eet- en drinkgelegenheden en winkels, zowel voor als na security, weer geopend tot 22:00 uur volgens de normale openingstijden. Na 22:00 uur kun je eten en drinken afhalen.
Het vliegveld maakte gebruik van 130 zogenoemde 'controle-lanes' aan de gates. Maar die zijn nu niet meer nodig. Vanaf nu kun je voor de controle terecht bij vijf grote centrale controlepunten. In één keer wordt je paspoort, je bagage en je lichaam gecheckt, en dat moet sneller gaan dan voorheen.
Kom dan niet eerder dan 4 uur voor je vlucht vertrekt naar de luchthaven. Zo help je ons om de rijen voor de incheckbalies en securitycontrole beter te spreiden en soepeler te laten doorstromen. Eerder komen heeft geen zin, want dan is je incheckbalie of bagage drop-off nog niet open en sta je onnodig te wachten.
Om te voorkomen dat je veel te vroeg in de rij staat, ben je pas vanaf 4 uur voordat je vlucht vertrekt welkom in de vertrekhal. Fijn als je hier rekening mee houdt, want zo help je mee de rijen voor de incheckbalies en de securitycontrole beter te spreiden en soepeler te laten doorstromen.
Waarom is het zo druk op Schiphol? Dat komt voornamelijk door het tekort aan personeel. Of het nou bij de beveiliging, vluchtafhandeling of bij incheckbalies is, overal zijn er te weinig medewerkers om het grote aantal passagiers, dat op vakantie of zakenreis wil zonder al te veel oponthoud, te laten doorstromen.
Laptops en tablets hebben dikke circuit boards (printplaten) die de X-ray machines moeilijk kunnen doorzien. Daarom is het slim en nodig om grote elektronische apparatuur (alles groter dan een A5 of waarvan de dimensie groter is dan 20 cm) uit je tas te halen.
Was u op tijd op het vliegveld, maar miste u uw vlucht door de lange wachtrijen? Dan kunt u door een tijdelijke regeling van Schiphol schadevergoeding krijgen. Bijvoorbeeld voor de kosten van een nieuw ticket of hotelovernachting. U kunt de vergoeding aanvragen tot 30 september 2022.
Op een groot deel van Schiphol worden 3D CT-scans gebruikt om jouw handbagage te controleren. Via deze CT-scans kunnen securitymedewerkers de inhoud van je handbagage in 360 graden bekijken en op een scherm draaien voor een nauwkeurige inspectie.
Douchen. Wist je dat je kunt douchen op Schiphol? Na zo'n heerlijk warme opkikker voel je je weer helemaal als nieuw. Ideaal als je je wilt opfrissen na een lange reis of tijdens een overstap.
Op Schiphol bleken vooral sigaren, sommige stropdassen en horloges voordeliger geprijsd te zijn in vergelijking met andere bezochte luchthavens. Kijkend naar de verschillen met de winkelstraat, zijn in de regel parfum en alcohol nog voordelig op de luchthavens aan te schaffen.
De drukste dag op Schiphol zal maandag 25 juli 2022 zijn. De weken erna zal het met name op de vrijdag heel druk worden.
Hoe lang van tevoren moet ik aanwezig zijn op Schiphol? Normaliter hoor je voor een vlucht binnen Europa ca. 2,5 uur van tevoren aanwezig te zijn, voor een vlucht buiten Europa geldt 3 uur.
3 uur van tevoren aanwezig op het vliegveld
Check van tevoren bij de vliegmaatschappij hoe laat voor vertrek je aanwezig moet zijn. Wil je het ruim nemen? Zorg dat je voor Europese vluchten 3 uur van te voren op de luchthaven bent. Het is niet nodig om eerder dan 3 uur voor vertrek op de luchthaven te zijn.
Slapen op Schiphol
Wil je tussen je vluchten door een paar uur je ogen dichtdoen of gewoon even bijkomen in je eigen kamer? Voor een goed bed hoef je de luchthaven niet af. Je bent van harte welkom bij Hotel Mercure en YOTELAIR achter de paspoortcontrole.
Tussen 16:00 uur in de middag en 22:00 uur in de avond worden de meeste vertragingen verwacht, ongeacht welke dag van de week het is. En erg lekker klinkt het niet, maar 's nachts vliegen is wel het slimst om te doen. Vluchten tussen 22:00 en 06:00 uur vertrekken het vaakst volgens schema.
Amsterdam - Nachtvluchten op Schiphol worden voorlopig niet geschrapt. De Raad van State heeft een wetsvoorstel van GL-kamerlid Kröger teruggestuurd naar de tekentafel, zo blijkt dit weekend. Nederland kan nachtvluchten niet zo maar verbieden.
Het gemiddelde salaris voor a medewerker douane (m/v) is € 3.473 per maand in Schiphol.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
De scanner maakt gebruik van millimetergolven. Deze golven gaan door kleren heen, maar reflecteren op je huid en andere materialen zoals plastic, metaal, hout, ijzer, etc.. Dus heb je bijvoorbeeld een ijzeren gesp aan je trui? Dan weerkaatsen de golven op je gesp en zal de computer signaleren dat daar een voorwerp zit.
Dat blijkt uit een peiling van vakbond FNV onder 664 werknemers waar vooral grondpersoneel en beveiligers aan mee hebben gedaan. De werkdruk zien zij als grootste knelpunt, gevolgd door het hoge ziekteverzuim, vertraagde vluchten en lange wachtrijen van passagiers.