Een samengesteld gezin kent zijn uitdagingen. Hoe ouder de betrokken kinderen, hoe moeilijker het vaak is. Op het moment dat iedereen de tijd krijgt en ook neemt om aan deze nieuwe situatie te wennen is de kans van slagen groter. Reflecteer vaak, ook voor jezelf.
Meer dan 60% van de mensen die na een scheiding aan een nieuw samengesteld gezin beginnen, gaat binnen vijf jaar alweer uit elkaar. Een schrikbarend hoog percentage, waaruit blijkt dat het niet vanzelfsprekend is dat het samenvoegen van twee gezinnen een succes wordt.
zestig procent van de samengestelde gezinnen valt binnen vijf jaar weer uit elkaar. Dat geeft aan hoe groot de uitdagingen zijn voor partners met kinderen uit een vorige relatie want hoe kun je weten waar je aan begint, pas wanneer je stiefouder bent kun je ervaren hoe het is om stiefouder te zijn.
Het klinkt heel mooi, samen verantwoordelijk voor de opvoeding maar als jij een hekel hebt aan je stiefkind gaat dat niet werken. Praat hierover met je partner. Het is zijn kind, laat hem de verantwoordelijkheid dragen voor de opvoeding. Jij kunt hem daar op een positieve manier in ondersteunen.
Probeer geen beschuldigende toon aan te nemen. Zorg ervoor dat je als stiefouder de ruimte geeft aan de relatie met de biologische ouder. Neem de tijd voor activiteiten met je stiefkinderen, probeer ook tijd te maken voor één op één contact. Zorg voor een goede relatie met je partner.
Ga iets leuks doen, maak bewust tijd en aandacht vrij en geef je kind even de onverdeelde aandacht. Hij/zij zal het heerlijk vinden! Daarnaast zijn er kinderen die zich op de tweede plek voelen staan. Maak je kind steeds weer duidelijk welke plek je kind bij jou heeft!
Als stiefouder heeft u niet automatisch ouderlijk gezag. Er kunnen ook maar twee mensen gezag hebben over een kind en dit zullen doorgaans de biologische ouders zijn. In de situatie dat één van de twee biologische ouders het gezag heeft verloren, is het mogelijk om als stiefouder gezag aan te vragen.
Tips. Vertel het samen, zodat de kinderen zien dat jullie beiden blij zijn met deze baby. Laat daarbij merken dat jullie nog net zo blij zijn met hen, verzeker hen dat jullie aandacht voor ze zullen blijven houden en vraag wat ze belangrijk vinden om apart te (blijven) doen met hun ouder.
Volgens het CBS is sinds 1998 het aantal samengestelde gezinnen oftewel stiefgezinnen in Nederland met bijna 35 duizend toegenomen, tot 149 duizend in 2007. Het aantal eenoudergezinnen is in die periode gestegen tot 459 duizend, terwijl het aantal 'traditionele' twee-oudergezinnen juist daalde tot 1,9 miljoen.
Oprechte aandacht en interesse doen vaak wonderen. Laat je niet uit het veld slaan als je bonuskind laat merken dat het niet direct blij is met je aandacht. Het is vaak een kwestie van lange adem om echt vertrouwen te winnen. Bespreek met je partner hoe jullie op een lijn kunnen komen als het gaat over de opvoeding.
U kunt een kind erkennen als u niet de juridische ouder van het kind bent. Dat wil zeggen als u niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap heeft met de moeder. Een stiefouder kan een kind erkennen als alleen de partner ouderlijk gezag heeft over het kind.
Op het moment dat jouw stiefmoeder overlijdt, dan hebben haar kinderen recht op een deel van haar erfenis. Zij hebben dan een vordering op hun deel van de erfenis bij jouw vader. Jouw vader mag gebruik blijven maken van de erfenis, maar zodra hij overlijdt hebben zij recht op hun deel.
Stel eens een vraag aan je stiefkinderen, om te ontdekken wat hen bezighoudt. Ook al interesseert het onderwerp jou niets, kijk of je kunt ontdekken waarom het voor je stiefkind zo belangrijk is. Vertel eens een verhaal over jezelf als kind. Of iets wat jou bezighoudt of wat belangrijk voor je is.
Het beste is om jezelf en je ex de tijd te geven om alles te laten bezinken. Zeker als je ex al zo snel een ander heeft is de kans groot dat hij/zij in een reboundrelatie is beland. Het beste is om ook aan je omgeving, je vrienden en familie te laten zien dat je de situatie accepteert.
De één begint direct na de scheiding met het zoeken naar een nieuwe partner, de ander wacht nog een aantal maanden. Maar uit onderzoek is gebleken dat binnen 12 maanden na een scheiding de zoektocht naar een nieuwe partner weer begint.
Deze stiefvader laat de verantwoordelijkheid voor de opvoeding bij de biologische ouders, maar ondersteunt wel de moeder, bijv. door haar te adviseren of mee te denken. Hij heeft belangstelling voor de kinderen, zorgt voor hen, en doet leuke dingen met hen.
U kunt uw kind echter nooit voor 100% onterven. Dit komt omdat een kind altijd aanspraak kan maken op de legitieme portie. Dat is de helft van het deel waar uw kind normaal gesproken ontvangt. Een testament heeft geen invloed op de legitieme portie.
Legitieme portie
U kunt uw kind niet helemaal onterven. Uw kind houdt het recht op een deel van uw erfenis. Dit deel heet de legitieme portie. Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament.
Stiefkinderen onterven
Stiefkinderen zijn namelijk geen erfgenaam volgens de wet. Ze kunnen in die zin dus ook niet onterfd worden. Stiefkinderen hebben ook geen legitieme portie in de nalatenschap van hun stiefouder. Wel is het zo dat een stiefkind indirect kan erven: via de eigen ouder.
Wenst de vader het kind niet te erkennen, dan kan de moeder een procedure starten tot gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Dit komt vaak aan de orde in het kader van een eventuele alimentatieplicht.
Juridisch gezien hebben zowel de biologische vader als de juridische vader (na erkenning) recht op omgang met het kind. Ook al heb je als biologische vader het kind niet erkend, dan nog heb je recht op contact met je kind. De omgang van de ouders met het kind wordt doorgaans in een omgangsregeling geregeld.