Je kunt normaal gesproken bij lichte klachten al na enkele dagen gebruik van een injectie resultaat voelen. Als er echter al langere tijd aanzienlijke problemen zijn dan kan het langer duren voordat je het effect van de B12-injectie merkt.
Weinig bijwerkingen. U kunt pijn op de plaats van injectie hebben, maar dat trekt snel weer weg. Een enkele keer kunt u puistjes op gezicht en romp krijgen. Raadpleeg dan uw arts.
Als er geen of erg weinig productie van intrinsic factor is, wordt vitamine B12 meestal via een injectie toegediend die direct in het bloed wordt opgenomen. Deze injecties moeten vaak levenslang worden gebruikt. Het slikken van vitamine B12-supplementen is soms ook een mogelijkheid.
Herstel bij B12-tekort duurt vaak lang.
Sommigen merken direct een kleine verbetering, anderen pas later. Verbetering wil nog niet zeggen: beter. Sommigen doen er jaren over om te herstellen en redelijk klachtenvrij door het leven te gaan.
In de praktijk komt dit neer op 2 injecties per week, 5 weken lang. Eventueel kan men kiezen voor 10 wekelijkse injecties. Vervolgens dienen de injecties voortgezet te worden met een frequentie van 1 maal per week, indien er sprake is van neurologische klachten of indien er (nog) te weinig resultaat is.
Neem bij voorkeur de vormen van B12: methyl- en/of adenosyl (dibencozide) –cobalamine, of hydroxocobalamine (dit is dezelfde vorm die in de standaard injecties B12 zit). Neem geen cyanocobalamine, aangezien deze vorm niet lichaamseigen is en daardoor veel minder effectief.
Het grootste voordeel van een injectie is dat er een hele hoge dosering in één keer in het lichaam wordt gebracht. Gaat de opname vanuit de voeding minder goed, dan kan met een injectie voor weken aan B12 ingespoten worden.
Er bestaan vele oorzaken voor een tekort aan vitamine B12. Deze zijn onder te verdelen in 4 categorieën: verminderde inname (geen/te weinig dierlijke producten in de voeding), een gestoorde opname, aangeboren stoornissen in de B12-stofwisseling, en overige oorzaken.
- zo langzaam mogelijk inspuiten ! - injecteren in bovenbeen en bil: buitenste, bovenste kwadrant. Zie ook plaatjes! - niet wrijven na injectie: vergroot kans op blauwe plekken en beursheid, vergroot kans op lokale overgevoeligheid.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen.
In het lichaam is een voorraad B12 aanwezig voor minimaal 3 jaar tot soms wel 10 jaar. Indien er geen B12 meer binnenkomt of wordt opgenomen duurt het nog enkele jaren voor de klachten ontstaan.
Er zijn geen nadelige effecten bekend als je te veel vitamine B12 inneemt, er is geen exacte bovengrens. Daarom gaan we uit van maximaal 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag: 14 mcg per dag voor een volwassene.
Consulten bij de B12 Kliniek worden door alle zorgverzekeraars vergoed vanuit de niet gecontracteerde zorg en vanuit de basisverzekering, met uitzondering van ASR/per 1 januari 2022 ( Ditzo, De Amersfoortse, Aevitae, Nedasco) EN ACHMEA/sinds 2018 (De Friesland, Zilveren Kruis, ProLife, OZF, Interpolis, Ziezo, Avero ...
Koen Kuijper, Zorgwijzer. Als het lichaam van de patiënt niet goed in staat is om vitamine B12 op te nemen in het bloed, worden soms injecties voorgeschreven. Deze injecties moeten meestal levenslang worden gebruikt om het vitamine B12-gehalte op peil te houden.
De standaard die grofweg wordt gehanteerd door de WHO (World Health Organisation), gaat uit van een minimale serum totaal B12 waarde van 150 pmol/L. Dus bij serum b12 < 150 pmol/L is sprake van deficiëntie. Er zijn mensen met een laag serum B12 waarde (<150 pmol/L) die geen klachten hebben.
Een gebrek aan vitamine B12 kan je zenuwcellen verslechteren, wat tot tintelingen in je voeten en handen leidt. Ook een brandend gevoel of zenuwpijn kunnen op een tekort wijzen. Zonder de bescherming van vitamine B12, kunnen de zenuwen in je ruggenmerg verdoofd raken waardoor je je duizelig voelt en begint te wankelen.
Vitamine B12 speelt ook een rol in de cel productie en is daarom van belang voor gezonde groei/vernieuwing van huid, haar en nagels. Bij een groot tekort kunnen de nagels verkleuren of broos worden en kan hyperpigmentatie of haaruitval optreden.
Die voorraad is voldoende voor minimaal 3 jaar tot soms wel 10 jaar. Als die voorraad op raakt, gaat de bloedwaarde dalen en ontstaat het tekort. Een vitamine B12-tekort ontstaat dus niet van de één op de andere dag, en is ook niet in korte tijd weer even opgelost. Vitamine B12 staat ook bekend als cobalamine.
In welke groenten en fruit zit B12? Vitamine B12 is niet te vinden in groente en fruit. Er is, vooral bij veganisten, regelmatig interesse naar bronnen van B12 die niet te maken hebben met dierlijke voeding zoals eieren, vlees, vis of kip.
Een tekort aan Vitamine B12 (Cyanocobalamine) kan bijdragen aan haaruitval en het ontwikkelen van grijs haar. Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, zoals vlees en zuivel.
Boordevol vitaminen en mineralen
Ook bevatten hazelnoten veel vitamine E, koper, en mangaan. Net als amandelen, maar als extraatje vinden we in amandelen ook magnesium, vitamine b12, en fosfor. Walnoten daarentegen bevatten veel omega-3 vetzuren, en pistache noten zijn de beste noten om je LDL-cholesterol te verlagen.