Bij een te hoge inname van theobromine (>20 mg/kg lichaamsgewicht) raden we een behandeling aan. We zullen vragen naar het ras en gewicht van uw dier, het moment van inname, de hoeveelheid en soort chocola en eventueel de ziektegeschiedenis.
Chocolade is giftig voor honden, katten en papegaaien. De meeste mensen zullen geen chocolade aan hun huisdier geven maar soms krijgt een huisdier ongewild chocolade binnen. Vooral bij honden komt het voor dat ze op een onbewaakt ogenblik uit de schaal met bijvoorbeeld kerstkransjes of paaseitjes eten.
Ook kippen lopen gevaar, omdat ze vaak restjes uit de keuken voorgeschoteld krijgen. Paarden zijn ook gevoelig aan chocolade en het gevaar bestaat erin dat deze dieren niet kunnen braken. Let daarom ook op met varkens, fretten, cavia's en konijnen.
Chocolade giftig voor katten
De stof die in chocola giftig is voor katten is theobromine. Chocolade vergiftiging komt vooral voor bij honden. Katten eten gelukkig niet zo snel chocola op, dus deze vergiftiging komt bij katten bijna nooit voor.
Chocolade is voor een mens niet giftig, maar voor een hond is chocolade in een grote hoeveelheid wel giftig. Dit heeft te maken met de stof theobromine. Theobromine wordt in een hondenlichaam langzamer afgebroken dan in een mensenlichaam, hierdoor is het schadelijk voor de hond en niet voor de mens.
Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond.
Bij de meeste fruitsoorten is dat geen probleem, maar pas op met druiven! Druiven en rozijnen zijn namelijk giftig voor je hond. Voer je hond daarom geen rozijnenbrood of krentenbollen. Een enkele druif of rozijn overleeft je hond nog wel, maar grote hoeveelheden kunnen dodelijk zijn.
Een dodelijke afloop kan na opname van 90 tot 250 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Melkchocolade bevat gemiddeld 1.5 tot 2.2 mg theobromine per gram chocolade met andere woorden 40 tot 170 gram chocolade kan dodelijk zijn.
Wat moet je doen als je hond chocolade heeft gegeten? Bel direct een dierenarts en vraag advies. De dierenarts kan de hond behandelen door de hond zo snel mogelijk na het eten van de chocolade te laten braken. De chocolade is dan uit de maag en komt dan niet in de darmen terecht.
Chocolade. Chocolade is één van de zaken die een vogel nooit in zijn snavel zou mogen krijgen. In het bijzonder de pure, donkere variant bevat veel theobromine. Deze stof kan namelijk bloedingen in de ademwegen en zelfs een hartstilstand veroorzaken bij papegaaiachtigen.
Dat sommige mensen verzot zijn op chocolade is geen nieuws, maar dat het tot intoxicatie kan lijden bij dieren is niet bij iedereen bekend. Van honden, papegaaien en varkens is vastgesteld dat ze vergiftigd kunnen worden door het eten van cacaoproducten.
Chocolade vormt een gevaar voor uw huisdier. In chocolade zit namelijk theobromine. Deze stof is voor de mens niet giftig maar wel voor dieren als honden, katten, papegaaien en fretten omdat zij dit langzamer afbreken.
Maakt u zich geen zorgen als uw hond alleen een klein stukje chocolade of het laatste stuk van een reep heeft gegeten, aangezien dit niet genoeg theobromine bevat om hem ziek te maken. Als u echter een kleine hond heeft die een doos pralines heeft gegeten, dan moet u hem onmiddellijk naar de dierenarts brengen.
In brood zitten voedingsstoffen waar honden vaak niet goed tegen kunnen. Vooral gluten in brood gemaakt van tarwe, kunnen bij honden vervelende reacties veroorzaken, zoals jeuk en doffe vacht. Vaak veroorzaakt brood ook winderigheid of diarree.
De stof theobromine in chocolade is giftig voor honden. Heeft uw hond chocolade gegeten? Dan kan uw hond symptomen zoals rusteloosheid of diarree krijgen, en uiteindelijk zelfs epilepsie-aanvallen of erger. Als u er op tijd bij bent kan braken soms al voldoende zijn om de chocolade vergiftiging te verhelpen.
Honden zijn veel gevoeliger voor chocolade dan mensen. Een halve reep chocolade kan al tot een dodelijke vergiftiging leiden bij een hond. De giftigheid hangt af van het soort chocolade en de ingenomen hoeveelheid.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Er zitten 37 kilocalorieën in 1 blokje (7 gram) pure chocolade. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pure chocolade'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Als je hond of kat de chocolade net heeft gegeten, zal de dierenarts proberen je dier te laten braken om opname van de theobromine in het lichaam te voorkomen. Soms is een opname van je hond of kat in de kliniek noodzakelijk. Er bestaat namelijk geen tegengif tegen een chocoladevergiftiging.
Het korte antwoord: chocolade is in principe niet verslavend omdat er maar een heel kleine hoeveelheid stofjes in zitten die mogelijk verslavend werken. Het positieve gevoel dat chocolade opwekt, komt vooral door de smaak, structuur en het aroma en niet zozeer door een specifiek stofje dat in chocolade zit.
Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
De tomatenplant maakt deel uit van de nachtschadefamilie, net zoals de aardappel, de aubergine en de paprika. Nachtschade bevat de stof solanine. Solanine kan ervoor zorgen dat je hond last krijgt van braken en diarree, verlamming of zelfs in coma belandt.