Voor het effect op je gezondheid maakt het niet veel uit. De voedingsstoffen in de schil zijn heel gelijkend aan die in de vrucht en een stuk fruit of groente zit sowieso al boordevol vitamines en mineralen. Er zitten vaak wel net iets meer vezels in de schil.
Bijna twee keer zoveel vitamine C
Zo bevat een kerstomaat niet alleen bijna twee keer zo veel vitamine C, maar ook veel meer bètacaroteen (die wordt omgezet in vitamine A) en lycopeen (een antioxidant) dan een gewone tomaat. Ook zit er meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Tomaten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die voedzamer worden zodra ze worden gekookt. Dit betekent niet dat ze niet gezond zijn als je ze rauw eet, maar door ze te verwarmen komt er wel meer lycopeen vrij. Lycopeen werkt als antioxidant en beschermt je tegen ziektes, waaronder prostaatkanker bij mannen.
In onrijpe tomaten zit tomatine, een stof die in grote hoeveelheden giftig is voor de mens. Tomatine kan koorts, zwakheid, slaperigheid, lusteloosheid, depressie, buikpijn en diarree veroorzaken. Tomatine verdwijnt tijdens het rijpen van de tomaat, dus eet alleen rijpe tomaten. Tomaten rotten relatief snel.
Tomaten. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Maar bij een te hoge inname vergroot het de kans op hartproblemen variërend van hoge bloeddruk tot hart- en vaatziekten.
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
De snoeptomaatjes zijn een bron van kalium. Kalium zorgt er samen met natrium voor dat je spieren goed werken. Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft. Vitamine C zorgt voor een betere weerstand en het verminderen van vermoeidheid.
De voordelen van tomaten voor de huid
Anti-oxidanten zijn op allerlei manieren ontzettend belangrijk voor je huid, maar dat ze veroudering tegengaan is toch wel het fijnste. Tomaten zijn rijk aan vitamine A, C en E. Alle drie krachtige anti-oxidanten die zichtbaar de eerste tekenen van huidveroudering verminderen.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Tomaten ontpitten
Of snijd de tomaten in kwarten en snijd de zaadjes eruit met een mes. Door de zaadjes te verwijderen, krijg je een veel minder waterige soep, saus of tomatensalade.
Het IJslandse dieet, dat bestaat uit verse vis, vlees en zuivelproducten van hoge kwaliteit, draagt eraan bij dat IJslanders minder last hebben van alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes, bleek uit de documentaire The World's Best Diet.
De belangrijkste alkaloïden zijn solanine (in groene aardappelen en als 'tomatine' in tomaten), nicotine (kleine hoeveelheden die niet verslavend zijn) en capsaïcine (waardoor pepers pittig zijn) vormen een natuurlijke afweer tegen insecten waardoor ze simpel gezegd giftig zijn.
Snoeptomaatjes zijn vergelijkbaar met de cherrytomaten. Al zijn de snoeptomaatjes echt bedoeld om lekker van te snoepen. Zet ze als gezonde snack op tafel bij een verjaardag, neem mee naar school of naar het werk of snoep ze 's avonds nog lekker op. Ook nieuw in het assortiment: Tommies mini-toppers!
Verse tomaten en tomaten uit blik zijn even gezond. De voedingswaarden van beiden blijven hetzelfde. Echter kunnen fabrikanten (ongezonde) toevoegingen doen bij het product. Je kunt hierbij denken aan zout, suiker of conserveermiddelen voor de houdbaarheid.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Koel bewaren maar geen koelkast
Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
Tomaten invriezen is een eenvoudige manier om ze verschillende maanden te bewaren. In tegenstelling tot heel wat andere groenten moet je tomaten niet eens blancheren. Na het ontdooien kan je ze verwerken in een saus, soep of stoofschotel. Tomaten pureren en invriezen kan natuurlijk ook.