De meeste dolfijnen zijn vriendelijk maar het zijn wilde dieren en ze kunnen agressief zijn – hoewel ze zelden bijten – of mensen aanvallen, vooral als ze denken dat ze in gevaar zijn of erg gestrest zijn. Het zijn tenslotte toproofdieren.
Maar dolfijnen zijn en blijven wilde dieren, die regelmatig mensen verwonden met beten, snijwonden en gebroken botten. Dat doen ze niet expres, het zijn gewoon grote en sterke wilde dieren die niet geschikt zijn voor de omgang met mensen.
Dolfijnen spelen graag en dat doen ze ook met mensen. Omdat ze in een groepsverband leven heel goed kunnen zwemmen en sterk zijn, kunnen ze ook mensen in nood helpen. Door in een groep om ze heen te zwemmen, kunnen ze mensen zelfs ook tegen haaien beschermen en ze zo naar de kant begeleiden.
Zwemmen met dolfijnen in gevangenschap is echter nooit een goed idee! Dolfijnen zijn sociale dieren en vinden interactie met mensen op open zee soms best leuk. Dagelijkse gedwongen interactie is voor dolfijnen helemaal niet goed en zorgt voor verveling, angst en stress.
Dolfijnen dwingen tot interactie met mensen terwijl ze hier geen zin in hebben leidt tot gevaarlijke situaties. De stress die ontstaat door gedwongen interactie kan niet alleen ziekte en de dood van dolfijnen tot gevolg hebben. Het draagt ook bij aan agressief gedrag.
Gemiddeld worden er tijdens de jaarlijkse traditie zo'n 600 dieren gedood, zeggen de lokale autoriteiten. "De dood van de ruim 1400 dolfijnen en grienden is waarschijnlijk het hoogste aantal ooit gemeten", zegt de dierenwelzijnsorganisatie.
Dolfijnen staan symbool voor communicatie, intelligentie, spelen en vrijheid. Zij zijn meester healers en beschermers van het Licht op de planeet Aarde. De intelligentie van dolfijnen is bekend.
Mannetjesdolfijnen reageren in omstandigheden van agressie op elkaar om waarschijnlijk dezelfde reden als de mens: onenigheden tussen vrienden en strijd om de vrouwtjes. Handelingen in agressiviteit kunnen zo intens worden dat getroffen dolfijnen soms verbannen worden als resultaat van een verloren gevecht.
Bedreigingen voor dolfijnen
Omdat dolfijnen vis eten, kregen zij veel last van deze stoffen. Naast vervuiling hebben dolfijnen last van lawaai onder water, van scheepvaart en bouwwerkzaamheden op zee. Tenslotte is overbevissing op de soorten vis die dolfijnen eten een bedreiging.
Voor ons is de Noordzee de dichtst bijzijnde locatie waar je dolfijnen in het wild kan tegenkomen. Hier vind je onder meer tuimelaars en witsnuitdolfijnen. Door de sociale eigenschappen is het mogelijk om met dolfijnen te zwemmen. Dat is niet alleen leuk voor mensen, de dolfijnen vinden het zelf ook leuk om te doen.
Ja, dolfijnen kunnen mensen heel goed horen praten. Zelfs met een glaswand ertussen! Dolfijnen in het Dolfinarium bijvoorbeeld reageren op handgebaren van mensen en hun stemgeluid. 's Morgens horen ze al wanneer de verzorgers eraan komen om hen wakker te maken.
Haaien en orka's zijn vrijwel de enige vijanden van gewone dolfijnen. Alle belangrijke bedreigingen hangen samen met de mens: jacht (rond de Azoren alsook rond Japan en Zuid-Amerika). In veel gebieden komen dolfijnen om als onbedoelde bijvangst bij de (tonijn)visserij en in lange drijfnetten ("muren des doods").
Dolfijnen paren gedurende het hele jaar, maar vooral tijdens de warmere zomermaanden. Na een draagtijd van 12 maanden wordt er één jong geboren. Zo'n jong noemen we een kalf. Net als bij koeien!
Acht uur. Op deze manier slapen dolfijnen zo'n acht uur per dag.
Ze hebben, net als mensen, twee hersenhelften. Bij dolfijnen kan de ene hersenhelft rusten, terwijl de andere actief blijft.Als de linkerhersenhelft rust, is vaak het rechter oog dicht, en andersom. Zo kunnen dolfijnen altijd doorzwemmen, alles in de gaten houden en op tijd ademhalen.
Als hij lange stukken zwemt haalt hij een snelheid van ongeveer op 4 km/h, maar op korte stukjes zwemt hij soms wel 45 km/h! Door middel van echolocatie kunnen dolfijnen onderwater hun weg, hun voedsel en hun partner vinden.
Veel gewone walvis- en dolfijnen excursies kunnen aan deze gedragscode nog een voorbeeld nemen. Voor mensen is zwemmen met dolfijnen ongevaarlijk aangezien dolfijnen mensen niet als voedsel beschouwen. Er zijn dan ook geen aanvallen van dolfijnen op mensen bekend.
hoe slapen dolfijnen? Onder water Dolfijnen zijn daarom nooit volledig in slaap, maar slapen eigenlijk maar voor de helft. Dit wordt ook wel unihemisferische slaap genoemd. Tijdens hun slaap is de ene helft van de hersenen in ruststand maar blijft de andere helft actief.
Ze weten niet alleen wie ze zijn, maar ze hebben ook een gevoel van wie, waar en wat hun groepen zijn. Ze spelen snel op elkaar in en begrijpen de gezondheid en gevoelens van andere dolfijnen heel goed, vertelt Marino.
Vervuiling en scheepvaart verstoren de levens van dolfijnen. De zee wordt steeds drukker door scheepvaart. Hierdoor is het gebied niet zo veilig meer en zijn er veel aanvaringen met dolfijnen. De schepen veroorzaken veel lawaai.
In het wild worden dolfijnen gemiddeld 17 jaar oud. Factoren als overbevissing, vervuiling van de zee, en geluidsvervuiling zijn oorzaak van de lagere leeftijd van dieren in de natuur.
Dolfijnen horen zeker thuis in dit lijstje met slimste dieren ter wereld. Ze zijn uiterst intelligent, speels en sociaal, maar soms ook erg sluw. Dolfijnen kunnen namelijk bendes vormen, die anderen nietsontziend treiteren en zelfs martelen.
Ze slapen met EEN oog dicht en EEN oog open. Zo kunnen ze dus wel uitrusten, maar tegelijk erover nadenken om zuurstof te halen. En ze blijven alert. Want dolfijnen staan wel eens op het menu van haaien.
De Dolfijn is gezellig, dartel, vrolijk en heel beweeglijk. Hij is een knappe imitator en ondeugend maar vriendelijk. Door de gebogen lijnen van zijn bek lijkt de Dolfijn te glimlachen.
De Maui dolfijn is de kleinste en zeldzaamste dolfijnensoort ter wereld. 50 jaar geleden waren er nog 1500 van. Nu zwemmen er nog maar 60 Maui dolfijnen rond op de wereld, allemaal in het water bij Nieuw-Zeeland.