Dieren die weersverandering aangeven
Kikkers kwaken langer en harder wanneer er een storm op komst is. Vogels vliegen lager als er slecht weer aankomt. Volgens boeren worden koeien rusteloos en gaan soms liggen om een droge plek te hebben.
Katten voorspellen hevige regenbuien
Er wordt aangenomen dat drukveranderingen die op dat moment optreden het binnenoor van de kat irriteren. Dus wie goed kijkt naar het gedrag van zijn kat kan zelfs het weer voorspellen aan de hand van de gedragsveranderingen bij katten.
Vogels kunnen voorspellen wat voor weer het wordt. Ze doen dat door veranderingen in luchtdruk zorgvuldig te monitoren. Vervolgens passen ze hun gedrag op basis van hun eigen weersvoorspelling aan.
Kikkers. Kikkers hebben heel lang in potjes dienst gedaan als een natuurlijke barometer voor de mens. Een groene boomkikker zou bijzonder gevoelig zijn voor de veranderingen in de luchtdruk en zou met zijn gedrag hierop het weer voorspellen.
Voor je viervoeter kan onweer behoorlijk stressvol zijn. Zijn staart gaat naar beneden toe, z'n oren gaan naar achter staan, hij gaat hijgen en wil niks meer. Zo kan je zien dat je hond zich niet prettig voelt tijdens onweer. Het kan zelfs zo heftig zijn dat ze zich verstoppen of willen vluchten.
Ook die diertjes zoeken lagere oorden op om zich te beschermen tegen koude en vocht. Meeuwen zoeken het vasteland op bij stormweer, terwijl andere vogels op de vlucht slaan. Kippen en nog andere soorten nemen een zandbad voordat het begint te regenen. De meeste vogels wachten op goed weer om eten te gaan zoeken.
Regen deert de meeste vogels niet erg. Ze gaan gewoon door met voedsel zoeken, met vliegen of zingen. Bij noodweer zullen vogels een schuilplaats zoeken. Voor zeevogels is dat onmogelijk, maar die kunnen wel tegen een stootje.
Vogel houdt zich vast met klauwtjes
Het ziet er misschien niet uit alsof ze heel stevig vastzitten, maar schijn bedriegt. Hun klauwen vouwen zich vakkundig om het oppervlak en gaan pas weer open als de vogel besluit dat het tijd is om verder te vliegen. De vogel waait dus nooit weg.
Laag, in de luwte van groenblijvende naaldbomen en in dichte hagen en riet. Daar zijn ze beschermd tegen regen en wind. Daarbij geldt: hoe lager hoe warmer. Holenbroeders, zoals mezen, schuilen ook in holtes.
Ook wanneer de kat nat wordt door sneeuw of regen, neemt het risico op onderkoeling toe. Een natte vacht isoleert immers veel minder goed en kan enorm veel energie aan het dier onttrekken, waardoor de kat het lastig krijgt zijn lichaamstemperatuur onder controle te houden.
Dat honden een speurneus hebben, weten we al. De neus van de kat wordt echter onderschat. Want hoewel het neusje maar klein is, is het reukvermogen groot: het zintuig kan wel tot tachtig miljoen geuren herkennen en verwerken.
Zo was een weersverwachting eind jaren 90 tot ongeveer 5 dagen vooruit behoorlijk betrouwbaar; tegenwoordig kunnen we tot wel 10 dagen vooruit met redelijke zekerheid zeggen wat het weer wordt. Hoe verder je in de toekomst kijkt, hoe onbetrouwbaarder de verwachting wordt.
Wanneer meeuwen aan land komen, zou er storm op komst zijn. En zwaluwen hoog in de lucht, brengen goed weer met zich mee. Kikkers zouden dan weer regen voelen aankomen.
Een bekend gezegde vertelt hierover: "Vliegen de zwaluwen hoog dan is het weer schoon en droog, vliegen ze laag, regen voor vandaag." Een heel betrouwbare weerspreuk. Bij mooi weer zijn er opwaartse bewegingen in de lucht (thermiek) die de insecten mee omhoog nemen.
Het gehoorbereik van vogels verschilt per soort, maar is vergelijkbaar met dat van mensen (20-20.000 hertz). Vogels kunnen tóch veel beter horen, want ze kunnen beter details onderscheiden (grotere gehoorscherpte). Vogels zijn vooral ontvankelijk voor geluiden die dezelfde toonhoogte hebben als hun eigen geluiden.
De meeste vogels slapen met hun kop naar achter gedraaid en onder de veren gestoken. Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Bliksem en aarde geven stroom. Te veel stroom! Niet alleen hoog nestelende vogels kunnen getroffen worden. Als een voorjaarsstorm met bliksems een boom velt, zijn alle nesten reddeloos verloren.
Over de pijnervaring van dieren wordt in de wetenschappelijke wereld druk gediscussieerd. Intuïtief zijn we het erover eens dat 'hogere' diersoorten zoals zoogdieren en vogels wel degelijk pijn voelen: ze likken hun wonden, vermijden pijnlijke situaties en dienen zichzelf pijnstillers toe.
Kou kost vogels extra energie om warm te blijven. Ze beschikken over een uitstekende isolatielaag; dons geldt als een van de best isolerende materialen ter wereld en de buitenlaag van veren maakt dat vogels veel kunnen hebben. Maar de interne kachel moet wel blijven branden en daar is voedsel voor nodig.
Ze kunnen niet zoals een koolmeesje tussen takjes en gebladerte laveren. Ze zouden hun vleugels kwetsen aan al dat klein gedoe. Meeuwen hebben ruimte nodig om te landen, en om te starten. Geen bomen dus.
Als de koekoek roept wordt het mooi weer. Waar de zwaluw het huis siert, zal het hemelvuur voorbijgaan. Als de koekoek roept, komt er regen.
Ze weerstaan zelfs regendruppels die 50 keer zwaarder zijn dan zijzelf. De insecten worden door zulke voltreffers even naar beneden geduwd, maar laten het water dan eenvoudig van zich afglijden. De muggen verdragen zelfs korte tijd een druk van 300 G, ofwel 300 keer de zwaartekracht.
Als het stormt, vanaf windkracht 9, houden vogels zich schuil. Zo houden zangvogels zich schuil tussen de struiken of in de bomen. In stedelijke gebieden schuilen zij in de luwte van huizen en gebouwen. Andere vogels, zoals watervogels, verschuilen zich tussen het riet.
Honden nemen verandering in luchtdruk waar
De vochtluchtigheidspercentage loopt al snel op wanneer het gaat onweren en ook kun je soms al ruiken dat er onweer in de lucht hangt. Als wij al deze signalen al waarnemen, dan kun je je wel voorstellen dat jouw hond (met scherpere ontwikkelde zintuigen) dit zeker waarneemt.