Kunnen meerdere valkparkieten ook tam blijven? Als je een valkparkiet hebt die tam is dan wil je graag een tamme partner erbij. Dit is zeker geen probleem als je de tijd ervoor hebt. Als de tweede erbij komt zorg er dan voor dat je hier genoeg tijd voor hebt.
Dan zal ik kiezen voor een paartje, valkparkieten kunnen namelijk slecht tegen alleen zijn. Als je een paartje hebt zal de verveling veel minder snel toeslaan. Het maakt trouwens niet uit of je 2 mannetjes of 2 vrouwtjes neemt, maar het meest natuurlijke is het aanschaffen van een paartje.
Valkparkiet kooi afmetingen (grootte)
Valkparkieten zijn een stuk groter dan grasparkieten. Dit betekent dat ook de valkparkiet kooi grotere afmetingen heeft. Voor een koppel valkparkieten heb je een kooi van 1 m X 0,5 m nodig, met een hoogte van 70 cm. Dit is dan ook echt het minimale voor twee valkparkieten.
Vaak wordt gezegd dat twee valkparkiet mannen niet samen kunnen. Ze zouden onder invloed van paringsdrang elkaar aanvallen. Dit is een fabel dat al heel lang de ronde doet. Twee mannetjes kunnen goed samen en zijn een net zo goede relatie als twee popjes of een man en pop.
Hoe groot moet een parkietenkooi zijn? Een parkietenkooi moet minimaal 50 cm breed zijn en 50 cm hoog. Wil je twee parkieten in één kooi houden? Ga dan voor een kooi van 60 cm breed.
Ook kun je de kooi niet overal zomaar neerzetten; valkparkieten kunnen niet tegen tocht en ook de hele dag de volle zon op de kooi is niet prettig. Vlak naast de verwarming is ook niet goed. Om je valkparkiet zo tam mogelijk te maken en te houden, moet je veel tijd en aandacht aan je vogel besteden.
Valkparkieten komen oorspronkelijk uit Australië en leven daar in grote kolonies. Ook in gevangenschap hebben zij een partner nodig. De meest ideale situatie is dat een valkparkiet nooit alleen wordt gehouden en met een andere valkparkiet wordt samengehouden ipv met een andere vogelsoort.
Grasparkieten zijn niet graag alleen – daarom is het beter om er twee te houden. In hun geboorteland Australië leven grasparkieten in een kleine of grote zwerm. Ze hebben een vaste partner, waarmee ze gewoonlijk hun hele leven lang samen blijven. Geef jouw parkiet een soortgenoot, zodat hij zich bij jou thuis voelt.
Zelf heb ik 24 valkparkieten en een edelpapegaai. Ik denk dat de kosten van de valken ongeveer op 50 euro per maand liggen, terwijl de kosten voor onze edel op ongeveer 300 euro per maand ligt (dat komt vooral door veel soorten verse biologische groentes en fruit die hij dagelijks nodig heeft).
Als je valkparkiet met veel slapen ook nog trilt dan is de valkparkiet in de meeste gevallen ziek of zwak. Dit kan komen door een ziekte die is opgelopen, verkeerde voeding of door het tekort voeren met pap.
Ze kunnen erg tam en speels worden en hebben meestal een zachtaardig karakter. Let er wel op dat een valkparkiet hard kan bijten. De valkparkiet is sociaal en nieuwsgierig van aard, en als hij zich eenmaal op zijn gemak voelt, zal hij zelf het initiatief nemen.
Geef elke vogel daarnaast ook dagelijks tenminste een of twee sessies van zo'n 15 minuten gerichte aandacht, bijvoorbeeld door hem iets te leren. Vogels die alleen gehouden worden, hebben meer aandacht van u nodig. Reken er dan op dat u zeker zo'n anderhalf uur per dag met de vogel bezig moet zijn.
Grasparkieten kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, zolang de temperatuur niet onder de 5°C komt. Buiten in een volière dienen ze daarom wel een tochtvrij binnenverblijf tot de beschikking te hebben. De hangparkiet en valkparkieten kunnen over het algemeen niet goed tegen winterse kou.
Houden met andere vogelsoorten
Hoewel de valkparkiet in een volière kan met grasparkieten, turkooisparkieten en de roodvoorhoofdkakariki (mits deze niet aan het broeden is), zijn de talen van de vogelsoorten verschillend.
Pellets (keuze)
In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, mag je je valkparkiet naast de pellets ook gewoon nog zaadvoer, groente, fruit, en af en toe wat eivoer en trosgierst geven, alleen mag dat niet meer tot de hoofdvoeding bestaan.
Re: het herkennen van hun baasje
Parkieten zullen je zeker herkennen, maar in zulke situaties raken ze in paniek en komen ze echt niet naar jou toe voor veiligheid.
Net als de vleugels van je parkiet een indicatie kunnen zijn van geluk, kunnen zijn staartveren dat ook zijn. Wanneer een vogel met zijn staart wiebelt (zoals een hond met zijn staart kwispelt), dan betekent dat gewoonlijk dat je vogel blij is om je te zien - hoewel het ook kan aangeven dat je vogel zal gaan poepen.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Als je er mee wilt kweken dan zou ik max 4 er in doen, 1 koppel per vierkante meter. Zelf hou ik deze richtlijn ook aan, als je een grote voliere hebt (meer als 5 m2 ) dan zou je eventueel een extra koppeltje er bij doen maar dat zou ik bij zo'n kleine voliere zeker niet doen.
Laat je valkparkiet rustig in z'n kooi zitten en beweeg je vinger naar bijvoorbeeld het buikje, nek of rug. Loopt de valkparkiet voor je weg, blijf dan oefenen met opstappen en op je hand eten. Blijft de valkparkiet rustig zitten, kijk dan hoe de valkparkiet reageert.
Wij doen zelf de valkjes om de twee weken onder de douche of onder de kraan. Verder staat er ook nog regelmatig een badje in de kooi. Als ze onder de douche weg komen dan fohnen we ze altijd even een beetje droog. De fohn niet te dicht op je valkje houden.
Nee, een valkparkiet is geen parkiet maar behoort tot de kleinste kaketoes. Kunnen parkieten ruiken? Jazeker kunnen ze dat. Net als papegaaien hebben ze twee neusgaten net boven hun snavel.
Er mogen maar maximaal 2 trossen per week gegeven worden, het standaardvoer is ook belangrijk dat hij dat goed eet, Trosgierst moet ook een snoepje blijven en niet zijn hoofdvoer.
Het verschil tussen een volwassen mannelijke en een vrouwelijke valkparkiet (wildkleur – zoals deze voorkomt in het wild) is goed te zien. De mannelijke valkparkiet heeft fellere kleuren dan het vrouwtje. Het vrouwtje heeft strepen aan de onderkant van de staartveren en vleugelpennen.