Het wordt voornamelijk gebruikt als peeling om de dode huidcellen te verwijderen. Deze slakkenslijm is echter niet van de tuinslak. Deze kan schadelijke parasieten bij zich dragen en is dus niet geschikt voor consumptie. Spoel daar altijd groente en fruit af voordat je het gaat gebruiken.
De naaktslakken (maar ook de huisjesslakken) zijn namelijk vaak besmet met de larven van de dodelijke longworm parasiet. Infectie met longworm kan leiden tot hoestbuien, ademhalingsproblemen, stollingsproblemen, hartklachten en zelfs tot overlijden.
Slakken kunnen plantenziekten zoals echte meeldauw, valse meeldauw, verwelkingsziekte en verschillende schimmel- en bacteriële infecties overbrengen. Ze kunnen deze ziekten verspreiden door zich te voeden met de geïnfecteerde planten of ze te besmetten met hun slijmspoor terwijl ze zich verplaatsen.
De naaktslak is niet schadelijk voor mensen, zolang je hem niet opeet.
Zet planten die slakken lekker vinden niet in de buurt van vochtige plekken zoals de composthoop. Maak barrières van kippengaas of plastic flessen, of leg knoflook, koffiedik (met cafeïne), schelpengruis, cacaodoppen of eierschalen om kwetsbare planten heen. Let op: cacaodoppen zijn giftig voor honden.
Slakken ruiken extreem goed en komen af op bepaalde geuren van groenten of planten in je moestuin, waaronder sla. Je kunt ze afschrikken door bepaalde gewassen te kweken met sterke geuren waar slakken niet zo dol op zijn zoals munt, venkel, geraniums of knoflook.
De gangbare, reeds lang in de handel verkrijgbare korrels op basis van metaldehyde of methiocarb, zijn wel giftig voor onder meer vogels en egels die de korrels of de vergiftigde slakken eten. Ook honden en pieren eten die korrels graag op en gaan er dood aan. Lees dus het etiket en koop deze korrels niet.
Ze eten je moestuin of je kruidentuintje kaal, maar wist je dat je zelf ook de slakken uit je tuin kan opeten? “Al worden ze niet echt als culinair hoogstandje gezien”. “Je kan naaktslakken opeten, zeker de grote roodbruine.
Dit zijn ingrediënten die bewezen werken tegen onder meer huidveroudering. Slakkenslijm wordt ingezet om onder andere acne, littekens, pigmentvlekken en zonverbranding aan te pakken. Je vindt slakkenslijm in geconcentreerde elixers en serums, maar ook in dagcrèmes en oogcrèmes.
Gemarmerde kegelslak. Je zou het niet zeggen, maar ook slakken kunnen gevaarlijk zijn. Een druppeltje van het gif van de gemarmerde kegelslak kan 20 mensen doden.
Wanneer een hond of kat in aanraking komt met het slijm van een slak of een slak opeet, dan kan hij of zij besmet worden met deze gevaarlijke wormen. Na opname kruipt de larve van de Franse hartworm en ook die van de longworm vanuit de darm via de bloedvaten naar de longen.
Muggen, Honden en Zoetwater Slakken
Muggen zijn berucht als dragers van malaria, honden met rabiës en zoetwater slakken met parasieten. Malaria is verantwoordelijk voor 750.000 sterftegevallen per jaar, Rabiës 35.000 en zoet water slakken voor 10.000 (bronnen verschillen erg in cijfers).
Niet alle slakken doen kwaad in de tuin, de meeste zijn zelfs erg nuttig: ze ruimen bijvoorbeeld dode plantenresten op en zetten deze om in voedingstoffen. Maar naakt- en segrijnslakken richten wel schade aan en dat kun je als tuinliefhebber natuurlijk niet over je kant laten gaan.
Infectie door eten groente en fruit
In de uitwerpselen van ratten zitten larven van de longworm, die vervolgens worden opgegeten door (naakt)slakken. Het aanraken van slakken wordt daarom ten strengste afgeraden door de artsen.
"Je kan naaktslakken opeten, zeker de grote roodbruine. Maar laat ons zeggen dat ze niet meteen aangezien worden als een culinair hoogstandje", zei bioloog en slakkenkenner Thierry Backeljau in het Belgische Rado 1-programma 'Nieuwe Feiten'.
Ze bijten niet, maar raspen gaten. Langs de gemaakt gaten krijgen ook schimmels en bacteriën vrije ingang tot de planten. Wat eten slakken het liefst?
Door ze met water te bedruppelen, worden de slakken aangemoedigd slijm te produceren. Dit gebeurt eens in de drie weken. Omdat dit de dieren niet schaadt of beschadigt, wordt het proces gezien als diervriendelijk.
Slakken zit vol eiwit, bevatten nauwelijks vet en zijn koolhydraatarm en suikervrij.Daarnaast zitten ze vol met gezonde nutriënten zoals vitamine E, jodium, koper en magnesium.
Dat is niet zo gek: ze zijn gek op een vochtige omgeving. Vanwege de vele regen vinden ze het momenteel fantastisch boven de grond. Slakken glibberen rond en vreten ook nog eens je planten op. Maar slakken hebben ook heel mooie kanten, zegt deskundige Klaas van Rozen van Wageningen Universiteit en Research.
Het meest voorkomende bestrijdingsmiddel in slakkenkorrels is ijzer(III)fosfaat (spreek uit als 'ijzer-3-fosfaat'). Slakkenkorrels met ijzer(III)fosfaat zijn veilig. De uitspraak over 'veilig' gaat uit van normaal gebruik door een gemiddelde Nederlander. te gebruiken en niet schadelijk voor mensen en huisdieren.
Het is namelijk echt een lijdensweg voor een slak wanneer je ze bestrijdt met azijn of zout. Slakken kunnen absoluut niet tegen azijn en zout, want als je dit middel toedient, wordt de slak langzaamaan weggevreten op een gruwelijke wijze.
Hun natuurlijke vijanden zijn egels, spitsmuizen, vogels (merels, lijsters, spreeuwen, eenden en kippen), kikkers en padden, reptielen (hagedissen, ringslangen en hazelwormen), sommige insecten (loopkevers, vliegenlarven, glimwormen, libellenlarven) en enkele spinnen of spinachtigen zoals een hooiwagen.
Hoe doden? Echte die-hards knippen ze met een scherpe schaar doormidden (ð¤¢). Krijg jij dat echt niet voor elkaar, dan kun je ze ook verdrinken in bier, suikerwater of flink heet water. Of verzamel ze in een bakje met deksel en zet dat in de vriezer.