Bij een meer ernstig kaliumtekort kan je last hebben van vermoeidheid, spierzwakte, obstipatie, vaak plassen of verlies van eetlust. Wanneer het tekort plots ontstaat kunnen verlammingsverschijnselen optreden. Ernstig kaliumtekort kan aanleiding geven tot hartritmestoornissen.
Een kaliumtekort wordt ook wel hypokaliëmie genoemd. Het risico op een tekort aan kalium is het grootst als je in korte tijd veel vocht verliest, bijvoorbeeld: Als je veel moet braken. Als je ernstige diarree hebt.
Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Veel kalium zit vooral in aardappelen (en alles wat daarvan gemaakt is, vooral friet), groente, fruit, vruchtensap, gedroogde vruchten, koffie, tomaat, melkproducten, chocolade, noten, peulvruchten en natriumarme dieetproducten met toegevoegd dieetzout.
Bij ernstige hyperkaliëmie (kalium > 7,5 mmol/liter) kunnen er gevaarlijke hartritmestoornissen ontstaan die mogelijk tot een hartstilstand kunnen leiden.
Wie bijvoorbeeld weinig kalium binnenkrijgt, plast weinig kalium uit en het lichaam zal op deze manier zo min mogelijk kalium verliezen. Ongeveer 90% van het kalium in het lichaam wordt uitgeplast. De rest verlaat het lichaam via de ontlasting. Door zweten verliezen we heel weinig kalium.
Afhankelijk van het kaliumgehalte in uw bloed dient u de hoeveelheid kalium in de voeding terug te brengen tot 2000-3000 mg per dag. Bij een kaliumbeperkt dieet zijn geen producten verboden, maar sommige producten bevatten meer kalium dan andere. Het gaat om de totale hoeveelheid kalium die u per dag binnenkrijgt.
Bij een meer ernstig kaliumtekort kan je last hebben van vermoeidheid, spierzwakte, obstipatie, vaak plassen of verlies van eetlust. Wanneer het tekort plots ontstaat kunnen verlammingsverschijnselen optreden. Ernstig kaliumtekort kan aanleiding geven tot hartritmestoornissen.
Kaliumrijke fruitsoorten zijn: suikermeloen, banaan, kersen, avocado, kiwi, abrikozen en rode bessen. Eet hier dus een kleinere portie van. Ook gedroogd fruit is erg kaliumrijk. Eén glas vruchtensap bevat evenveel kalium als één stuk fruit.
Belangrijk om te weten over kaliumchloride om in te nemen
Het is nodig voor de werking van spieren, zenuwen en hart. Bij kaliumtekort. Bijvoorbeeld door braken, diarree, diabetes of gebruik van plastabletten of van hormonen. Het duurt enkele weken tot maanden voor een kaliumtekort is opgeheven.
Kalium is nodig voor belangrijke lichaamsprocessen. Het regelt de vochtbalans, de bloeddruk en een goede werking van het hart. Ook zorgt het ervoor dat de zenuwen signalen kunnen doorgeven en dat spieren zich kunnen samentrekken. Bijna iedereen eet te veel zout en daardoor krijgen steeds meer mensen een hoge bloeddruk.
De opname van kalium verschilt per persoon, maar bedraagt in ons land 50 tot 125 mmol per dag en is voornamelijk afhankelijk van het dieet. Vlees, fruit en vooral aardappelen bevatten veel kalium. Alleen in extreme gevallen, zoals bij anorexia nervosa, kan de opname tot minder dan 30 mmol per dag dalen.
Polystyreensulfonzuur wordt gebruikt wanneer het lichaam voor lange tijd te veel kalium in het bloed heeft (hyperkaliëmie). Dit is vaak het geval als de nieren niet meer goed werken, zoals bij mensen die nierdialyse ondergaan.
Bij langdurig natriumtekort is er meer kans op botontkalking (osteoporose). In zeldzame gevallen kan een natriumtekort het hersenweefsel schaden. Dan kunnen er epileptische aanvallen optreden en dit kan zelfs leiden tot coma of de dood. Bij tekenen van een natriumtekort, neem contact op met je huisarts.
Hoeveel kalium heb je per dag nodig
In Nederland is er geen aanbeveling voor kalium, maar in Europa wordt er uitgegaan van 3100- 3500 mg per dag voor volwassenen. In Nederland krijgt een volwassen vrouw via het voedsel gemiddeld 3000 tot 3500 mg kalium per dag binnen en een volwassen man ongeveer 4000 mg.
Kalium is, net als Natrium, een mineraalzout. Kalium werkt echter op een tegenovergestelde manier als Natrium. Waar Natrium de functie heeft om vocht in het lichaam vast te houden, zorgt Kalium er juist voor dat er een te veel aan vocht uit het lichaam wordt afgedreven.
De hoge voedingswaarde van tomaat komt vooral door het hoge gehalte kalium. Per 80 gram tomaten krijgt je lichaam bijna 100 milligram kalium binnen. Kalium zorgt voor een goede werking van de spieren, het zenuwstelsel en voorkomt een hoge bloeddruk.
Kalium is een mineraal dat veel mensen verwarren met calcium. Toch is het heel iets anders. Kalium is samen met chloride en natrium onder andere betrokken bij het regelen van de vochtbalans in het lichaam.
Kalium is een mineraal dat onmisbaar is voor uw lichaam. Onder andere in spiercellen heeft het een belangrijke functie. Kalium is nodig voor de samentrekking van de spiervezels en voor een goede geleiding van zenuwprikkels. Ook heeft het samen met natrium een belangrijke functie bij het regelen van uw bloeddruk.
Kaas bevat geen kalium.
Welke klachten kun je krijgen als je te weinig zout binnenkrijgt? Klachten die kunnen optreden bij een tekort zijn lusteloosheid, misselijkheid en braken, hoofdpijn, verwardheid of sufheid, en epileptische aanvallen. Uitdroging door diarree of braken is te voorkomen door extra veel te drinken en daarbij zout te eten.
Slappe spieren, spierpijn of kramp kan ook door een kaliumtekort komen. Kalium speelt een rol bij spiersamentrekkingen, dus wanneer je kalium waarden laag zijn, kan het zijn dat je spieren in een kramp schieten, of zelfs een spasme veroorzaken.
Voeding met veel kalium is in principe gezond. Kalium draagt onder meer bij aan een goede bloeddruk, en beschermt zo de nieren. Het advies is daarom vaak om producten met veel kalium te eten, zoals groente, fruit, peulvruchten, aardappelen en brood.
Natrium, kalium en calcium ionen spelen dus een grote rol in het hartritme en in de vorm van de P top, het QRS complex en de T top. Doordat natrium, kalium en calcium ionen cellen in- en uitstromen ontstaat er een actiepotentiaal. Afwijkingen in kalium gehalte en calcium gehalte kun je daardoor terug zien op het ECG.