Groen zwembadwater is niet aangenaam om in te zwemmen maar heel ongezond is het niet. Het veroorzaakt enkel huid- en oogirritaties. Zwemmen is gezond, zolang de correcte waarden gerespecteerd worden en het bad goed wordt onderhouden.
Als er algen en bacteriën in je zwembad groeien, dan heb je een grote kans dat de bodem en wanden glad en glibberig worden en je zwembadwater groen verkleurt en erg troebel wordt. Ook zijn algen in je zwembad ongezond en slecht voor je gezondheid en kan het zelfs zorgen voor irritatie op de huid.
Mag je zwemmen in melkachtig water
Dan is zwemmen eigenlijk geen probleem. Als de pH-waarde een klein beetje uit balans is kan het eigenlijk geen kwaad. Meet dit dus wel even voor je die plons neemt. Ook dode algen kunnen eigenlijk geen kwaad om mee te zwemmen.
Het is aan te raden om niet direct te zwemmen na een chloorshock behandeling. Dit omdat het kan zijn dat het chloor her en der nog te geconcentreerd is. Laat het eerst zo'n 6 uur verdelen en test het water voor er in te springen. Het is dan ook aan te raden om een shockbehandeling in de avond te doen.
Breng de chloorwaarde van je ranzig zwembad door middel van een chloorshock op 10 ppm* Gebruik een borstel om de liner schoon te maken en om de zwembad algen los te maken. Zet de pomp aan en laat deze 24 uur draaien. Dit helpt om het chloor beter in het water te vermengen.
Hoe verwijder je te veel chloor in je zwembad? De makkelijkste manier om het gebonden chloor uit je zwembad te verwijderen, is door een deel van het water te verversen. Om waterverspilling tegen te gaan of het gebonden chloor preventief al te voorkomen, kan er gebruik worden gemaakt van een UV-lamp.
Wanneer je een chloorshock gebruikt heb om de chloorwaarde weer tussen de 1-3 ppm te krijgen, moet je enkel wachten tot het poeder is opgelost. Dit is ongeveer een uur. Hierna kun je gewoon weer volop gebruik maken van je zwembad.
Het is niet aan te raden om te gaan zwemmen wanneer het vlokmiddel in het water zit, dit kan namelijk jeuk of irritatie van de huid veroorzaken. Ook heeft het middel tijd nodig om zich met het water te mengen en het vuil te binden. Blijf daarom minimaal 12 uur uit het water.
Zwemmers die in aanraking komen met blauwalg kunnen binnen twaalf uur last krijgen van irritaties aan hun ogen en huid.Andere klachten zijn koorts, hoofdpijn, gezwollen lippen en maag- en darmklachten, zoals diarree en overgeven. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vaak vanzelf.
In tegenstelling tot blauwalgen zijn de groene algen (slierten), die ook veel voorkomen, onschuldig. Ze zijn hooguit hinderlijk tijdens het zwemmen.
Het zwembadwater is groen uitgeslagen door algen en chloor moet ervoor zorgen dat algen zich niet ontwikkelen. Omdat je nu juist last hebt van algen mag het chloorgehalte worden opgehoogd naar 3 ppm per liter. Maak hiervoor gebruik van chloorshock. Het kan nooit kwaad om daarnaast ook nog anti-alg toe te voegen.
Volgens het Besluit Afvalwater Huishoudens is het ook nog eens illegaal om water met chloor te laten weglopen in je tuin. Het is vervuild water en dus schadelijk voor het milieu. Doe je het wel, dan kun je een forse boete krijgen. Je kunt je zwembadwater dus niet zomaar lozen.
Valt er tijdens een onweersbui zware regen op het zwembad, dan wordt het zwembadwater vervuild door het regenwater.Deze vervuiling verstoort de pH parameters. Regenwater heeft een pH van 5 tot 6, terwijl zwembadwater een pH nodig heeft tussen de 7 en 7,4.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen.
Groen zwembadwater is niet aangenaam om in te zwemmen maar heel ongezond is het niet. Het veroorzaakt enkel huid- en oogirritaties. Zwemmen is gezond, zolang de correcte waarden gerespecteerd worden en het bad goed wordt onderhouden.
Mocht u een chloordrijver gebruiken om chloor aan het water toe te voegen, dan adviseren we u om deze uit het water te halen op het moment dat u gaat zwemmen. Zorg er bovendien voor dat de chloordrijver, de chloortabletten én het chloorgranulaat altijd buiten het bereik van kinderen gehouden worden.
Mag de zwembadpomp aan staan tijdens het zwemmen? Het is geen probleem als de zwembadpomp aan staat, terwijl je aan het zwemmen bent. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water aanzuigt en terug in het zwembad blaast. Let dus op met losse touwtjes van zwemkleding, zodat deze niet in de zwembadpomp terecht komen.
Door te zorgen dat het water langdurig blootgesteld wordt aan zonnestralen, zonder dat er in de tussentijd gebruik van gemaakt wordt, zal de chloorwaarde automatisch zakken. Vaak is het chloorgehalte na ongeveer 24 uur tot de juiste waarde gezakt.
Na het toevoegen van chloor is het verstandig minimaal 6 uur te wachten voordat je weer in het zwembad gaat zwemmen.
na een chloorshock de chloor sneller te doen afbreken.Ozon breekt eveneens chloor af; na een periode van onweer is er doorgaans veel ozon in de lucht aanwezig, dit verklaart dan ook het plotseling groen worden van het zwembadwater.
Met chemicaliën zoals chloor of anti-alg dood je normaal gesproken de algen. Een onjuiste waterbalans is dus meestal de oorzaak van groen zwembadwater! Zorg er bij een zoutwaterzwembad dan wel voor dat het zoutwatersysteem uit staat als je chloorshock of anti-alg toevoegt, anders beschadigt de zoutcel/zout electrode.
Dit klinkt in eerste instantie wat vreemd, maar het gaat om niets anders dan een chemische reactie. Door de bliksem wordt zuurstof (O2) omgezet in ozon (O3). Deze ozon reageert met chloor in het zwembadwater. Die reactie zorgt ervoor, dat al het chloor razendsnel verdampt en verdwijnt uit het water.
Hoe moet ik de bodem van mijn zwembad reinigen? De beste manier om de bodem van je zwembad te reinigen is met een zwembadrobot. Dit is effectief en je hebt er geen omkijken meer naar. Handmatig met een elektrische stofzuiger en/of zwembadborstel is ook een goede optie.