Zijn zoetstoffen gezonder dan suiker? Dat valt tegen. “Zoetstoffen zijn een klein beetje beter voor het lichaamsgewicht en de bloedsuiker dan de suiker die ze vervangen.Dit effect is echter minimaal”, stelt Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam.
Zoetjes bevatten weliswaar minder calorieën dan suiker, maar je lichaam reageert wel op de zoetstof. Het effect is dat je bloedsuikerspiegel mogelijk zelfs een grotere piek krijgt dan met gewone suiker, zo blijkt uit onderzoek. En dat is heel slecht voor je hart- en bloedvaten en algehele gezondheid.
Vaak wordt er gedacht dat ze slecht zijn voor de gezondheid. Hierdoor is er regelmatig onderzoek gedaan naar zoetstoffen en keer op keer blijkt daaruit dat zoetstoffen niet schadelijk zijn. Alle zoetstoffen in Europa zijn goedgekeurd door de European Food and Safety Authority (EFSA).
Wat zijn de nadelen van zoetstoffen? Er zijn mensen die gevoelig kunnen zijn voor zoetstoffen, bijvoorbeeld sorbitol en mannitol. Vooral mensen met een prikkelbare darm kunnen hier gevoelig op reageren, omdat de darmen geprikkeld kunnen raken. Bij teveel gebruik kan je zelfs winderigheid en diarree krijgen.
Een van de minst schadelijke zoetstoffen is stevia. Stevia is een natuurlijke zoetstof die afkomstig is van de steviaplant. Het bevat geen calorieën en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Een andere gezonde zoetstof is erythritol.
Bij gebruik van normale hoeveelheden kunnen deze producten dagelijks worden gebruikt.De aanvaardbare dagelijkse inname van zoetstoffen is voor volwassenen maximaal 7 glazen light-producten per dag.Voor kinderen van 1 tot 4 jaar geldt maximaal 2 glazen light-producten per dag.
Nee, van zoetstoffen word je niet dik. In tegendeel. Laagcalorische zoetstoffen kunnen je helpen om af te vallen mits je je totale calorie-inname verlaagt, bijvoorbeeld door suiker te vervangen door zoetstoffen.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen.
Er is geen bewijs dat zoetstoffen de gezondheid verbeteren of helpen bij gewichtsverlies, aldus een grootschalige review van 56 onderzoeken, gepubliceerd in het BMJ.
De laagcalorische zoetstoffen, zoals aspartaam, sucralose of saccharine, zijn geen koolhydraten en komen dus ook niet als glucose in het bloed. Het lichaam zal daarom geen insuline aanmaken. Dat is ook goed, want anders zou het bloedglucosegehalte dalen en zou je sneller weer trek krijgen.
Je kunt een suikerrijke frisdrank best een keer vervangen door een variant met zoetstoffen, maar niet te vaak. Zo bevatten light-dranken zuren die slecht zijn voor je gebit. Daarnaast wen je door de zoetstoffen ook niet aan een minder zoete smaak.
Kiezen voor een product met kunstmatige zoetstoffen - zoals een cola zero of een koekje met stevia - is niet heilzaam, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Kunstmatige zoetstoffen en suikervervangers helpen niet bij gewichtsverlies en kunnen op lange termijn zelfs een gezondheidsrisico vormen.
Hoewel cola Zero geen suiker bevat en dus geen calorieën bevat, is het nog steeds belangrijk om het met mate te consumeren. Het bevat namelijk nog steeds cafeïne en andere kunstmatige zoetstoffen die mogelijk schadelijk kunnen zijn bij overmatige consumptie.
Hoewel er nauwelijks calorieën in Coca Cola Zero zit, zitten er wel zoetstoffen in die door overmatig gebruik minder goed zijn voor de gezondheid. Je wordt dus niet dik van Coca Cola Zero, maar je zult wel aan de zoetstoffen moeten denken. Door niet overmatig Zero dranken te drinken is het in ieder geval niet ongezond.
Maar is honing nu gezonder? Honing bevat meer fructose dan glucose, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft om het in brandstof om te zetten. Hierdoor verbrand je meer calorieën en wordt er minder van de zoetstof omgezet in vet. Bovendien zorgen de vezels ervoor dat honing voedzamer is dan suiker.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
De zoetjes van Cologran (Lidl), Kruidvat en Canderel worden geprezen omdat ze makkelijk oplossen, ook zonder roeren. De zoetjes van Jumbo vinden sommige testers te zoet, terwijl anderen juist genieten van de zoete smaak. De zoetjes op basis van Stevia vinden veel testers niet zoet genoeg.
Anders dan suiker zou aspartaam geen effect hebben op onze suikerspiegel.Toch blijkt dit niet het geval te zijn. Onderzoek toont namelijk aan dat mensen die aspartaam gebruiken een hogere bloedsuikerspiegel hebben en minder goed reageren op het hormoon insuline [9,10].
Een voordeel van aspartaam ten opzichte van stevia is dat aspartaam alle suiker in een product kan vervangen, frisdranken met aspartaam bevatten hierdoor nagenoeg geen calorieën. Stevia heeft bij wat hogere concentraties een dropachtige nasmaak. Dat verandert de smaak van een product te veel.
Zoetstoffen hebben een zoetkracht die beduidend groter is dan suiker. Ze leveren per 100 g ongeveer evenveel energie als suiker, maar door hun sterke zoetkracht heb je er veel minder van nodig. Een tabletje Canderel®, levert 0,3 kcal, terwijl een klontje suiker al snel 20 kcal levert.
Stevia is een zoetstof van natuurlijke oorsprong. Het is veilig, calorie-arm en gezond, maar wel duur en het heeft een bitter nasmaakje. Net als gewone suiker en aspartaam geldt ook voor stevia: gebruik het met mate.
Cola zero zorgt er dus niet voor dat je extra gaat afvallen. Als je juist (zoete) trek krijgt van cola zero kan het drinken hiervan juist averechts werken. Kies dan liever voor een andere drankje, zoals water met citroen.
Zowel light-frisdrank als suikerrijke frisdrank tasten het tandglazuur aan door de zuren die erin zitten.Ook kunnen er in beide dranken calorieën zitten. Daarom staan ze niet in de Schijf van Vijf. Af en toe light-frisdrank is wel beter voor je gewicht dan suikerrijke frisdrank.
Frisdrank is eigenlijk een no-go tijdens een dieet. Kun je echt niet zonder? Kies dan voor de light variant, omdat deze vaak geen calorieën bevatten.