Yoghurt invriezen is niet direct een goede methode omdat de textuur vaak veranderd. Toch is er wel een methode om yoghurt in te vriezen maar na het uit de vriezer halen kun je het niet als yoghurt eten. Wel als yoghurtijs en je kunt de yoghurt na het invriezen noch gebruiken om in smoothies te verwerken.
Je kunt dus stellen dat vetarme yoghurt zijn structuur het best behoudt. Ingevroren yoghurt kun je tot zo'n een à twee maanden na het invriezen consumeren. Het is verstandig om je yoghurt te labelen, zodat je terug kunt zien tot wanneer je deze veilig kunt gebruiken.
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Voor yoghurt en kwark geldt een houdbaarheid van zo'n 5-7 dagen. Voor melk is dit wat korter (3-5 dagen). Ook hier geldt weer: als je het niet zeker weet, gebruik dan je zintuigen (kijk, ruik en proef).
En wat moet je ermee: weggooien of door je yoghurt roeren? Het laagje water dat boven op de yoghurt kan komen, wordt veroorzaakt door synerese. Dit is een normaal proces bij yoghurt waarbij vocht vrijkomt. Dit vocht wordt ook wel 'wei' genoemd en bevat naast water voedingsstoffen als lactose, zout, eiwitten en calcium.
Zodra zuivel is geleverd moet het de koelkast in – Feit
Maar let op, want zuivel bederft snel. Zet melk en melkproducten daarom zo snel mogelijk in de koelkast. Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met 1 dag.
Er is een klein nadeel aan biologisch/ dynamische zuivel. En dat is dat je het niet langer kunt bewaren dan de aangegeven houdbaarheidsdatum-datum. Gewoonweg, omdat het echt vreselijk vies, zuur en ranzig wordt en erg gaat stinken.
Zet de yoghurt minimaal 3 uur in de vriezer. Als je de yoghurt wil gaan eten of breken haal je hem 10 min van te voren uit de vriezer.
Zuivel. Zure zuivel zoals yoghurt en karnemelk kan wel worden ingevroren, maar verliest dan zijn gladde structuur. Verse kazen zoals roomkaas en hüttenkäse kunnen prima worden ingevroren, ze kunnen zelfs een maand in het vriesvak overleven. En melk kan ingevroren, maar is daarna wellicht wat gescheiden.
Als onze producten niet zijn verwerkt in een recept, raden we het niet aan om de Alpro producten in te vriezen. Hoewel de diepvries geen afbreuk doet aan de veiligheid of voedingswaarde van de producten, verandert de textuur wanneer ze worden ontdooid.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kwark heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hoe Kwark invriezen? Kwark invriezen kan dus, maar naast het goed doorroeren na het ontdooien, moet je ook de kwark goed en luchtdicht verpakken. Dit voorkomt het uitdrogen in de vriezer waardoor een soort korrelige substantie kan ontstaan. Ook kan er door niet goed verpakken vriesbrand ontstaan.
Bevroren yoghurt gebruiken
Maar ontdooien is niet per se nodig. De bevroren yoghurt werkt bijvoorbeeld uitstekend in smoothies of geblend met wat fruit en suiker als zelfgemaakt ijs.
Het warme weer zorgt ervoor dat de yoghurt snel fermenteert en je dus sneller een nieuwe hoeveelheid moet maken. Op zulke momenten kun je de yoghurt het beste dus achterin de koelkast bewaren in plaats van in de deur. Fermentatie gaat dan langzamer zodat je yoghurt langer lekker blijft.
Mag je eten meenemen in het vliegtuig? Ja dat mag. Let wel op met eten in verpakkingen die onder de vloeistofregels vallen, zoals bijvoorbeeld een pot of tube yoghurt, mayonaise, pindakaas of chocopasta.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter.
Waarom staat er op de yoghurt verpakking “niet schudden”? Vanwege schudden kan de structuur van de yoghurt beschadigen, waardoor de yoghurt dun wordt. Indien de yoghurt ontmengt, is enkele malen omzwenken voldoende voor een homogene yoghurt.
Wei is erg gezond. Het bevat o.a erg veel calcium, potassium en proteïne.
Eigenlijk bevatten alle voedingsmiddelen vocht! Naast allerlei dranken zoals water, koffie, thee, vruchtensap, melk en frisdrank bevatten ook andere voedingsmiddelen vocht. Denk hierbij aan pap, vla, yoghurt, soep, appelmoes en fruit.
Hoewel de kwaliteit van het product na de THT-datum achteruit kan gaan, kun je het product vaak nog wel veilig eten of drinken. Hoe je dat kunt weten? Door je zintuigen te gebruiken. Als het product er nog goed uitziet en normaal ruikt, kun je er een beetje van proeven.
Uiteraard horen zuivelproducten in de koelkast. De ideale koelkast temperatuur is 4ºC, op dat moment blijven de producten langer vers. Pakken melk, yoghurt en vla horen in de deur van de koelkast. Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard.
Als de melk over de datum is, wil het niet meteen zeggen dat het niet meer veilig is om te drinken. Wel kan het zijn dat de kwaliteit achteruit is gegaan. Dat kun je merken aan de kleur, geur en de smaak. 1.