Kort gezegd is boosheid een emotie waarbij er uiting wordt gegeven aan onderliggende frustraties. Een frustratie die overal over kan gaan, onbegrip van de omgeving of juist onbegrip over jezelf. Op het moment dat frustratie toeneemt, neemt ook de emotionele spanning toe.
Boosheid is een intense emotie die toont dat er aan een behoefte niet is voldaan, en die aanzet tot actie en verandering. Maar het kan ook een destructieve emotie zijn, die zorgt voor verbittering, verharding en langdurige woede.
Meestal is woede een reactie op een situatie die ons in gevaar brengt. Bijvoorbeeld als anderen handelen op een manier die niet in overeenkomst is met onze belangen, wanneer ons iets ontzegt wordt of wanneer we ons doel niet kunnen bereiken. Het kan ook een psychologische reactie zijn om een ander gevoel.
'Het gevoel van boosheid vertelt je iets', legt hij uit. 'Het is een manier om tegen jezelf te zeggen: als ik op deze manier word behandeld, is er iets mis. Het is een signaal dat je je miskend voelt, of niet rechtvaardig behandeld. ' Op die manier kan boosheid werken als een beschermingsmechanisme, legt hij uit.
Zo kan boosheid variëren van lichte irritatie tot woede en haat. En bedroefd kun je evengoed in verschillende gradaties zijn en verwoorden als 'teleurstelling' of 'ontroerd' tot verdrietig en zelf rouw. Misschien onnodig op te merken dat één situatie meerdere gevoelens met zich mee kan brengen.
Boosheid is een emotie, een gevoel waarmee iedereen wel eens te maken heeft. Boosheid gaat gepaard met emotionele spanning. Als u boos bent, verhoogt dat de bloeddruk en maakt dat het hart sneller gaat kloppen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam op gevaar.
Antisociaal gedrag: Als je antisociaal gedrag laat zien word je niet alleen vaak boos, maar doe je ook dingen die echt niet mogen. Bijvoorbeeld schreeuwen, pesten, liegen en vechten. Ook maak je wel eens dingen stuk of steel je. En het kan zijn dat je weleens spijbelt of wegloopt.
Het werkwoord kwetsen wordt in de standaardtaal gebruikt in de betekenis 'psychisch verwonden', 'krenken, beledigen'. Ook het daarvan afgeleide bijvoeglijk naamwoord gekwetst is standaardtaal in de betekenis 'psychisch verwond' of 'gekrenkt, beledigd'.
Boosheid is een emotie, een gevoel, waarmee iedereen wel eens te maken heeft. Boosheid gaat gepaard met emotionele spanning. Als je boos bent, verhoogt dat je bloeddruk en ook je hart gaat sneller kloppen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam op gevaar.
Kritiek op hun gedrag leidt in hun gedachte vaak direct tot het onderuithalen van hen als persoon. Ze reageren in dit soort gevallen vaak met woede, maar verbergen daarmee de onmacht, onzekerheid en schaamte die ze diep van binnen voelen.
Een paniekaanval gaat vaak gepaard met angst voor de dood en de angst 'het verstand' te verliezen. Herken je dit? Wist je dat de oorsprong van een paniekaanval te vinden is bij langdurig opgekropte emoties? Vooral boosheid en verdriet kunnen heel lang en diep zijn weggestopt.
Er zit iets anders achter
Veel volwassenen hebben ook nooit geleerd om hun gevoel te herkennen en reageren uit gewoonte altijd boos. Met een muur van boosheid schrik je mensen af en ben je minder kwetsbaar. Toch is het goed om je af te vragen of er iets anders achter jouw boosheid zit.
Woede is een emotie die kan optreden bij iemand die gedwarsboomd of tegengewerkt wordt, als diens "territorium" betreden wordt, of als zijn of haar grenzen overschreden worden.
Gevoelens van afwijzing hebben direct te maken met jouw behoefte aan waardering, erkenning en respect. Je voelt je afgewezen wanneer je je bedreigd voelt in jouw behoefte aan waardering. Wat je dus zou kunnen leren is om anders met jouw behoefte aan waardering om te gaan!
Besef dat mensen anderen beledigen om zich beter te voelen over zichzelf. Vaak heeft de reden dat je beledigd wordt niet zo veel met jou te maken, en alles met het zelfbeeld van de persoon die jou beledigt. Blijf rustig, adem door. Er is niets aan de hand.
Je kunt een narcist boos maken door het ontvangen van een compliment. Ongeacht of het nou een compliment is voor een prestatie die je hebt geleverd, of een beloning op je werk. Wanneer iemand anders dan de narcist een compliment ontvangt worden ze boos. Ze geven hieraan uiting door je te devalueren.
Wanneer de narcist iets niet bevalt, als hij zijn zin niet krijgt, of zijn ego wordt gekrenkt, dan kan hij je straffen door je soms uren of soms zelfs dagen te negeren en geen woord te zeggen. Deze vorm van de passief-agressieve soort woede noemen we de zogenaamde "stilte behandeling".
Woede heeft een functie
Bijvoorbeeld om te voelen dat iemand over je grenzen gaat. Als we boos of woedend worden als iemand onze grenzen overschrijdt is dat helpend, omdat we daarmee voor onszelf kunnen opkomen en assertief kunnen laten weten dat we het gedrag van de ander niet accepteren.
BOOS gemist? Terugkijken doe je op NPO3.nl.
Primaire emoties duren maximaal 2 minuten maar zijn wel heel intens. Secundaire emoties kunnen een hele dag of nog langer aanhouden. Als je bijvoorbeeld heel lang boos blijft, dan weet je dat er een andere emotie onder ligt. Je blijft hangen in de secundaire emotie die als een soort dekentje de primaire emotie bedekt.
De in 2017 overleden neuropsycholoog Jaak Panksepp onderscheidde in zijn baanbrekend hersenonderzoek zeven emotiesystemen namelijk Zoek, Spel, Lust, Zorg, Paniek/Verdriet, Angst en Woede.