Gebruik de blaadjes en de topjes van tijm en snijd dit fijn. Tijm moet je juist lang laten meekoken/bakken met een gerecht zodat het lekker veel smaak afgeeft. Tijm smaakt heerlijk met aardappels uit de oven, sauzen en soepen. Gebruik de blaadjes en de steeltjes van de peterselie.
Het enige wat je nodig hebt is een fijne zeef. Steek de steel tijm er vanaf de bovenkant doorheen en trek hem er aan de onderkant weer uit. Zo blijven alle blaadjes in de zeef liggen, klaar voor gebruik.
Tijm kan bij allerlei infecties worden gebruikt, vooral bij klachten aan de luchtwegen zoals verkoudheid, holte-ontstekingen, hoest, overmatig slijm, etc. De plant bevat onder andere vitamine C en de mineralen calcium en ijzer.
Tijm is een geneeskrachtig kruid die goed is voor de luchtwegen. Zo helpt het dus niet alleen bij de hoest, maar werkt het ook bij symptomen van astma, bronchitis. Vaak zie je tijm daarom in hoestsiropen terug komen.
De ondersteunende werking van tijm op de spijsvertering is al van oudsher bekend. Het stimuleert de spijsvertering en zorgt ervoor dat vooral vette en moeilijk verteerbare maaltijden beter verteerd worden. Zeker bij een gebrekkige leverfunctie kan dit uitkomst bieden. Bovendien helpt het tegen een opgeblazen gevoel.
Wat heb je nodig om tijmthee te maken? Op een liter kokend water gebruik je vier tot vijf takjes verse tijm. Vijf minuten laten trekken en je tijmthee is klaar om te drinken. Het is altijd verstandig om niet te lang dezelfde kruidenthee achter elkaar te drinken, wissel het lekker af.
Tijm is behoorlijk winterhard, alleen met strenge vorst en vocht kan tijm moeite hebben. Gaat het meer dan 5 graden vriezen en staat je tijm op een nattige plek in je tuin, doe je er goed aan je tijm tijdelijk af te dekken. Tijm behoudt de blaadjes in de winter, hij is dus wintergroen.
De smaak van van het kruid rozemarijn is mild, maar snel overheersend. Het is een oud keukenkruid, dat vooral in Italiaanse gerechten goed past. Het smaakt lekker in vleesgerechten (zoals varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades. Het kruid is ook zeer geschikt bij schelp- en schaaldieren.
Tijm is antibacterieel en lost het slijm in de luchtwegen op, het stimuleert ook de productie van witte bloedcellen en helpt zo het immuunsysteem om infecties van de luchtwegen te bestrijden. Een verkoudheid, keelpijn en zelfs bronchitis kunnen behandeld worden met tijm.
Bij de kruiden die bij jou in de keuken staan (denk: bieslook, basilicum, salie, tijm etc.) horen bloemen en die bloemen… kan je allemaal eten! De smaak van deze bloemen is vaak vergelijkbaar met het kruid zelf.
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander. Kruiden met harde, niet eetbare, stelen zijn tijm, salie, oregano en rozemarijn.
Kruiden en specerijen kun je ook prima toevoegen aan allerlei drankjes. Denk maar aan verse munt in een smoothie en een stukje gemberwortel voor in een groente/fruitsapje. Kaneel kun je prima toevoegen aan een winters drankje en in plaats van cacao kun je ook wat kaneel op je cappuccino strooien.
De echte tijmsoort is een altijd groen blijvend struikje, dat 25 cm hoog wordt. De houtige stengels vormen een dichte onderlaag. De blaadjes zijn klein, eivormig en aromatisch, aan de bovenkant donkergroen en aan de onderkant grijs. Hij krijgt roze tot paarse bloemetjes, die in kegelvormige trossen staan.
Tijm moet na de bloei in juni licht teruggesnoeid worden. Let erop dat je niet in het oude hout knipt. Na de snoeibeurt moet je beneden aan nog steeds groene groei zien. Kort hem vanaf de bovenkant met zo'n 5 à 7 cm in om zijn vorm te laten behouden.
Het kruid groeit het liefst op een zonnig plekje in een zanderige kalkrijke grond en vraagt in de winter enige bescherming. Zorg dat het kruid geen natte voeten krijgt (tijm staat liever niet voor langere tijd in een plas water). Leg een hoop stenen tegen een warme muur en leg daar zanderige aarde over.
Juni, juli, augustus en september zijn excellente maanden om stekken te nemen van struikachtige kruiden zoals rozemarijn (foto), tijm, citroenverbena, salie en lavendel. - Knip jonge stengels van 10 tot 15 cm lang, net onder een blad.
Een theelepel gedroogd kruid en max drie kopjes per dag is meestal de aanbeveling, 5 min trekken, zoeten kan met bv honing. Toegevoegd na 2 minuten: Vergeten, oeps. Vers kruid kun je voor de smaak beter langer laten trekken en gebruik 2 keer zoveel.
Het volstaat om het potje in je handtas te stoppen en er een paar glazen thee per dag mee te zetten.
Twee glazen per dag blijkt een positief effect op de bloeddruk te hebben, meer dan twee glazen een negatief effect. Weinig zout, maar veel kruiden als basilicum, oregano en tijm.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Deze theesoort is vooral een goed middel bij griep en verkoudheid, met name wanneer je last hebt van de luchtwegen. Denk hierbij aan hoesten, keelpijn maar ook neusverkoudheid. Tijm werkt als desinfectiemiddel en doodt virussen en bacteriën. Heb je last van een pijnlijke keel, gorgel dan regelmatig met deze thee.