De Thuja occidentalis Brabant ( westerse levensboom ) is een van de makelijkste en sterkste coniferen, deze thuja wordt veel als haagplant gebruikt omdat hij snelgroeiend is en zeer goed te snoeien .
De Smalle coniferenhaag Thuja occidentalis 'Smaragd' kan tot 400cm hoog worden. Het blad is smal en compact. De Smalle coniferenhaag Thuja occidentalis 'Smaragd' groeit met lichtgroene scheuten die langzaam iets donkerder kleuren.
Maar ook solitair komen coniferen als de thuja heel goed tot hun recht. Zo kunnen ze worden aangeplant in groepjes of gewoon los. Zowel in kleinere als grote tuinen kan de thuja solitair worden neergezet. U bepaalt namelijk zelf de uiteindelijke hoogte van de conifeer door hem te snoeien.
Een conifeer snoeien is alleen nodig wanneer de conifeer te hoog is geworden en/of veel jonge scheuten vormt. Coniferen groeien ongeveer 30 cm per jaar en dienen 1 tot 2 keer per jaar gesnoeid te worden. Door dit te doen, behouden coniferen een mooie vorm en worden ze niet te breed.
Magnesium is een voedingsstof die een conifeer nodig heeft. Wanneer er een tekort aan magnesium is ontstaan in de grond waarin de coniferenhaag staat, kunnen er bruine plekken in de haag ontstaan. Je herkent het magnesiumgebrek doordat de bruine plekken zich vooral onderin en in het midden van de plant bevinden.
Als je ervoor zorgt dat de coniferen in jouw tuin op de juiste manier verzorgd worden, kun je dus nog heel lang van hun stijlvolle voorkomen en de beschutting die ze bieden blijven genieten. Sommige coniferen kunnen namelijk wel meer dan duizend jaar oud worden.
Naast schimmels kunnen ook insecten taksterfte veroorzaken. Zo vertonen de naalden en schubben van coniferen die door de (coniferen)spintmijt bezocht zijn gele vlekjes (zuigplekken). De mijten zelf zijn te klein om met het blote oog te ontdekken. De takken worden later grijsbruin en sterven af.
Een leylandii conifeer is de snelstgroeiende conifeer die gebruikt wordt voor hagen. Hij groeit op vrijwel alle gronden en standplaatsen, enkel echt natte gronden zijn niet geschikt. De voordelen op een rijtje: Snelle groeier (ongeveer 50 cm per jaar)
Coniferen bemesten kunt u het beste doen met een speciale coniferen mest. Deze mest bevat de juiste voedingsstoffen voor uw coniferen, waaronder magnesium en bitterzout. Deze voedingsstoffen zorgen voor de mooie, groene kleur van de planten. Wanneer de coniferen geel verkleuren, duidt dit vaak op magnesiumgebrek.
Coniferen kunnen meestal het beste geplant worden tussen november en half april. In de winter zijn de planten namelijk in rust en groeien ze niet zo hard.
Ze zijn wintergroen en onderhoudsarm. U heeft hiervoor wel de ruimte nodig, want een grote volwassen conifeer kan wel 20 meter hoog worden. Wordt een solitaire conifeer te groot dan is het meestal niet mogelijk deze te toppen, hierdoor verliest de conifeer zijn natuurlijke vorm.
Middelgrote conifeer met een dichte kroon en een smal piramidale groeiwijze van 10 tot 15 m hoogte. De boom wordt bij een hoogte van 10 m niet veel breder dan circa 2,5 m.
De sleedoorn en de kornoelje zijn hier bekende voorbeelden van. Bij coniferen is dat gelukkig niet het geval en daarom zijn ook in kleinere stadstuinen genoeg coniferenhagen te zien. Toch moet u voor een coniferenhaag wel rekening houden met een breedte van een halve meter tot een meter.
U begint pas met het toppen van coniferen als deze zo'n 5 tot 10 centimeter lager dan deze hoogte is. Hou het toppen van coniferen vervolgens jaarlijks bij. Zodra een conifeer getopt is, zal deze namelijk twee of meer toppen gaan maken. Zorg voor goed snoeimateriaal en een veilige werkwijze.
Een conifeer mag alleen op het nieuwe hout gesnoeit worden, en niet op oud hout. Afzagen is dus geen optie. En wilt u toch snoeien, dan in Juni, dan heeft u de meeste kans dat ze overleven.
Wanneer het een lange periode niet regent, kun je jouw coniferenplanten het beste 2 keer per week een volle emmer water geven. Houdt ook vooral zelf de kluit van de conifeer in de gaten. Geef je te veel water? Dan zal er een waterplas om de plant te zien zijn en kan er wortelrot ontstaan.
Gemiddeld groeien thuja coniferen 20 tot 30 centimeter per jaar. Wel zijn er verschillende soorten thuja. Onderling kan de groei wat verschillen. Zo groeit de Westerse levensboom 'Smaragd' bijvoorbeeld 20 centimeter per jaar, terwijl de Reuzenlevensboom 'Martin' op jaarbasis de 30 centimeter haalt.
Grote zuilvormige tot smal piramidale conifeer met een dichte vertakking, die gemakkelijk kan uitgroeien tot een boom van 15 tot 30 m hoogte.
Geschikte soorten: de thuja, de taxus, Leylandii coniferen en Californische cipres. Minder geschikte soorten: de Japanse lariks en de watercipres. Ambieert u een onderhoudsarme haag? Kies dan voor soorten die niet te snel en te breeduit groeien.
Onderschat het alleen niet, want coniferen kunnen zich flink wortelen en dat maakt de klus zwaar. Daarnaast maken professionele gereedschappen de klus een stuk lichter en daarmee ook sneller te doen.
Soms wordt een conifeer zelfs helemaal bruin. Het goede nieuws is dat coniferen die door aanhoudende droogte bruin geworden zijn in de meeste gevallen wel kunnen herstellen. Is een conifeer eenmaal uitgedroogd, kan het lastig zijn om weer vocht toe te dienen.
Vaste planten die onder zo'n boom kunnen, zijn kruipend zenegroen (Ajuga reptans), Italiaanse aronskelk (Arum italicum), schoenlappersplant (Bergenia), lelietje-van-dalen (Convallaria majalis), elfenbloem (Epimedium), Geranium macrorrhizum en G.