Een steensmuur is een muur die de dikte heeft van de lengte van de steen (de strek, ca.210 mm). De steensmuur kwam vroeger vaak voor als dragende buitenmuur (dus zonder spouw) en als muur tussen woningen.
halfsteensmuur. Een halfsteensmuur is een muur die de dikte heeft van de kop, de breedte van een steen, d.w.z. ca. 110 mm, ongeveer de halve lengte van de steen. Iets anders is halfsteensverband: een muur waarbij de bakstenen steeds een halve steen verspringen.
De minimale dikte van de muur
Er is niets vastgelegd in het bouwbesluit wat betreft de minimale dikte van de gehele muur. Vaak is dit echter meer dan 50 centimeter in nieuwbouwwoningen. De binnenmuur kan 19 centimeter of meer breed zijn, de spouw minimaal 8 centimeter en de buitenmuur is vaak 10 centimeter breed.
Een dragende muur is in de meeste gevallen minimaal 20 centimeter dik. Dat is echter niet altijd het geval. Een muur met een dikte tussen de 10 en 20 centimeter kan ook dragend zijn. Een muur met een dikte kleiner dan 10 centimeter is nooit een dragende muur.
Want een steen is ongeveer twee keer zo lang (210 mm) dan dat hij breed (100 mm) is. Een spouwmuur bestaat meestal uit twee halfsteensmuren.
Isoleren enkelsteens muur: vanaf de binnenkant
Vanaf de binnenzijde isoleren gebeurt in de meeste gevallen met behulp van een voorzetwand. De ruimte tussen de enkelsteens muur en de voorzetwand vul je met isolatiemateriaal. De meest voorname isolatiematerialen zijn steenwol, glaswol, isolatieplaten en PIR.
De spouw moet zo groot mogelijk zijn, minimaal 5 of nog beter 10 cm. Hoe hoger de kamer, hoe dikker de regels moeten zijn. Balkjes van 5 x 6 cm zijn meestal vol doende.
Welk blok, steen of profiel je gebruikt, hangt af van het type muur. Ga je een dragende muur zetten, gebruik dan bijvoorbeeld kalkzandsteen. Voor een niet-dragende muur pak je Ytong blokken of metal stud. Tevens maak je een scheidingswand met behulp van constructiehout en gipsplaten.
Dikte gipsplaten
De standaard gipskartonplaten zijn verkrijgbaar in een dikte van 9,5 mm en 12,5 mm en met verschillende langskanten. Deze platen gebruik je zowel voor een (scheidings)wand als voor het plafond. Op zoek naar een specifieke gipsplaat voor stevige stootvaste wanden? Hiervoor zijn gipsvezelplaten ideaal.
Dikte muren meten
Je kunt de dikte van de muren meten, dit kun je bijvoorbeeld doen bij de deuropening. De totale dikte van de muur kun je vervolgens onderverdelen in de dikte van de stenen en de eventuele spouw. Zo weet je niet alleen of je een spouw hebt, maar ook hoe breed de spouw ongeveer is.
De dikte en wapening van vloeren en massieve wanden
De minimale dikte van de woningscheidende wanden wordt bepaald door de benodigde geluidsisolatie en bedraagt 250 mm. De dikte van de eindwanden is ook afhankelijk van de belasting tijdens de bouwfase. Deze dikte varieert van 120 mm tot 180 mm.
Een scheidingswand maak je met blokken van 7 tot 10 cm dik. De blokken lijm je met een blokkenlijm aan elkaar. Je kunt gasbetonblokken op maat maken met een grofgetande blokkenzaag.
Met pur- of pir-hardschuimisolatieplaten met een lambdawaarde van 0,021 W/mK volstaat een dikte vanaf 9 cm. Om met glaswol een U-waarde van maximaal 0,24 W/m²K te halen, moet in de spouwmuur minstens 12 cm glaswol met een lambdawaarde van 0,030 W/mK worden aangebracht.
steensmuur. Ook: eensteensmuur, enkelsteensmuur, steens werk. Een steensmuur is een muur die de dikte heeft van de lengte van de steen (de strek, ca. 210 mm).
Meestal wordt bij metselwerk gebruik gemaakt van bakstenen in het Waalformaat. Dat is de welbekende baksteen van 21 x 10 x 5 centimeter. Het meeste metselwerk is halfsteens waarbij de stenen in de lengterichting op elkaar worden gemetseld en het eindresultaat een muur is van 10 cm dikte.
De T;wand qua hoogte wordt beperkt, omdat de windbelasting van twee kanten kan komen. De T;wand mag dus slechts tot 1,2 m worden toegepast, omdat aan de zwakke kant het metselwerk kan gaan scheuren.
Kan ik mijn TV ophangen aan gipsplaat of holle wand? Zeker! Je kunt je televisie veilig ophangen aan een holle wand die is gemaakt van gipsplaten. Hou wel rekening met de dikte van de gipsplaat en het type muurbeugel.
Standaardmaten voor tussenwanden die geschikt zijn voor kozijnen, zijn 7 en 10 cm. Voor een wand van circa 7 cm plaats je de 44 mm kant van de balk op de vloer. Voor een muur van circa 10 cm plaats je de kant van 69 mm op de vloer.
De standaard gipsplaat AK heeft een dikte van 12,5 mm en is voorzien van een AK (afgeschuinde kant) zijde. Deze gipsplaat is in breedte van 600 en 1200 mm verkrijgbaar en beide versies zijn in verschillende lengtes verkrijgbaar.
Een kalkzandsteen binnenmuur/draagmuur zorgt voor goede warmte- en geluidsisolatie. De bouwsnelheid van kalkzandsteen is erg hoog, waardoor loonkosten mee zullen vallen. Daarnaast is kalkzandsteen goed hanteerbaar, makkelijk in het juiste formaat te zagen en dus ook makkelijk te frezen.
Met een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040 levert steenwol een gemiddelde isolatiewaarde op. Dit maakt het een prima materiaal voor thermische isolatie (warmte).
De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn? Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).
Een andere manier is door je muur op te meten. Een enkelsteensmuur (zonder spouwmuur) is vaak niet dikker dan 25 centimeter. Een muur met een spouwmuur heeft gemiddeld een dikte van meer dan 25 centimeter.
Geluidsoverlast van de naaste buren
In dit geval kun je de muur isoleren door een houten of lichtmetalen voorzetwand te plaatsen. Door deze te vullen met Rocksono Solid wordt de voorzetwand geluidsabsorberend. Op het houten of metalen frame breng je vervolgens (bij voorkeur dubbele) gipsplaten aan.
In de praktijk zijn de spouwmuren echter, afhankelijk van de dikte van de muren zelf, al vaak minimaal 35 cm of meer en is de spouw dan minimaal 15 cm. Er zijn echter verschillende soorten isolatiemateriaal die bij gelijke dikte een andere (lagere of hogere) isolatiewaarde hebben.