Een duidelijk signaal dat je werk niet meer bij je past, is het gevoel van stilstand in je professionele ontwikkeling. Je merkt dat er weinig tot geen mogelijkheden zijn om je vaardigheden uit te breiden, nieuwe uitdagingen aan te gaan en jezelf te ontplooien.
Je vindt het lastiger om met je emoties om te gaan en het lukt je minder goed om je te beheersen. Het voelt alsof je het werk niet meer aankan, maar je overziet ook niet hoe je dit moet veranderen. Concentreren gaat steeds lastiger en ook je geheugen werkt niet goed meer.
Vertel kort en bondig iets over je prestatie, bijvoorbeeld met behulp van de STAR-methode.Laat vooral je enthousiasme blijken over je werk en wat je bereikt hebt. Als het om een teamprestatie gaat, omschrijf dan duidelijk wat jouw rol was in het geheel.
Bij een normaal ritme piekt de scherpte meestal rond het middaguur. En naarmate de dag vordert, neemt die af. ' Tel daarbij op dat uit onderzoek meermaals bleek dat mensen zo'n drie tot vier uur per dag écht productief zijn en je kunt concluderen dat ze beter zeven dan negen uur op kantoor kunnen werken.
Als je weet wat je kunt en twijfelt of een nieuwe baan jouw kennis en kunde verder helpt ontwikkelen, is dat gezonde, positieve twijfel. ' Jezelf vergelijken met collega's helpt daar niet bij. 'Als het doel is beter te zijn dan de ander, helpt dat je niet verder en ga je juist verder van jezelf af staan.
Van Hooff legt uit dat er drie belangrijke oorzaken zijn waardoor je niet gemotiveerd bent om aan het werk te gaan: de inhoud van het werk, te weinig werk en gebrek aan externe druk. “Het kan zijn dat je taken niet leuk zijn, of ronduit saai. Je kunt kijken of je je takenpakket kunt aanpassen.
Er zijn veel factoren die kunnen maken dat je ongelukkig wordt van je werk, zoals zenuwslopende reorganisaties, psychopathische bazen en onrealistische doelstellingen. En dan kun je ook een persoonlijkheidsstructuur hebben die je af en toe in de weg zit (de meeste mensen hebben zo'n persoonlijkheidsstructuur).
Daarnaast kan het nuttig zijn om te praten met mensen die werk doen dat je interesseert. Vraag hen naar hun ervaringen en wat ze leuk vinden aan hun werk. Dit kan je helpen om meer inzicht te krijgen in verschillende carrièremogelijkheden en om te ontdekken wat bij jou past.
Als je nieuwe baan niet bevalt, analyseer eerst waarom en wat je anders zou willen.Het gesprek aangaan met je werkgever kan oplossingen bieden, zoals taken aanpassen of overplaatsing. Overweeg of je verbeteringen ziet na verloop van tijd voordat je besluit te vertrekken.
Als je het leven niet meer ziet zitten is het belangrijk om aan de bel te trekken en deze gedachten te delen met iemand in je omgeving die je vertrouwt. Praten lucht op en helpt je weer toekomst te zien. Praat je liever met een onbekende over je gedachten met betrekking tot suïcide? Bel of chat dan met de hulplijn.
Vier op de tien werknemers vinden hun werk niet zinvol. Dat bleek uit onderzoek van Intermediair en Schouten & Nelissen, uitgevoerd onder ruim 1.900 werknemers.
Een gebrek aan motivatie ontstaat al snel als er verveling om de hoek komt kijken. Als je een functie hebt die eigenlijk onder jouw niveau ligt, dan is de kans groot dat je je gaat vervelen. Als het erg uit de hand loopt heb je zelfs kans op een bore-out.
Dit gedrag kan zowel fysiek als cognitief van aard zijn. Wanneer iemand niet gemotiveerd is om iets te ondernemen, kunnen daar verschillende redenen voor zijn. Er kunnen, al dan niet door hersenbeschadiging, problemen zijn met de algehele alertheid, met stemming en emoties of met het begrip van een situatie.
Burn-outklachten ontstaan door teveel stress en te weinig hersteltijd; als je meer energie kwijtraakt dan opdoet. Verschillende oorzaken voor het krijgen van een burn-out en langdurige spanning/stress zijn bijvoorbeeld: werkstress. perfectionisme.
Mentale oververmoeidheid wordt gekenmerkt door andere symptomen dan fysieke vermoeidheid. Zo hebben mensen die geestelijk uitgeput zijn volgens de Hersenstichting vaak moeite zich te concentreren en zijn ze sneller afgeleid.Ook hebben ze een korter lontje en moeite om belangrijke beslissingen te nemen.
“Dan raakt de hippocampus overwerkt en stopt met het sturen van anti-stress-prikkels. Vanaf dat moment krijg jij het steeds moelijker. Het hersendeel dat jou normaal gezien helpt met concentreren, remmen van emoties en omgaan met prikkels van buiten, werkt dan niet meer goed. Dat kan leiden tot een burn-out.”
Veelgenoemde redenen om te switchen van baan zijn: meer salaris. meer uitdaging. betere arbeidsvoorwaarden.
Vier dagen werken is dus vooral gunstig als je merkt dat je te weinig te doen hebt voor 5 dagen, óf als je te weinig tijd hebt voor privézaken. Het is dus je eigen keuze om af te wegen of het voor jou waardevol is om 4 dagen te gaan werken.
Te lang werken is voor niemand goed. Daar zijn wetenschappers het wel over eens. Uit een aanzienlijke rits onderzoeken blijkt dat lange werkweken en -dagen niet goed zijn voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Als je veel werkt, heb je minder tijd om goed voor jezelf te zorgen.
Voor uw pauzes gelden de volgende regels: Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze.