Verse kruiden invriezenDroog invriezen doe je heel simpel door de kruiden te wassen en vervolgens goed te drogen. Hak ze niet fijn, dan raken de kruiden hun smaak kwijt. Leg ze in een vriezerbestendig vershoudbakje in de vriezer en je kunt ze tot één jaar bewaren!
Liever langer bewaren? Dan kun je verse rozemarijn ook invriezen. Was de kruiden eerst goed af, dep droog en snijd daarna de takjes grof. Ingevroren kun je rozemarijn tot één jaar bewaren.
Wil je tijm langer bewaren? Dan kun je de kruiden ook invriezen. Dep de tijm goed droog voor je deze invriest. Ingevroren blijft tijm ongeveer 1 jaar houdbaar.
Let op: het invriezen van kruiden kan niet bij kamille. Voor basilicum en dille is het aan te raden alleen de bladeren in te vriezen. Daarnaast is het voor de laurier, munt, oregano, rozemarijn en tijm aan te raden deze kruiden te drogen in plaats van in te vriezen.
Vuistregels voor het bewaren van kruiden
Kruiden met een sterke smaak (dragon, laurier, munt, rozemarijn, salie, tijm) kun je aan de lucht drogen. Bind de kruiden in bosjes en hang ze ondersteboven op een donkere, droge plek. Na ongeveer een week zijn de kruiden gedroogd.
Verse kruiden invriezen
Verse kruiden kun je zowel nat als droog invriezen. Droog invriezen doe je heel simpel door de kruiden te wassen en vervolgens goed te drogen. Hak ze niet fijn, dan raken de kruiden hun smaak kwijt. Leg ze in een vriezerbestendig vershoudbakje in de vriezer en je kunt ze tot één jaar bewaren!
Als je geen donkere, warme kamer ter beschikking hebt om rozemarijn aan de lucht te laten drogen, dan kan je het kruid in de oven drogen. De afgesneden takken worden op een bakplaat met bakpapier gelegd. Zorg ervoor dat de rozemarijn voldoende ruimte op het papier heeft en dat de warme lucht kan circuleren.
Deze stevige kruidensoort blijft zo zeker een week goed. Je kunt de takjes ook drogen. Dan heb je het hele jaar rozemarijn tot je beschikking hebt.
Risico op voedselinfectie
Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen.
Je kunt de teentjes beter rauw in een pot olijfolie bewaren, in de koelkast. Als je look wilt invriezen, plet of versnipper hem dan eerst, en vries de look in kleine porties in; wat je per keer denkt nodig te hebben.
De stelen van harde kruiden als rozemarijn, salie, oregano en tijm kunnen niet gegeten worden. Wat wel mogelijk is: laat de kruiden meestoven door ze (in een bosje vast te binden) en een langere tijd mee te garen of koken in jouw gerecht. De kruiden hebben zo genoeg kans gekregen om hun smaak af te geven.
Gebruik de blaadjes en de topjes van tijm en snijd dit fijn.Tijm moet je juist lang laten meekoken/bakken met een gerecht zodat het lekker veel smaak afgeeft. Tijm smaakt heerlijk met aardappels uit de oven, sauzen en soepen. Gebruik de blaadjes en de steeltjes van de peterselie.
Wikkel restjes kruiden in velletjes nat keukenpapier en bewaar ze onderin de koelkast.
Een rozemarijn kun je snoeien na de bloei en na de winter in maart. In de zomer kun je de lange bloemtakken halveren, maar dit is niet noodzakelijk. Als je regelmatig takjes afknipt voor gebruik in de keuken snoei je de rozemarijn uiteraard ook al.
Denk aan laurier, tijm of rozemarijn; door die stevigheid ideaal om mee te sudderen in gerechten, maar de steel en het blad is niet mals genoeg om rauw te eten. Zachte kruiden zijn een stuk kwetsbaarder. Basilicum, peterselie of munt bijvoorbeeld.
De chemische verbindingen in rozemarijn zijn geanalyseerd en hebben aangetoond dat ze antioxiderende, ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen hebben die de gezondheid kunnen ondersteunen.
Vries je overgebleven eten in in vershoudbakjes. Luchtdicht, ruimte voor een hele maaltijd, herbruikbaar en daarom goed voor het milieu. Je kan natuurlijk ook diepvrieszakjes gebruiken: als je ze maar luchtdicht afsluit. Schrijf altijd de datum van het invriezen op je vershoudbakje of diepvrieszakje.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Controleer of je diepvriezer werkt
Controleer eerst of je diepvriezer naar behoren werkt. Leg een thermometer in het vriesvak en kijk de temperatuur na. Invriezen moet zo snel mogelijk en op een zo laag mogelijke temperatuur gebeuren, namelijk bij -24°C. De bewaartemperatuur in de diepvriezer bedraagt -18°C.
Veel verse kruiden, waaronder rozemarijn, bieslook en tijm, kunnen een week of langer in de groentebak van uw koelkast worden bewaard. Voor de beste smaak, wikkel ze in een vochtige handdoek en plaats ze in een open of een geperforeerde plastic zak. Niet spoelen tot vlak voordat ze worden gebruikt.
Rozemarijn moet je wel snoeien. Dit kun je doen door regelmatig takjes af te knippen voor gebruik in bijvoorbeeld de keuken, of om de takken te snoeien na de bloei en na de winter in maart.
Maak een aftreksel van 1 tl rozemarijnblaadjes voor 1 kop kokendheet water.Laat toegedekt 10 minuten trekken en zeef.
De echte tijm (Thymus vulgaris) snoei je in het voorjaar door alle takjes voor ongeveer een derde af te knippen, of tot op 5-7 centimeter boven de grond. Bescherm je plant wel als er toch nog vorst komt. Na de bloei snoei je echte tijm door de oudste stengels flink terug te knippen tot vlak voor een jong zijscheutje.
Deze mediterrane plant is matig winterhard (tot ca.-10 °C). In een strenge winter kun je de rozemarijn beschermen door afgevallen blad of stro tussen de takken te strooien en de plant dan in te pakken met vliesdoek. Een rozemarijn in pot kun je 's winters beter naar binnen halen en op een koele, lichte plek zetten.