Een van de meest voorkomende opties is het isoleren van binnenuit met glaswol- of steenwol isolatie. Deze materialen bieden uitstekende thermische prestaties en geluidsisolatie. Een andere populaire keuze is het isoleren van buitenaf met PIR platen of PIR renovatieplaten.
Wat is de beste isolatie voor dak? Bij een plat dak zijn EPS platen de beste keuze voor dakisolatie.
Pir en kooltherm isolatie hebben de hoogste isolatiewaarde. De isolatiewaarde is afhankelijk van de lambdawaarde en de dikte van het isolatiemateriaal. De lambdawaarde geeft aan hoe goed het materiaal warmte en kou geleidt.
Voor het isoleren van een hellend dak met minerale wol zoals glaswol of rotswol zul je minimaal een dikte moeten aanhouden van 13 tot 16 centimeter (afhankelijk van de lambdawaarde van het isolatiemateriaal). Beter is het om nog dikker te isoleren (16-20 cm) omdat je hiermee een hogere Rd waarde kunt bereiken (4.5).
PIR heeft een hogere isolatiewaarde dan glaswol, waardoor u met PIR dunner kunt isoleren. Vaak wordt in beperkte ruimtes daarom gekozen voor PIR isolatie. PIR is wel duurder dan glaswol, maar hier krijgt u een betere isolatiewaarde voor terug.
Van de drie isolatievormen levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement op. Een goed geïsoleerde spouwmuur zal het gasverbruik per jaar verminderen met 10 m3 per geïsoleerde m2. Daardoor heeft u de investering binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend.
In vergelijking met andere isolatiematerialen (zoals PIR) is steenwol wel goedkoper. Steenwol is geschikt voor: Akoestische isolatie (geluidsisolatie)
Om in aanmerking te komen voor de subsidie op isolatie dak of zolder- of vlieringvloer, dient het materiaal minimaal een isolatiewaarde te hebben van 3,5. Onze specialisten rekenen voor u uit welk materiaal in combinatie met uw dak voor de subsidie dakisolatie in aanmerking komen.
Heb je al een geïsoleerd plat dak, maar merk je toch een groot warmteverlies en liggen je stookkosten hoog? Dan voldoet je huidige dakisolatie wellicht niet meer aan de huidige energie-eisen. In dat geval kan je je plat dak dubbel isoleren.
De vuistregel: hoe dikker een isolatiemateriaal, hoe beter het isoleert. Voor de liefhebbers: dat komt door de warmtegeleiding (λ) want deze wordt voor elk materiaal iets minder naarmate het isolatiemateriaal dikker wordt, en de isolatiewaarde dus iets beter.
Wat is de beste isolatie voor je zoldervloer? Dat hangt af van het type ondervloer en de staat waarin deze verkeert. Bij een massieve zoldervloer gaat de voorkeur uit naar harde isolatieplaten of PUR-schuim. Bij een houten roostering zijn dekens of halfstijve platen van minerale wol meer aangewezen.
Hoeveel graden scheelt bodemisolatie? Gemiddeld brengt bodemisolatie de temperatuur in huis tot wel 2 graden hoger in vergelijking met een niet-geïsoleerde vloer.
Per 1 januari 2023 is de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) herzien waardoor je als eigenaar van je woning gemiddeld 15% van de kosten van de isolatiemaatregelen terug kunt krijgen.
Wat is het verschil tussen dakisolatie en zolderisolatie plaatsen? Zowel dak- als zolderisolatie hebben hetzelfde doel: ervoor zorgen dat zo weinig mogelijk warmte ontsnapt via het dak. Bij zolderisolatie wordt de vloer van de zolder geïsoleerd, terwijl bij dakisolatie het dak wordt aangepakt.
PIR platen zijn licht, stevig en vaak voorzien van een dampdichte laag, waardoor je bij bevestiging geen dampscherm of folie nodig hebt. PIR platen worden vaak gebruik bij het isoleren van hellende daken, vloeren, spouwmuren en platte daken.
Een schuin dak isoleren met glaswol, steenwol, houtvezel of minerale wol is eenvoudig, want je klemt de platen (wol of houtvezel) tussen de balken van je schuine dak en daarna voorzie je het geheel van een laagje isolatiefolie. Daarna kun je de zolder isolatie bijvoorbeeld met gipsplaten afwerken.
Om een schuin dak van binnenuit te isoleren wordt het isolatiemateriaal tussen de balken tegen het dakbeschot aangebracht. Open isolatiematerialen zoals steenwol, glaswol en ecologische isolatie zijn hier uitermate geschikt voor.
Subsidie verduurzaming en verbetering Groningen € 10.000
De subsidie is voor woningen die geen onderdeel zijn van het versterkingsprogramma van NCG en die staan in het postcodegebied waar de waardedalingsregeling geldt, inclusief de postcodes 9679, 9681 en 9682.
Krijg ik ook subsidie als ik zelf de isolatie aanbreng (doe-het-zelf)? Nee, de ISDE-regeling geldt niet voor isolatiemaatregelen die je zelf uitvoert. Je krijgt dus geen subsidie voor doe-het-zelven.
Om op de kosten van een nieuw dak te besparen kun je naast het vergelijken van dakdekkers namelijk ook mogelijk een subsidie ontvangen. Voor de meeste werkzaamheden aan het dak is op dit moment geen landelijke subsidie beschikbaar voor particulieren.
Beste dunne isolatie
Meestal volstaat PIR als dunne isolatie, omdat PIR een hoge isolatiewaarde heeft. Isolatiefolie wordt gebruikt als u echt superdunne isolatie nodig heeft.
PIR vs EPS
De isolatiewaarde van PIR is een stuk hoger, waardoor u dunner kunt isoleren. EPS heeft als voordeel dat het goedkoper is, maar het nadeel dat u dikker moet isoleren voor een goede isolatiewaarde dan met PIR. De druksterkte is van beide isolatiematerialen prima.
Voor dakisolatie in bestaande woningen geldt een minimale Rc-waarde van 2,0. Over het algemeen geldt dat een Rc-waarde van 3,5 voor goede isolatie zorgt. Om de woning energieneutraal te maken, heb je minimaal 6,0 Rc-waarde nodig voor dakisolatie. Ook de vloer is een belangrijk onderdeel voor energieneutraal wonen.