Sinds artsen geen ziekteverlof van onbepaalde duur meer mogen voorschrijven, gaan werknemers gemiddeld negen dagen eerder weer aan de slag. Dokters moeten sinds januari 2016 een einddatum vastleggen bij attesten van arbeidsongeschiktheid.
De KNMG heeft voor behandelend artsen van zieke werknemers een richtlijn 'omgaan met medische gegevens' opgesteld en daarover uitleg op de website gegeven. Op basis daarvan mogen (huis)artsen geen geneeskundige verklaringen afgeven aan hun eigen patiënt, bijvoorbeeld ten behoeve van de werkgever.
Huisarts kan patiënt weigeren
De huisarts die u kiest mag u weigeren als nieuwe patiënt wanneer:u te ver weg woont;de huisartsenpraktijk vol is;de huisarts niet kan instemmen met bepaalde zorgwensen, bijvoorbeeld een verzoek voor euthanasie.
Als BIG-geregistreerde arts bent u verplicht om in noodsituaties of bij calamiteiten in ieder geval, en voor zover dat mogelijk is, eerste hulp te verlenen. Deze norm volgt uit de KNMG-Gedragscode voor artsen en uit jurisprudentie1. Deze plicht geldt ook buiten werk- of diensttijd en in het buitenland.
Er is geen 'attest voor thuiswerk'. Zorg voor zieke kinderen kan via sociaal verlof.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
Per week mag in beginsel niet meer dan 60 uur worden gewerkt. Hiervan kan slechts worden afgeweken in gevallen van overmacht of wanneer de werknemer akkoord is gegaan om bijkomende arbeidstijd te presteren (zie verder).
Meestal komt u met uw huisarts en bemiddeling door de klachtenfunctionaris wel tot een oplossing. Mocht dat helaas niet zo zijn, dan kunt u naar een landelijk erkende geschillencommissie toe, waarbij de huisartsenpraktijk is aangesloten. Landelijk erkende Geschillencommissies voor huisartsen zijn: DOKH en SKGE .
Als u hier op vakantie bent, of voor werk, studie, familiebezoek of welke reden dan ook, kan u een huisarts nodig hebben.
Geen standaard labonderzoek meer: deze handelingen kan huisarts 'beter niet doen' Geen antibiotica meer bij een vervelende hoest, röntgenfoto bij een pijnlijke knie of laboratoriumonderzoek bij kinderen met buikpijn: niet ingrijpen is soms beter dan wel ingrijpen, zeggen huisartsen.
U mag zelf een huisarts kiezen: in Nederland kennen we een vrije artsenkeuze. In de praktijk kan het echter voorkomen dat u niet terecht kunt bij de huisarts van uw keuze. Bijvoorbeeld omdat: Die huisarts geen ruimte heeft voor nieuwe patiënten.
Informeer of de nieuwe huisarts je kan aannemen als patiënt
Let op: de nieuwe huisarts (die je kiest) mag je in bepaalde situaties weigeren: Als de afstand tussen jou en de praktijk te groot is. Als de huisartsenpraktijk al vol is.
Als uw huisarts afwezig is, moet hij voor waarneming (vervanging) zorgen. Vaak werken verschillende artsen samen in een waarneemgroep of huisartsenpost. Zij spreken onderling af wie wanneer bereikbaar is. Zo is er dus altijd iemand aanwezig die u kan helpen.
Bedrijfsarts bepaalt of je ziek bent
Dat betekent dus dat ook een huisarts of een andere behandelaar niet kan bepalen of je wel of niet kan werken Een huisarts bijvoorbeeld kijkt alleen of je ziek bent. Een bedrijfsarts beoordeelt of je hierdoor je werk wel of niet kan uitvoeren.
Je bent arbeidsongeschikt als je door een medische en objectief vast te stellen oorzaak tenminste 25% van je werk niet meer kunt doen. Dat is de maatstaf die we bij a.s.r. hanteren. Deze vuistregel gebruiken de meeste andere arbeidsongeschiktheidsverzekeraars ook.
Ook psychische klachten zoals een burn-out, overspannenheid of depressie kunnen leiden tot arbeidsongeschiktheid. Of je in aanmerking komt voor een uitkering en hoeveel je krijgt, hangt af van de mate van arbeidsongeschiktheid. Wie minder dan 35 procent arbeidsongeschikt is, heeft helemaal geen recht op een uitkering.
Regel in uw woonland een verwijsbrief in het Nederlands of in het Engels. U vraagt die aan uw huisarts of uw behandelaar daar. Bent u al in Nederland?Bezoek dan eerst een Nederlandse huisarts.
In spoedeisende situaties wordt u in ons ziekenhuis altijd geholpen, ongeacht hoe u verzekerd bent. De medisch specialist bepaalt welke hulp op dat moment noodzakelijk is. U blijft wel verplicht om te betalen voor de geleverde zorg.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet erop toe dat huisartsen zich houden aan geldende wetten en (veld)normen. Het uitgangspunt van ons toezicht is gezond vertrouwen. Wij gaan ervan uit dat de zorgaanbieder gemotiveerd is om veilige en goede zorg te leveren.
Hypertensie is de meest voorkomende reden om contact op te nemen met de huisarts. De meest voorkomende klachten bij vrouwelijke patiënten op het spreekuur zijn urineweginfectie, hypertensie en vermoeidheid. Bij mannen zijn dit hypertensie, diabetes mellitus en hoesten.
Voor huisartsen geldt een wettelijk tuchtrecht. Als je meent dat je arts in gebreke is gebleven, kun je je klacht ook indienen bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Je kunt vervolgens nog in beroep bij het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.
De helft van de huisartsen verdient tussen 2.500 en 4.500 euro netto per maand. Bijna de helft van de specialisten zit met zijn inkomen tussen 2.500 en 5.500 euro netto per maand.
Het salaris van een huisarts in loondienst
Het startsalaris ligt rond de €6850,- bruto per maand. Wanneer je meer dan tien jaar ervaring hebt, zal het salaris stijgen naar zo'n € 8000,- bruto per maand.
Maar hoe hoog liggen de salarissen in de gezondheidszorg eigenlijk? Uit onderzoek van Loonwijzer blijkt dat in de zorg vooral medisch specialisten en huisartsen een relatief hoog salaris verdienen, tussen de 28 en 31 euro mediaan per uur.