Een vanillestokje kun je gebruiken door: het stokje in een warme vloeistof te laten trekken en zo de vloeistof (bv melk/room) te infuseren met het vanille aroma of. het vanillestokje in de lengte te halveren, het merg er voorzichtig uit te schrapen met een mes en dit merg gebruiken als smaakmaker.
Laat het gebruikte vanillestokje drogen en mix het fijn in een koffiemolen of een kleine mixer. De vermalen stokjes kun je zo als smaakmaker verwerken in allerlei gerechten. Lege vanillestokjes kun je ook meekoken mee in stoofpotjes, pudding of confituur om er nog het allerlaatste beetje smaak uit te halen.
Vanillestokjes kunt u ook vaker dan één keer gebruiken. Wanneer u bijvoorbeeld vanillestokjes laat meekoken in een gerecht, kunt u deze na gebruik afspoelen en laten drogen om op een later tijdstip opnieuw te gebruiken.
Vanillepoeder is het gedroogde en gemalen merg uit vanillestokjes. Gemalen vanille staat op het etiket als de vanillepeulen gemalen zijn. De smaak is minder sterk. Vanillepasta is een combinatie van vanilleextract en gemalen zaadjes en stokjes van de vanillepeul.
Een goede en raadzame manier van bewaren is om de stokjes in een luchtdichte verpakking op een koele, donkere plaats te bewaren, luchtdicht is niet per se vacuüm, maar bijvoorbeeld een dichtgeritst plastic zakje. Als u het op deze manier bewaart, kunnen uw vanillestokjes tot 1 jaar goed blijven.
De prijs van vanille is de laatste jaren sterk opgelopen. Inmiddels kost een stokje van 2 gram bij de supermarkt 3 euro. Per kilo komt dat neer op 1500 euro. Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld omdat de vraag veel groter is dan het aanbod.
In de bron staat het volgende: Variatie op vanillestokje: 1 tl vanille-essence of 2 zakjes vanillesuiker (gebruik dan iets minder griessuiker). Je kan het dus gewoon gebruiken ter vervanging.
Hoe gebruik ik vanille
Een vanillestokje kun je gebruiken door: het stokje in een warme vloeistof te laten trekken en zo de vloeistof (bv melk/room) te infuseren met het vanille aroma of. het vanillestokje in de lengte te halveren, het merg er voorzichtig uit te schrapen met een mes en dit merg gebruiken als smaakmaker ...
Als u verse vanillestokjes gebruikt, komt één vanillestokje overeen met ongeveer 1 à 2 theelepels vanille-extract. Om vanille-extract te vervangen door vanillepoeder, heb je ongeveer twee gram poeder nodig ter vervanging van twee theelepels essence.
Vanille-aroma is gemaakt van vanilline, dat is een synthetische smaakstof met een vanillesmaak en geur. Vanille-extract: dit extract wordt gemaakt op basis van echte vanillestokjes, water en ethanol (alcohol). Alcohol onttrekt de vanillesmaak uit de boon waardoor je een pure vanillesmaak krijgt.
Vanillestokje bestellen | Albert Heijn.
De vanille-orchidee (Vanilla planifolia) levert de specerij vanille(stokjes), die niet alleen wordt verwerkt in levensmiddelen, maar ook in onder andere tabak en parfum (het is een afrodisiacum). De plant komt oorspronkelijk uit Mexico, hoewel die nu bijna overal tussen de keerkringen wordt gekweekt.
De lettercombinatie -ille in vanille kan op verschillende manieren worden uitgesproken: als [iejə], als [ilə] of [ielə], en als [ieljə]. De uitspraak met [j] is in het hele taalgebied gangbaar. In België komt daarnaast ook de uitspraak met [l] voor, in Nederland die met [lj].
Drie à vier theelepels zijn voldoende voor 500 g of 500 ml te aromatiseren product.
Oetker Vanille Bourbon Extract wordt gemaakt uit vanillestokjes van de Bourbon eilanden, bekend voor zijn kwaliteit en smaak. Dankzij de natuurlijke samenstelling en de hoge concentratie in vanille, volstaan enkele druppels Extract om je bereidingen en gebak nog smakelijker en lekkerder te maken!
Reacties. Vanille extract is geconcentreerde vanille, vanille suiker is vanille aangevuld met suiker , en vanille stokjes is het enige echte vanille. De 2 eerder genoemde is hoogst waarschijnlijk gemaakt van vanilline. Dit is een vanille vervanger en mag dus eigenlijk helemaal geen vanille heten.
1 zakje is goed voor onder andere 250 ml slagroom of 1 cake. 1 verpakking bevat 10 zakjes van 8 gram suiker met vanillesmaak.
Vanillestokjes zijn gemaakt van de peulen van een orchidee en geven een fijne zoete geur en smaak aan een gerecht. In de video toont Allerhande hoe je het meeste smaak kan halen uit een vanillestokje. Leg het vanillestokje op een snijplank en snij het stokje overlangs door.
Er zijn drie bekende soorten. Vanille uit Madagascar noemen we 'bourbon vanille', maar ook vanille uit Tahiti is erg beroemd. Tot slot bestaat er Mexicaanse vanille.
Nu kom je in bakrecepten regelmatig vanille extract of vanillesuiker tegen. Vanille extract en vanillesuiker geven namelijk een heerlijke smaak aan gebak. Deze vanillesmaak vind je ook terug in vla, koekjes, cake, muesli, limonade, etc.
Zo vervang je 1 zakje vanillesuiker:
Door dezelfde hoeveelheid suiker plus 1/2 tl vanille extract. Door dezelfde hoeveelheid suiker plus 1 tl vanille aroma. Door dezelfde hoeveelheid suiker plus 1/4 tl vanillepoeder.
Hierbij zijn vanillestokjes 2 maand (of langer) geweekt in alcohol met een percentage van minstens 35%. De ingrediënten van het extract bestaan dan ook (volgens het etiket) uit water, alcohol en organische vanille peul. Ook aroma is op basis van alcohol, maar dan met een percentage lager dan 35%.
In een zakje vanillesuiker zit 8 gram, dit kun je vervangen door 1 eetlepel (maatlepel = 18 gram) van je eigen vanillesuiker toe te voegen. Vul dan aan met gewone suiker tot de hoeveelheid suiker die vermeld wordt in het recept.