een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Heeft u rijbewijs C of C1? Dan mag u een aanhanger of oplegger tot 750 kilo aan uw vrachtwagen koppelen. Het gaat dan om de maximummassa.
Rijbewijs B
U mag met een auto: een caravan / aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (leeggewicht van de caravan / aanhanger + het laadvermogen); een aanhanger, paardentrailer of caravan trekken van meer dan 750 kilo, mits de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo uitkomen (leeggewicht + laadvermogen).
RIJBEWIJS
Zo mag je een aanhanger trekken wanneer het maximumgewicht van je auto + aanhanger bij elkaar opgeteld onder 3500 kg blijft. Daarnaast is het altijd toegestaan om een aanhanger tot 750 kg te trekken, ook als het totaalgewicht daarmee boven de 3500 kg uitkomt.
Rijbewijs BE
Voor het trekkende voertuig geldt een toegestane maximum massa van 3.500 kg. Ook voor de aanhanger geldt sinds januari 2013 een maximum gewicht van 3.500 kg. Je moet je wel altijd aan deze maximaal toegestane gewichten houden.
Bij vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3.500 kg ben je verplicht om in het bezit te zijn van rijbewijs C. Voor 'lichte' vrachtwagens waarbij de toegestane maximummassa tussen de 3.500 kg en 7.500 kg ligt is rijbewijs C1 voldoende.
Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Is het voertuig zwaarder? Dan heeft u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750.
Bij een bedrijfsauto met een G.V.W. van 3.300 kg. dan wordt het maximale trekgewicht 3.300 kg. We hebben inmiddels veel Ford Transit bedrijfsbussen, Mercedes Sprinters, Volkswagen Crafters geleverd met een aanhangergewicht van 3500 kg.
Wanneer heb ik rijbewijs E achter B nodig? Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750.
Als u rijbewijs B hebt, dan mag u rijden met een aanhanger tot maximaal 750 kg (leeggewicht + laadvermogen). Daarnaast mag het totale gewicht van de combinatie (auto + aanhanger) niet zwaarder zijn dan 3.500 kg.
Heel gemiddeld moet u denken aan vanaf 90 kW (motorvermogen) of 120 pk en een koppel (trekkracht) vanaf 200 Nm. Wanneer een bepaalde auto bij u in beeld komt, kunnen we altijd de individuele trekeigenschappen van de bewuste auto bekijken in combinatie met het caravangewicht.
Aanhanger trekken met rijbewijs BE
Heeft u rijbewijs BE? Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen); onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen).
2) U heeft geen Code 95 op uw rijbewijs nodig als u voldoet aan alle volgende voorwaarden: U bent als bestuurder van het voertuig actief in plattelandsgebieden voor het bevoorraden van de eigen onderneming. U biedt als vervoerder geen vervoersdiensten aan.
Met een Vrachtauto met aanhanger rijbewijs C1E mag u: met een vrachtauto een aanhanger trekken met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg. De massa van het motorvoertuig en de aanhanger is maximaal 12.000 kg.
De combinatie elektrische bestelbus met een aanhanger is zeker mogelijk. Hieronder vind je een overzicht van elektrische bestelauto's en de toegestane maximale massa van een aanhanger. Je moet er trouwens rekening mee houden dat je met een B-rijbewijs ook aan de grenzen van de massa komt.
De grote bestelwagens zoals de Mercedes-Benz Sprinter kunnen tot 3.500kg aanhanger vervoeren, maar dan moet je wel weten welke je besteld!
Met een trekkerrijbewijs mag u op de openbare weg rijden met een tractor, trekker of motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS). Op eigen wegen, akkers en eigen terrein is het rijbewijs niet verplicht.
Met het rijbewijs B plus mag je een auto met aanhangwagen besturen met een totaalgewicht (auto + aanhanger) tot 4.250 kilo. Voor een zwaardere combinatie heb je het rijbewijs BE nodig. Voor het behalen van een rijbewijs B+ doe je, naast je rijexamen voor je rijbewijs B, een aanvullende test.
Het C-rijbewijs mag behaald worden vanaf 18 jaar, mits men de beschikking heeft over een geldig B-rijbewijs. Om met een aanhangwagen/oplegger te rijden die zwaarder is dan 750 kg moet er een aanvullend rijbewijs worden gehaald, het CE-rijbewijs.
Met een rijbewijs B mag je auto's en busjes besturen met een totaalgewicht van maximaal 3500 kg en met maximaal 8 zitplaatsen (exclusief de bestuurder). Voor bussen zwaarder dan 3500 kg of met meer dan 8 zitplaatsen heb je een vrachtwagenrijbewijs (rijbewijs C) respectievelijk busrijbewijs (rijbewijs D) nodig.
U moet in het bezit zijn van een rijbewijs B.