Verse pesto kan je ongeveer een week bewaren in de koelkast. Pesto kan je ook zonder probleem invriezen. Verdeel de koude saus bij voorkeur in gebruiksklare porties en vries deze luchtdicht in (bv. in vacuüm getrokken diepvrieszakjes).
Houdbaarheid Pesto
Vers gemaakt pesto is tot 7 dagen houdbaar in de koelkast, maar de pesto moet dan wel afgedekt zijn. Ook een geopende pot gekocht pesto is ongeveer tot 7 dagen houdbaar. Hierbij moet dan de deksel er wel opgedraaid zijn. Bij gerechten met pesto hangt het eerder van de overige ingrediënten af.
Gekochte Pesto in een potje kan na opening tot 14 dagen in de koelkast bewaard worden. Zorg dat de Pesto onder een klein laagje olie staat. Dit verlengt de houdbaarheid. Zelfgemaakte Pesto of gekochte verse Pesto kan tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden.
Schimmel gevonden in de jampot, appelmoes, pesto of pindakaas? Gooi het dan direct weg, want de kans is groot dat er al bacterievorming gaande is in het potje. Peulvruchten, pinda's en andere noten moeten direct worden weggegooid als er schimmel op wordt aangetroffen.
Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Truffels, champignons en paddenstoelen, maar ook brie en blauwschimmelkazen zijn ondanks de schimmels die erop leven allemaal eetbaar. Andere soorten zijn nuttig, soms zelfs onmisbaar, om wijn te maken of worst te drogen. De niet-eetbare schimmels vormen zich op eten dat bederft.
Pasta bewaren koelkast (hoe lang?)
Pasta bewaren in de koelkast kan makkelijk twee dagen, als je het tijdig koelt. In de diepvries blijft je pastagerecht zeker drie maanden goed.
Schep de verse pesto in een vorm voor (grote) ijsblokjes. Laat ze vastvriezen en verzamel ze daarna in een afsluitbaar diepvrieszakje. Zo zal je langer en beter de smaak behouden. Gebruik nadien telkens een hoeveelheid naar wens, sluit het zakje goed af en stop het opnieuw in de vriezer.
Salsa- en tacosaus
Salsasaus wordt meestal gebruikt voor op taco's of burrito's. Het product kun je het beste in de koelkast bewaren, daar blijft ongeveer één maand goed.
Geopend kun je die het best in de koelkast bewaren en binnen 2 tot 3 maanden opmaken. Hierna zal de kwaliteit van de mayonaise achteruitgaan, maar kun je de mayonaise vaak nog wel gebruiken. Controleer wel of de mayonaise na deze periode nog goed is.
5. Mayonaise. Romige sauzen als bijvoorbeeld mayonaise kun je beter niet in de vriezer bewaren. Room ontbindt als het ingevroren wordt, waardoor je dus absoluut geen lekkere romige saus meer hebt als je het eenmaal ontdooit.
Parmezaanse kaas kun je zes weken in de koelkast bewaren nadat je de verpakking hebt geopend. Ongeopend kunnen harde kazen zoals pecorino en cheddar maar liefst zes maanden bewaard worden.
Zelfgemaakte tapenade bewaren
Doe de tapenade in een bakje of potje en giet er een klein laagje olijfolie over. Op deze manier kun je het in de koelkast prima een week bewaren. Ook kun je de tomaten tapenade invriezen om 'm zo enkele maanden te bewaren, alleen wordt de structuur dan wel iets minder lekker.
Pesto ontdooien
De beste manier om pesto te ontdooien is door het rustig in de koelkast te laten ontdooien. Je kunt het ook al roerend bij een maaltijd toevoegen of in de magnetron opwarmen. Zet de magnetron instellingen op 'ontdooien' met intervallen zodat je tussendoor kunt roeren.
Zachte geitenkaas, roomkaas, smeerkaas, mozzarella, …
Allemaal zachte kaasjes die je best niet invriest. Ze bevatten namelijk veel vocht dat bij het bevriezen uitzet en de textuur van de kaas helemaal kan verpesten.
Het antwoord is 'ja, je kunt olijfolie perfect invriezen zonder dat er een verlies aan voedingswaarde optreedt. ' Je moet de olijfolie dan wel gebruiken op dezelfde dag als dat deze ontdooid is. Als je de olijfolie na ontdooien opnieuw wil invriezen, wordt het niet langer eetbaar.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
De gemiddelde houdbaarheid van pasta in de vriezer ligt tussen de 1 tot 3 maanden. Hierbij geldt dat indien er pasta mét saus is ingevroren, de houdbaarheid 1 à 2 maanden is. Pasta zonder saus is tot 3 maanden houdbaar, maar na het ontdooien zal de pasta veelal wat slap en kleverig zijn.
Gezondheidsklachten door vocht en schimmels
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van: keelpijn. niezen en hoesten.
Nee, van beschimmeld brood word je niet ziek. De schimmelsporen zijn niet giftig, dus je krijgt geen voedselvergiftiging of zoiets. Zelfs als je zwanger bent, of je hebt een broze gezondheid, hoef je je geen zorgen te maken. Brood weggooien, niks aan de hand.
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk.
Nee, de schimmel is niet gevaarlijk. De schimmelcultuur die zich vormt op de kaas is niet schadelijk en is een andere schimmelcultuur dan die van groente, fruit of brood, welke overigens wel schadelijk is. De schimmel kan de smaak van de kaas helaas wel beïnvloeden.
Vooral in zachte etenswaren, zoals brood, gaat de verspreiding van schimmels sneller en zijn ze onzichtbaarder dan je denkt. Bij harde etenswaren kun je vaak een stukje schimmel nog wel wegsnijden, maar voor brood, een potje jam of appelmoes geldt dat helaas niet, zegt het Voedingscentrum.