Je hebt een overbruggingshypotheek nodig als je een nieuw huis koopt voordat je oude is verkocht. En de verkoopopbrengst van je oude huis is nodig om je nieuwe huis te betalen. Voor een overbruggingskrediet moet je aantonen dat je de tijdelijk hogere woonlasten kunt betalen.
Heb je alleen een overbruggingskrediet nodig, zonder hypotheek? Probeer het dan eerst bij je eigen bank. Een overbruggingskrediet regelen is niet altijd makkelijk; geldverstrekkers vinden deze kredietvorm risicovol. Ze zijn immers afhankelijk van de verkoop van jouw oude huis.
Je kan tussen 70% en 90% van de verkoopprijs van je huidige woning opnemen in het kader van een overbruggingskrediet. Dit percentage wordt ook wel de quotiteit genoemd. Hierbij betaal je dan geen maandelijkse intresten tijdens de looptijd van het overbruggingskrediet.
Zoals hierboven vermeld, staan de meeste kredietgevers een overbruggingskrediet toe van 1 tot 6 maanden, maar meestal ligt de looptijd rond de 6 maanden.
Daarbij hoeft je gedurende de looptijd van het overbruggingskrediet meestal geen kapitaal af te lossen. Ook vereist deze kredietvorm geen tussenkomst van een notaris, waardoor je geen notariskosten hoeft te betalen.
Of eerst mijn woning verkopen? Je verkoopt eerst je huidige woning en koopt dan pas een nieuwe woning. Dat kan soms lastig zijn als je niet meteen een nieuwe woonst vindt. Want volgens de regel moet je als verkoper de woning verlaten uiterlijk op de dag van ondertekening van de akte bij de notaris.
Stel dat je 200.000 euro overbruggingskrediet nodig hebt en de bank rekent 2% intrest, dan betaal je voor het overbruggingskrediet 330 euro per maand. Heb je maar 100.000 euro nodig, dan komt het ook maar op de helft, een schamele 165 euro.
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2021 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen. Soms komt een tweede verzoek tot verlenging ook voor.
De hypotheekaanbieder wil zeker weten dat het opgegeven rekeningnummer van jou is. Daarom willen ze een kopie van je bankafschrift, waarop duidelijk je naam en adres staan. Het afschrift mag niet ouder zijn dan een maand en het mag ook geen printscreen zijn.
Er zijn twee manieren waarop een bank naar een hypotheekaanvraag kijkt. Aan de ene kant gaat het om het risico dat er een (te hoge) restschuld overblijft bij verkoop. Hierbij staat de waarde van de woning centraal. Aan de andere kant is er het risico dat u de maandelijkse hypotheeklasten niet kunt betalen.
Documenten zoals een werkgeversverklaring en salarisstrook mogen maximaal 3 maanden oud zijn op het moment dat er door de geldverstrekker een bindend aanbod wordt uitgebracht.
Over het algemeen is de overbruggingshypotheek minder dan de overwaarde van je oude woning. Hypotheekverstrekkers baseren de hypotheek namelijk meestal op de executiewaarde, de waarde van de woning bij een gedwongen verkoop. Deze waarde is zo'n 85 tot 90% van de verkoopwaarde.
Bij een overbruggingshypotheek betaalt u enkel hypotheekrente. Het is namelijk een aflossingsvrije hypotheekvorm. Wel is de rente hoger dan bij de reguliere hypotheekrente. De bank loopt namelijk meer risico dat, wanneer er iets mis gaat, de hypotheek niet kan worden terugbetaald.
De hoogte van het overbruggingskrediet is minimaal 95% tot 100% van de verkoopprijs min de hypotheeksom die rust op de oude woning. Of de overwaarde min de verkoopkosten van een woning. Je oude woning is nog niet verkocht. Het overbruggingskrediet is een bepaald percentage van de verwachte overwaarde.
Rente overbruggingskrediet
De rente van de overbruggingshypotheek is wel fiscaal aftrekbaar, zolang het krediet is afgesloten voor je eigen woning (je hoofdverblijf). De rente over het overbruggingskrediet zal niet (geheel) meer aftrekbaar zijn op het moment dat de bijleenregeling intreedt.
Het bulletkrediet is wat dat betreft een interessant type van lening wanneer u over voldoende financiële middelen beschikt maar ze nog niet wilt inzetten of verwacht te gaan krijgen. Investeren in vastgoed met een bulletkrediet is dus erg voordelig.
Als je binnen 3 jaar na de verkoop een volgende woning koopt, krijg je te maken met belastingregels voor het gebruik van de overwaarde. Dit is de bijleenregeling. Je moet je overwaarde gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Anders heb je over het bedrag van de overwaarde geen recht op renteaftrek.
Is je oude woning nog niet verkocht en/of betaald? Dan kun je bij de financiering van een nieuw huis al wel rekening houden met de overwaarde. Met een zogeheten overbruggingskrediet financier je de (verwachte) overwaarde.
De belangrijkste documenten en/of attesten zijn: het bodemattest, het stedenbouwkundig uittreksel, het postinterventiedossier (PID), een keuringsverslag van de elektrische installatie en het energieprestatiecertificaat (EPC).
Hoe werkt een overbruggingskrediet? Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening. Je gebruikt de overwaarde op je huis om je nieuwe huis mee te financieren, zonder dat je huidige huis al verkocht is. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je de lasten kunt betalen.
Hoe werkt een overbruggingskrediet? Een overbruggingskrediet (ook wel: overbruggingshypotheek) is een tijdelijke lening, waarover je dus ook rente betaalt. Vaak gaat het om een iets hoger rentepercentage dan op je gewone hypotheek. Deze rente is, net als de rente op je gewone hypotheek, fiscaal aftrekbaar.
Dat betekent in de praktijk dat de pandwissel enkel kan plaatsvinden wanneer de akte van verkoop en de akte van aankoop op dezelfde dag gebeuren. Er is wel een uitzondering. Wanneer je de opbrengst van de verkochte woning op een geblokkeerde rekening zet, krijg je twee maanden de tijd om beide aktes te ondertekenen.