Ik heb een cultivar maar ook geen bloemen, hoe kan dat? Een agapanthus houdt van zon, wanneer er te veel schaduw is, zal de bloei tegenvallen of zelfs uitblijven. .... of de plant heeft waarschijnlijk overwinterd bij een te warme temperatuur, om bloemen te ontwikkelen heeft de agapanthus een koude periode nodig.
Een agapanthus heeft voeding nodig om bloemen te produceren! Geef de plant in de groeiperiode, 1x voor en 1x na de bloei, bij zeer arme grond ook tijdens de bloei, een tot twee eetlepels mestkorrels (7-14-28). U kunt het gewoon op de aarde strooien.
Om de Agapanthus te re-vitaliseren is het belangrijk om de plant na een aantal jaar te delen. Wanneer de plant jarenlang in dezelfde pot zit is de kans groot dat de inhoud daarvan uitsluitend uit wortels bestaat en nauwelijks nog grond. Weinig grond is weinig voeding en dat komt de bloei natuurlijk niet ten goede.
Bladverliezende Agapanthus kan wel een paar graden vorst aan (-5°C tot -10°C max ) daarom bij strenge vorst in de tuin: de plant afdekken met flinke laag stro, daarop plastiek of noppenfolie en daarop wat zand of zandzakjes om het wegwaaien tegen te gaan. Potplanten kan je beschermen met noppenfolie .
In de eerste plaats altijd in de volle zon, ook na de bloei. Weinig stikstof, maar wel veel kali, een goede verhouding is NPK 7+14+28. Deze bemesting direct na de bloei toedienen en in het voorjaar herhalen, dan ook iets kalk geven.
Onze agapanthus heeft allemaal gele bladeren? Dit kan betekenen dat u een bladhoudend soort heeft. Het kan ook een teken zijn van te veel water, of gebrek aan voeding.
7-14-28 Agapanthus meststof ( NPK 7-14-28 chloorarm) is een selectie van snelwerkende componenten. De Agapanthus heeft voeding nodig om bloemen te produceren. Deze meststof zit laag in de stikstof voor de groei van de bladeren. Het aanwezige fosfaat is voor de ontwikkeling van de bloei.
Met de agapanthus breng je op een natuurlijke manier hoogteverschil aan in je tuin, want deze plant bereikt snel een hoogte tot wel 1 meter. In de bloeitijd van juli tot augustus word je getrakteerd op prachtige bloemenschermen, waar vaak wel meer dan 50 bloemen aanhangen.
In tegenstelling tot het afknippen van de bloemen bij veel vaste planten, snoei je bij Agapanthus niet alleen de bloem af, maar snoei je de bloemstengel tot net boven de grond af. Verder is voor Agapanthus weinig tot geen snoei nodig. Eventueel kan je blad dat minder mooi is geworden nog bij de basis afsnoeien.
Afrikaanse lelies bloeien fantastisch in zonnige tuinen op goed gedraineerde grond. Sommige types geven je maandenlang bloei. En met een beetje liefde overwinteren ze prima en gaan ze lekker veel jaar mee.
Een Agapanthus is winterhard
Een paar graden vorst kan geen kwaad tot max -5°C. Meer graden vorst kan het einde van uw plant betekenen! Natuurlijk kan het zijn dat u al één of meerdere keren uw plant met succes buiten heeft laten staan in de winter.
De Agapanthus is al jarenlang geliefd als kuipplant maar hij kan ook zeker in de volle grond aangeplant worden. In de tuin groeit hij trouwens vaak sneller en bovendien rijker. Met een Agapanthus kun je grote hoogte in een tuin of in een plantenbak aanbrengen.
Patentkali is de aangewezen kalibron voor uw groentegewassen, aardappelen en fruitbomen. De korrelmeststof bevat een hoog kaliumgehalte en magnesium. Kalium is een onmisbaar voedingselement dat zorgt voor stevigheid en een goed transport van water en voedingstoffen in de plant.
Agapanthus 'Donau' is een Afrikaanse lelie waarvan gezegd wordt dat hij met een winterdek in de tuin kan overwinteren, zolang het niet te hard vriest. Als hij in een pot staat, kun je het risico beter niet nemen, en hem toch ergens beschut tegen de strengste vorst binnen zetten.
Zodra uw Agapanthus dus te krap in de pot staat is het tijd om de plant te gaan delen. Om de plant te scheuren is september de juiste maand omdat te doen. Nadat u de plant uit de pot heeft gaan we eerst de wortels onderaan 1/3 inkorten.
Bij voorkeur kunt u het beste de Agapanthus 'Blue Jeans' in de volle zon planten in een goed gedraineerde en koele grond, vooral in de warme zomer. Hierdoor zal de bloei het langste zijn en ook op zijn mooist.
Een zomer lang bloemen op het terras
De Agapanthus is makkelijk in de verzorging en mooi om te zien, met een rijke bloei van het begin van de zomer tot het begin van de herfst. Goed om te weten: de Agapanthus bloeit elk jaar met méér bloemen.
Een goed methode om de Agapanthus in pot te beschermen tegen de vorst is om de plant binnen te zetten in een ruimte waar het niet vriest. De ideale temperatuur in deze ruimte voor een Agapanthus bedraagt tussen de 2 en 8 graden Celsius. Een ruimte waar de verwarming regelmatig aanstaat is af te raden.
Er zijn groenblijvende Agapanthus soorten en bladverliezende. Vooral de bladverliezende soorten zijn geschikt om in de volle grond te planten, ze zijn wat beter winterhard.
Een witte Agapanthus is het makkelijkst want deze kan je met zowat elke terrasplant combineren, maar ook de blauwe varianten doen het goed in een pot op het terras. Zo kan je de Afrikaanse lelie combineren met Petunia's, of met Nicotiana en Lobelia.
Meststoffen met een relatief hoog stikstofgehalte zijn kippenmest, bloedmeel en hoornmeel (en er zijn uiteraard kunstmestsoorten waar veel stikstof in zit).
De stelen zou je kunnen laten staan, maar uit cosmetische overwegingen is het mooier om ze weg te knippen. Als je de uitgebloeide bloemen niet wegknipt, dan gaat de plant zaad vormen en dit kost energie; energie die de plant beter kan gebruiken om nu alweer nieuwe knoppen aan te leggen voor volgend jaar.
Welkoop Koemestkorrels - Mestkorrels - 50 L.