Rendang komt van het Indonesische woord merandang of randang wat langzaam betekent in verwijzing naar het langzame kookproces. Ook is er een voortdurende discussie over de oorsprong van het gerecht.
Rendang komt van oorsprong uit West Sumatra en wordt tegenwoordig overal in Indonesië en Maleisië gegeten. Het gerecht wordt traditioneel ter ere van gasten geserveerd bij ceremoniële gelegenheden. Het is meestal gemaakt met rundvlees en wordt bereid door het te stoven met een mengsel van pepers, kruiden en kokosolie.
Hoewel rendang buiten Indonesië vaak omschreven wordt als een curry, lijkt een echte rendang niet op een curry.
Rendang heeft vet nodig want vet = smaak. Haal rundvlees altijd van tevoren uit de koelkast en laat het even op kamertemperatuur komen. Als je ijskoud vlees in een hete pan legt dan komt het je gerecht niet ten goede. Een zuurtje toevoegen aan een rundvlees gerecht zorgt ervoor dat het vlees mals wordt.
Rendang (spreek uit 'ren-DANG', liefst met een mooie rollende 'r') is het ultieme Indische slowfood.
Het meest bekende stoofvleesgerecht uit de Indonesische keuken is rendang. Het verschil tussen smoor en rendang is dat je bij dit recept is dat je een stuk minder ingrediënten nodig hebt. Net zoals bij rendang (kijk hier voor recept) heeft ook iedereen zijn eigen manier van smoor maken.
Je kunt ook de Rendang stoofschotel 1 week bewaren in de koelkast en zeker 3 weken in de diepvries. Rendang is heerlijk bij rijst of mie met roergebakken groenten. Als je de rendang voorbereid hebt en bewaart in de koelkast of vriezer, dan heb je het bovendien in mum van tijd op tafel staan.
De daging in dit gerecht, oftewel het rundvlees, is stoofvlees – een sukadelap of riblap bijvoorbeeld. Blokjes vlees worden in de boemboe op hoog vuur rondom bruin gebakken. Zo blijft het vlees sappig vanbinnen. Vervolgens worden de ingrediënten voor de saus toegevoegd.
Bij Chinees eten denken helaas veel Nederlanders alleen aan babi pangang met foe yong hai en een hele dikke zoete saus.
In Szechuan gerechten worden vaak verse en gedroogde spaanse pepers gebruikt om diverse smaken zoals zoet, zuur te combineren met heet. Pikante sojabonensaus.
Persoonlijk vind ik deze boemboe gerechten het lekkerst: Boemboe rendang, boemboe nasi goreng en boemboe Rawon. Je hebt natuurlijk veel meer gerechten maar deze vindt ik het lekkerst.
Je kunt zowel sucadelappen of runderriblappen gebruiken voor dit gerecht. Bij sucadelappen zul je wat meer 'vetjes' hebben aan het vlees waar dit bij runderriblappen minder het geval is; kies hierin wat je zelf het lekkerst vindt.
Santen of creamed coconut (Indonesisch: santan) is de vloeistof die verkregen wordt door geraspte kokos (het vruchtvlees van een kokosnoot) te mengen met warm water en dit mengsel vervolgens uit te knijpen.
Het geheim van een mooi donkere stoofvleessaus zijn de aanbaksels. Het is belangrijk dat je het vlees goed aanbakt in een kleefpan zodat het korstjes vormt. Je hebt de aanbaksels nodig om je saus kleur te geven. Gebruik ook donker bier.
Per persoon krijgt u ongeveer 250 gram.
Slowcookers houden een constante, relatief lage temperatuur aan gedurende lange tijd, tenminste enkele uren. Zo gaart je maaltijd traag en komen de smaken optimaal tot hun recht. Ideaal dus voor stoofpotjes, soepen of sauzen die lang moeten garen. Intussen kun jij lekker iets anders doen.
Conimex Boemboe voor Rendang Vlees is een authentieke kruidenpasta bereid met rode pepers en citroengras voor een heerlijk gestoofd rundvleesgerecht. Conimex Boemboe voor Rendang Vlees voor gestoofd rundvlees is bereid met onder andere gember, kurkuma en knoflook.
Bij sukadelappen kun je rekenen 150 tot 200 gram per persoon.
Een boemboe kun je bewaren in de koelkast of in de vriezer. In de koelkast is het zeker een paar dagen houdbaar en in de vriezer een paar maanden.
Boemboe bestellen | Albert Heijn.
Mihoen is een dunne, Chinese noedel, gemaakt van rijstbloem. Het is ook bekend onder de naam bihoen (mihoen en bihoen zijn beide benamingen uit het Minnanyu) of rijstvermicelli.