Het duurt gemiddeld 6 à 8 uur voordat je resultaat ziet. Herhaal deze stappen elke avond totdat de gewenste teint bereikt is. Daarna 2 tot 3 keer per week herhalen om het resultaat te behouden. Ook kan je tussendoor een verzorgende crème gebruiken om het resultaat langer te behouden.
Gemiddeld blijft een fake tan ongeveer een dag of 7 zitten, na 7 dagen is de bovenste laag van je huid namelijk weer vervangen door een nieuwe laag huid. Je merkt het niet, maar je huid vernieuwd zich constant. Daarom is het ook zo belangrijk om te scrubben voordat je zelfbruiner gaat aanbrengen.
Om gelijk met de deur in huis te vallen, nee, zelfbruiner is niet slecht voor je huid. De werkzame stof van een fake tan is DHA of dihydroxyacetone.
Gun je huid altijd een paar dagen rust. Zelfbruiner en de zon: Een zelfbruiner heeft geen effect op je pigment, terwijl het natuurlijke bruiningsproces in de zon dat wel heeft. Een zelfbruiner en de zon gaan dus goed samen. Houd er wel rekening mee dat je met een zelfbruiner niet beschermd bent tegen UV-straling.
Het duurt gemiddeld 6 à 8 uur voordat je resultaat ziet. Herhaal deze stappen elke avond totdat de gewenste teint bereikt is. Daarna 2 tot 3 keer per week herhalen om het resultaat te behouden. Ook kan je tussendoor een verzorgende crème gebruiken om het resultaat langer te behouden.
Wacht na het aanbrengen van je zelfbruiner 6 uur voordat je gaat douchen of zwemmen, dit is de inwerktijd.
Zorg dat je de eerste 8 uur na het zelfbruinen niet in aanraking komt met water en niet gaat zweten. Het is dus handig om het 's avonds te doen zodat het goed kan intrekken als je ligt te slapen. Wees niet bang dat het op je lakens gaat vlekken, dat gebeurt na dat kwartier niet meer!
Ga de eerste drie uur nog niet sporten of douchen na het aanbrengen van een zelfbruiner. De zelfbruiner heeft namelijk nog de tijd nodig om goed in te werken op je huid. Na deze 3 uur kan je gerust lekker onder de douche stappen.
Zelfbruiner en scheren
Grote kans dat je dan een vlekkerig resultaat krijgt. Scheer jezelf ook niet vlak ná het aanbrengen van zelfbruiner. Dan verwijder je namelijk ook de dode huidcellen waaraan de zelfbruiner zich hecht. Met weer dat vlekkerige resultaat als gevolg.
Een zelfbruiner is niet schadelijk en een goed alternatief voor de zon of zonnebank. Het feit dat je niet beter beschermd bent tegen UV-straling wanneer je gebruind bent door een spray of crème, is wel belangrijk om rekening mee te houden. Wil je meer weten over huidverzorging?
Wat we in ieder geval wel zeker weten, is dat een zelfbruiner vele malen minder slecht is dan de zon of zonnebank! Het stofje dihydroxyacetone (DHA) in zelfbruiners richt geen schade aan in de onderliggende huidlagen, wat UV-straling natuurlijk wel doet.
UV-straling en zelfbruiner
Als je zelfbruiner gebruikt, kun je gewoon de zon in.
Scheer jezelf 24u voor het aanbrengen van de zelfbruiner. Hydrateer je huid elke dag. Scrub je huid voor het aanbrengen. Wacht een dertigtal minuten vooraleer je gaat slapen of kleren aandoet om te vermijden dat het product afgeeft.
► Met mate smeren en opbouwen
Je kan beter fijne laagjes over elkaar aanbrengen en je bruine kleur geleidelijk opbouwen, dan te veel in één keer. Smeer het product met cirkelvormige bewegingen en werk naar de drogere zones toe zodat op die plekken minder zelfbruiner komt.
Hoe meer lagen je sprayt, hoe bruiner je wordt. Echter, als je een natuurlijke teint wilt, raden we af aan om meerdere lagen te sprayen in één sessie. Indien je wel graag een donkere teint wenst, adviseren we je eerst één laag aan te brengen, daarna drie uur te wachten en vervolgens de huid te reinigen.
Het korte antwoord is: maakt niet uit, het kan zelfs nog op de dag zelf. Het langere antwoord: dit hangt van het soort zelfbruiner af dat je wilt gebruiken. Als je een instant zelfbruiner hebt, kun je die de dag van tevoren of zelfs op de dag zelf aanbrengen. Hoppa, in één keer een bruine teint.
Bondi sands vlekken
Zelfs niet als je direct na het opsmeren, zonder af te spoelen, je kleding aantrekt. De tweede Bondi Sands zelfbruiner uit het lijstje hierboven, geeft wel vlekken af als je het niet afspoelt. Wit beddengoed en witte kleding, worden dan een beetje lichtroze.
Scrubben is één van de belangrijkste voorzorgsmaatregelen voordat je aan de gang gaat met je zelfbruiner. Een zelfbruiner reageert met de bovenste laag huidcellen. Daarom is het belangrijk om dode huidcellen te verwijderen, zodat als je een prachtig en egaal eindresultaat krijgt.
Van zelfbruiners is niet bewezen dat ze schadelijk zijn voor je huid, vertelt de dermatoloog. Wel is het volgens hem raadzaam om bij gebruik van een product in sprayvorm je ogen, neus en mond te beschermen, zowel thuis als in een salon. 'DHA kan via je slijmvliezen terechtkomen in je longen.
Zelfbruiner werkt minder goed
Hieronder een aantal oorzaken: Je hebt je benen niet onthaard, waardoor het product niet goed in kon trekken. Je hebt je lichaam niet gescrubd of geëxfolieerd, waardoor de losse dode huidcellen niet verwijderd zijn en het product minder goed kan hechten.
Was je handen na het smeren goed en veeg met een droog washandje nog even tussen je vingers door. Haal dit washandje ook even over droge plekjes als je knieën en ellebogen. Op droge plekken kan zelfbruiner namelijk wat donkerder uitpakken. Vergeet de bovenkant van je handen en je voeten niet!
Ja, zwemmen met een zelfbruiner is mogelijk!
Je moet een handdoek in dit geval zien als een kleine scrub-behandeling. Je veegt dan de dode huidcellen van je lichaam. Een zelfbruiner hecht zich vooral aan de bovenste dode huidcellen waardoor de huidcellen met de zelfbruiner er sneller af geveegd kunnen worden.
Laat alles even drogen, wacht minstens 5 minuten met aankleden, trek hooguit een badjas aan of sla een handdoek om. breng minder zelfbruiner aan op ruwe delen van de huid, daar zitten nl.