De struiken stellen weinig eisen aan de grond, een plekje in de volle zon is wel gewenst. Plant de struiken van eind oktober tot april (als het niet vriest) en kort ze meteen in tot 30 cm boven de grond.
Een framboos staat het liefst op een zonnige standplaats maar doet het ook goed in de halfschaduw. Ze houdt van een lichtzure grond (Ph 6,0 tot 6,5). Frambozen wortelen oppervlakkig maar zijn ook gevoelig voor wortelrot.
Geef na het planten direct veel water.Wanneer de frambozenstruik eenmaal staat is de waterbehoefte veel minder. Geef bij droge periode water. Wanneer de frambozen plant in een pot staat is het wel belangrijk om de grond regelmatig na te kijken of deze nog voldoende vochtig is.
Als je die tweejarige stengels niet wegsnoeit, zullen de zijtakken zich elk jaar opnieuw vertakken en ontstaat er een enorme wirwar.
Bemesting. Frambozen zijn wat betreft het aanbod aan voedingsstoffen relatief ongevoelig, maar stellen niettemin bepaalde eisen: je komt daaraan het beste tegemoet met compost of met een chloor- en zoutvrije meststof voor kleinfruit.
Een mortelkuip steekt zeker 30 cm diep.
Het verschil tussen zomer- en herfstframbozen: Zomerframbozen: eenmaal dragend: zij geven de oogst aan één jaar oude stengels. Die stengels schieten na de oogst uit de grond (dus in de late zomer/herfst). De bloei valt in het voorjaar en de oogst valt rond juli (iets eerder of later kan ook, afhankelijk van het ras).
De framboos (Rubus idaeus) groeit snel en stelt weinig eisen aan haar omgeving. Frambozen zijn, kortom, fijne planten voor de beginnende tuinier. Binnen een jaar zul je de eerste vruchten kunnen oogsten.
De eenvoudigste methode om frambozen te vermeerderen, is het afsteken van wilde afleggers. Frambozen neigen tot het vormen van worteluitlopers. Hiermee wandelen ze door het tuinperk en kunnen ook lastig worden.
Zomerframboos snoeien
Maak in het najaar, na de oogst, de takken waar de frambozen aan groeiden van elkaar los. Snoei ze daarna tot vlak boven de grond. Na vruchtdracht sterven de takken namelijk af. Snoei in het voorjaar de zwakker groeiende scheuten weg, vlak boven de grond.
Toch is de ene fruitboom de andere niet. Peer, perzik en abrikoos hebben echt een zonnige en beschutte plek nodig. Appels, kersen en pruimen kunnen met iets minder zon toe, maar dan worden de vruchten wel wat minder lekker.
Fruitbomen hebben veel zon nodig
Op een warme, zonnige plek lukt het zelfs om abrikozen, amandel, perzik of nectarines te kweken. Geef ze hierbij rugdekking van een zuidmuur of schutting. Appels en peren rijpen wel met minder zon.
Vroege frambozen rijpen in de zomer aan de voorjarige takken. De takken waaraan de vruchten zaten, worden na de oogst afgeknipt. Bij late oftewel vaker dragende frambozen ontstaan de vruchten aan de takken van dit jaar. Het snoeien wordt ook na de oogst gedaan, meestal in de late herfst nadat het blad eraf gevallen is.
Zout tegen de beestjes
Je zal zien dat je na een tijdje kleine, witte wormpjes ziet drijven in het water. Laat de bak met bramen en het zoute water een tijdje staan en haal vervolgens de naar boven gedreven beestjes en bramen weg. De bramen die zijn gaan drijven zijn namelijk nog niet helemaal rijp óf niet meer goed.
Antwoord: De Rubus idaeus framboos wordt ongeveer 150 cm groot. De plant maakt elk jaar nieuwe takken. De oude takken sterven af en de nieuwe takken geven het jaar erop de vruchten. Daardoor wordt een volwassen framoos Rubus idaeus niet veel hoger dan 150 cm.
Welk ras van frambozen? Vermoedelijk verkeerd gesnoeid, waardoor ze geen vruchten geven. Zomerframbozen moet je anders snoeien dan herfstframbozen.
Geef nooit kalk of champignonmest aan frambozen, ze hebben liever lichtzure grond. Trek de jonge scheuten die rond de planten opduiken systematisch uit, het worden er gauw teveel. Aalbessen of trosbessen doen het goed in volle zon, maar kunnen net als frambozen wat schaduw hebben.
Gelukkig zit vitamine C in veel groente en fruit. Verder bevat de framboos vitamine B11, E en K. De mineralen die frambozen herbergen zijn: mangaan, magnesium, koper en kalium. Frambozen zijn rijk aan vezels die voor een goede darmwerking zorgen.
Wind: Frambozen zijn over het algemeen gevoelig voor wind. De planten kunnen veel takbreuk oplopen maar ook als gevolg van wind stoppen met lengtegroei.
In november of in februari kan je alle scheuten tot tegen de grond wegsnoeien. In de zomer dun je het aantal scheuten uit tot 10 à 15 per meter. Op deze manier kan je slechts één maal (in de herfst) oogsten. Je kan ook de stengels die in de herfst hebben gebloeid inkorten tot de plaats waar ze vruchten droegen.
Koemest kan je het hele jaar door strooien.Heb je een moestuin?In dat geval kan zal twee keer strooien per jaar in de meeste gevallen ook voldoende zijn.