Waar de een zich goed bij voelt, kan bij een ander voor een opgeblazen gevoel zorgen. En dat niet alleen. Winderigheid, boeren, krampen, obstipatie, diarree en buikpijn kunnen veroorzaakt worden door teveel vezels.En dus eigenlijk door teveel groenten.
Vaak wordt er gezegd dat je onbeperkt groente kan eten op een dag. Maar hoe zit het nu eigenlijk met groente en afvallen? Het feit is dat ook groente, ook al is het niet heel veel, ook calorieën bevatten. Maar jezelf vullen met groente is wel een gezonde manier om gewicht kwijt te raken.
Omdat groenten weinig calorieën bevatten en er veel voedingsstoffen in zitten, zijn er geen nadelen aan veel groenten eten. In fruit zitten vaak wat meer calorieën, dus hier kun je beter iets voorzichtiger mee zijn. Fruit suikers in fruit kunnen omgezet worden in vet, waardoor je sneller aankomt.
Hoeveel groente heeft jouw lichaam nodig? Volwassenen krijgen het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Voor de 250 gram tellen de groente zoals je het eet, dus bijvoorbeeld rauw of gekookt.
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om minstens 300 g groenten per dag te eten of minstens 400 g groenten inclusief peulvruchten. Je varieert daarbij best in soorten groenten. Op die manier krijg je een brede waaier aan voedingsstoffen binnen. Kies ook bij voorkeur groenten van het seizoen.
Veel groenten (en fruit) eten betekent een lager risico op hartziekten, verschillende soorten kanker, en diabetes type 2. Ze verlagen de bloeddruk en de LDL-cholesterol. Dat komt door de vitamines, mineralen en bioactieve stoffen. Het zijn bronnen van foliumzuur, ijzer, kalium, calcium en nog zo veel meer.
Als je alleen op fruit en groente zou leven, ga je waarschijnlijk spiermassa en kracht verliezen, zegt Amy Shapiro, een voedingsdeskundige uit New York. “Je kunt de eiwitten die je nodig hebt uit een plantaardig dieet halen, maar zonder granen wordt het moeilijk om regelmatig genoeg eiwitten binnen te krijgen.”
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
BroccoliBroccoli bevat heel veel gezonde eigenschappen, er is alleen een grote maar: je kan er ontzettend opgeblazen van raken, met alle buikpijn van dien. SpruitjesHier geldt hetzelfde als bij broccoli: niet ongezond, maar ook niet fijn voor je buik. Door raffinose en sulfaten kun je van deze groente winderig worden.
Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Onder ultrabewerkte voedingsmiddelen vallen producten die veel suiker, vet en zout bevatten, maar juist arm zijn aan vitamines, mineralen en vezels. Taart, snoep, frisdrank en chips valt hier bijvoorbeeld onder. Van deze voedingsmiddelen eet je namelijk snel veel te veel, zonder dat het echt voedingsstoffen bevat.
Andijvie, komkommer, spinazie, courgette en diverse sla soorten kan je prima eten wanneer je gewicht wilt verliezen. Maar pas op met groenten als rode biet, spruiten, doperwten, artisjok en pompoen. Deze groenten bevatten te veel koolhydraten en zullen het afvallen moeilijker maken.
Nitraat kan op zichzelf niet veel kwaad. Maar door het bewaren, bereiden of eten van nitraatrijke groente, wordt een deel ervan omgezet in nitriet. En nitriet kan weer omgezet worden in nitrosaminen, die mogelijk kankerverwekkend zijn.
Lichtere slasoorten met een dichte krop zoals ijsbergsla zijn vaak minder voedzaam dan donkere slasoorten waarbij de bladeren uit elkaar vallen. Romaine sla, boerenkool en bladsla kunnen bijvoorbeeld door hun wijdere stand en donkere bladeren meer licht opnemen en hierdoor meer voedingsstoffen maken tijdens de groei.
Dat fruit na het avondeten ongezond is, is een hardnekkig fabeltje. Je hoort populaire voedselgoeroes wel eens beweren dat als je fruit eet na de maaltijd je verteringstelsel dan al zo druk is met voedingsstoffen uit de maaltijd halen, dat het lichaam geen tijd meer heeft om het fruit te verwerken.
Iedereen die begint over suikerbommen, dikmakers en vergelijkbare claims als het om fruit gaat, mag je als het aan ons ligt voorzichtigjes bekogelen met perziken. Nee, nog beter: met grapefruits. Of appels. Fruit is noodzakelijk en moet je ook gewoon eten als je wil afvallen.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Nee, als je weinig groente eet, kun je niet 'in plaats daarvan' extra fruit eten. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.
Volgens PuurGezond is gezond eten vooral puur eten: onbewerkte en pure producten, bijvoorbeeld groenten, fruit, volle graanproducten, zuivel, noten en zaden, eieren, vlees en vis. Deze uitgangspunten zijn gebaseerd op wetenschappelijke gronden van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum.