Als je 200 tot 400 gram per week aankomt zit je op de goede weg. Begin pas met bulken als je vetpercentage laag is op zo'n ongeveer 14% of lager. Als je 20% vet bereikt hebt, dan is het weer tijd om te gaan cutten. Voor vrouwen heeft het zin om te beginnen met bulken bij een vetpercentage van 22% of lager.
Bij bulken voor beginners wordt aangeraden om van je totale calorie-inname 40% uit koolhydraten te halen, 40% uit eiwitten en 20% uit vetten. Deze verhouding zorgt ervoor dat je voldoende calorieën binnenkrijgt voor de spiergroei, maar niet te veel vetten.
Een klein energieoverschot werkt het beste, 200 tot 300 calorieën is vaak al voldoende. Hooguit 300 tot 500. Meer moet je niet eten, want je kunt maar een beperkte hoeveelheid spiermassa opbouwen. De calorieën die je niet verbrandt, worden opgeslagen als vet.
Een goede bulk zou moeten leiden tot 2,5 tot 3 kg gewichtstoename per maand. Een andere mogelijkheid is dat je in de bulkfase niet aankomt en geen spiergroei realiseert. Dit zal zich uiten in een gelijkblijvend gewicht en een vetpercentage dat nagenoeg hetzelfde blijft.
Bulken met een calorie overschot
Ook met je calorie inname moet je niet doorslaan. Je moet hiervoor je caloriebehoefte bereken en daar vervolgens zo'n 300 tot 600 kcal per dag bovenop rekenen. Je hebt namelijk een energieoverschot nodig om meer spiermassa op te bouwen.”
Bulken doen de meeste sporters traditiegetrouw tijdens de koudere maanden. De een wil er strak bij lopen tijdens de zomermaand. De ander bulkt juist nu omdat de meeste wedstrijdkalenders rond de wintermaanden stilvallen.
Het klopt dat kaas in de meeste gevallen erg vet is, maar wanneer je aan het bulken bent en wat extra calorieën nodig hebt kan kaas een goede toevoeging zijn.
Perfect voor in de bulk zijn avocado's, olijfolie, kokosolie, kaas, notenpasta's, dadels, vijgen, rozijnen, bananen, pindakaas, volle yoghurt, volle kwark, vette vis, rundergehakt.
Veel eiwitten eten is noodzakelijk om gespierder te worden. In feite krijg je niet meer spieren, maar bouw je meer spiermassa op in je spieren: ze worden dikker. Om meer spiermassa te krijgen heeft je lichaam meer eiwitten nodig. Eiwit is te vinden in voedsel zoals vlees, zuivel, peulvruchten en eieren.
Wanneer je genoeg vet bent verloren, kun je indien gewenst met bulken beginnen en dat vervolgens afwisselen met cutten. Je kunt bijvoorbeeld 5-8 weken bulken en daarna eventueel aangekomen vet weer doen afnemen door een aantal weken te cutten. Deze fases wissel je met elkaar af totdat je het gewenste resultaat hebt.
Een periode van drie tot zes maanden is prima. Al is zes maanden best lang. Omdat je verbranding omlaag gaat, moet je steeds harder je best doen om een tekort te creëren. Je moet namelijk in een steeds groter tekort gaan zitten om progressie te blijven maken.
Een beginnende lifter ongeveer 0.5-1 kilogram per maand in spiermassa aan kan komen. Krachtsporters met meer ervaring kunnen ongeveer 0.25-0.5 kilogram per maand in spiermassa aankomen. En voor (ver)gevorderden is dat ongeveer 0.2 kilogram per maand.
Andere voeding die je in de bulk in grote getalen tot je kunt nemen: zalm, eieren, volkorenpasta, rundvlees, eiwitshakes, weirepen en noten. Eten dat je beter links kunt laten liggen: koek, snoep, chocola, snacks en alles waarvan je stiekem al vermoedde dat het je lichaam weinig goeds doet.
Hoe lang je bulkperiode duurt, hangt af van de snelheid waarmee je vet aanzet. Dit is per persoon natuurlijk verschillend. Normaal duurt een bulkperiode ongeveer drie maanden, maar je kan langer bulken als je vetpercentage nog op een acceptabel niveau blijft.
Het dieet van een bodybuilder bevat veel groenten, proteïnen en goede vetten. Groenten en complexe koolhydraten vormen de basis van het dieet. Het ideale bodybuilder dieet bestaat voor 25% uit compacte koolhydraten (zoals rijst of aardappelen) en 25% vezelige koolhydraten (zoals groene groenten).
Volkorenbrood en bruinbrood zijn voedzame graanproducten, maar 't beste bulkmiddel is brood niet. Voedingsdeskundige dr. Samefko Ludidi: 'Natuurlijk kun je aankomen als je brood eet. Je kunt aankomen door veel nadruk te leggen op energie, de koolhydraten die je uit rijst, pasta of brood haalt.
Voor wie aan het bulken is en/of moeilijk aankomt is pindakaas zoals al gezegd een verantwoorde manier om aan calorieën en vetten te komen. De eiwitten uit pindakaas zijn voor hen natuurlijk mooi meegenomen.
Rijst bevat per 100 gram zo'n 7 gram eiwit. Dit lijkt positief, maar het aandeel Leucine, Isoleucine en Valine (de BCAAs) is hiervan vrij laag, dus voor spieropbouw zullen deze eiwitten je geen wonderen opleveren. Desondanks is het natuurlijk mooi meegenomen dat je met je rijst toch wat extra eiwit binnenkrijgt.
Moet ik bulken? Of je moet bulken is afhankelijk van je huidige lichaamsbouw en je gestelde doelen. De beste manier om vast te stellen of bulken nodig is, is door te kijken naar je vetpercentage. Wanneer dit niet meer dan 15 procent is, kun je beter niet aan een bulk beginnen maar aan een cut.
Het is niet mogelijk om je vetcellen om te zetten in spiermassa. Dit komt omdat vet geen stikstof bevat en niet omgezet kan worden in aminozuren, de basis van spieropbouw. Spieropbouw vindt plaats als een spier herstelt van een (zware) training. Voor dit herstel gebruikt het lichaam aminozuren.
Heb je een vetpercentage van 24% of hoger? Dan kun je beter eerst gaan cutten. Als je er wel voor kiest om met dit vetpercentage te gaan bulken, kom je in verhouding meer aan in vet en minder in spiermassa. Ga dus het liefst alleen bulken als je vetpercentage 23% of lager is en start anders met cutten.
Tijdens een bulk periode eet je méér dan je dagelijkse caloriebehoefte. Het doel is om spieren op te bouwen en kracht te vergroten. Tijdens een cut periode eet je minder dan je dagelijkse caloriebehoefte. Het doel is om een calorietekort te creëren wat uiteindelijk leidt tot vetverlies en meer spierdefinitie.