Ontstekingsremmer. In een Amerikaanse studie is bewezen dat kippensoep de ontsteking van de bovenste luchtwegen kan verlichten, wat ervoor zorgt dat je plots minder last zult hebben van een verstopte neus, hoesten en andere verkoudheidskwaaltjes. De reden hiervoor is eenvoudig.
Kippensoep zit boordevol groenten
En ook dat maakt kippensoep natuurlijk hartstikke gezond. Er zit onder andere een flinke hoeveelheid vitamine C en vitamine K in deze groenten, net als een hoop andere mineralen die ons immuunsysteem vooral in de winter goed kan gebruiken.
Kippensoep is het wondermiddeltje onder alle voedingswaren. Zo'n beetje alle goede stoffen die je maar kan verzinnen zitten erin: eiwitten, vitaminen en mineralen. Het zorgt ervoor dat jij niet uitdroogt en werkt de slechte stoffen sneller je lichaam uit. Kippensoep is vooral goed ter bestrijding van griep.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kippensoep echt werkt tegen verkoudheid. In kip zit namelijk het stofje 'carnosine'. Dit stofje helpt je immuunsysteem om van verkoudheid af te komen.
Het aminozuur cysteïne in de kip zou helpen het slijm in de longen te verdunnen. Daarnaast houdt de bouillon je neus- en keelholte warm en vochtig en helpt het tegen uitdroging.
Zelf trekken is het best
Wat wél gezond is, is de zelfgemaakte variant die u trekt uit botten. “Als de beenderen lang trekken, kunnen ze interessante mineralen vrijgeven, zoals ijzer en zink. Deze zijn afkomstig uit het beenmerg. IJzer versterkt je weerstand en is ontstekingsremmend in lage concentraties.
Kippensoep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben. Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten.
Vermijd alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken. Rook niet. Zuigen op een zuurtje of dropje kan de klachten van een keelontsteking verlichten. Neem wat rust en belast de stem niet teveel.
Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn. Neem bij heftige pijn paracetamol. Antibiotica hebben bij keelpijn meestal geen zin. Ook hebben ze nadelen.
Verwerk vlees, vis, kip, ei of kaas eventueel in een ragout. Probeer pasta met ruim saus, ragout of een maaltijdsoep. Pap, vla en (drink)yoghurt eten gemakkelijker. Kies ook eens voor ontbijtproducten als muesli of cornflakes met yoghurt of melk.
Maak een lekkere bouillon met veel groente en kip. Een bijkomend voordeel als je te veel slijm hebt: In kip zit een aminozuur (cysteïne) dat helpt bij vastzittend slijm. Crackers en geroosterd brood liggen niet zwaar op de maag en zijn daarom een goede lichte maaltijd als je ziek bent.
Soep kan het beste afgekoeld worden zonder de deksel op de pan of afgedekt met een platte zeef zodat er geen vliegen of ander ongedierte bij kunnen.
Bij soep in blik gaat het niet alleen om wat er in het blik zit, maar ook om het blik zelf. In veel voedingsmiddelen uit blik of pak zit de hormoonverstorende stof Bisphenol A, oftewel BPA. Je valt er echt niet meteen dood door neer, maar het kan wel schade aanrichten aan de gezondheid.
Keelpijn is ontzettend vervelend, maar kan zelden echt kwaad; het gaat meestal vanzelf over. Over het algemeen ben je er na ongeveer 1 week weer bovenop.
Is een keelontsteking besmettelijk? Ja, dat komt omdat een keelontsteking vaak wordt veroorzaakt door een virus. Virussen kunnen door middel van hoesten of niezen (druppeltjes in de lucht) worden overgedragen aan anderen.
Maar ook warm water, thee, helpt tegen keelpijn. De warme drank heeft een kalmerend effect op de keel. Neem bijvoorbeeld kamille- of zoethoutthee. Kamille heeft een licht ontstekingsremmend en ontsmettend effect.
Ook lekker: soepstengels, kaastengels of zoute stengels (van die bladerdeeg-stengels) en natuurlijk roggebrood! Quiche erbij is ook erg lekker. Iets stevigs en misschien romigs als contrast met 'dunne' kippensoep is erg lekker.
Wanneer je wil afvallen is het aan te raden om brood en granen te vervangen door bouillon. Daardoor krimpt de maag weer tot een normale omvang. Daarnaast vul je de maag door twee kommen kippensoep te gebruiken. Hierdoor komen er verzadigingshormonen vrij, zodat je een bevredigd gevoel hebt na het eten (3).
Soep, en liefst kippensoep
Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat. Doe er nog een pepertje of wat gember in, en het effect is optimaal.
Gezondheid
Soep zoals Opkikker drinkbouillon tuinkruiden is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Opkikker drinkbouillon tuinkruiden is een prima keuze als dagelijks extraatje.
Ingrediënten. Zout, smaakversterker (E621), palmolie, glucosestroop, aroma's, gistextract, kippenvleespoeder (1,2%), uien, kippenvet, voedingszuur (citroenzuur), peterselie, kleurstof (riboflavine), antioxidant (rozemarijnextract). Mogelijke sporen van melk, ei, tarwe, selderij.
Bottenbouillon is rijk aan allerlei belangrijke voedingsstoffen. De botten zijn rijk aan calcium en fosfor en bevatten daarnaast kalium, magnesium, silicium en zwavel. Beenmerg bevat vitamine K2 en A, omega 3 en 6 vetzuren en o.a. de mineralen selenium, zink en boron.