Wie een muur gaat metselen, wilt ook een goede verbinding. Bakstenen en kalkzandstenen verbind je met betonmortel. Betonmortel kun je met het juiste recept gemakkelijk zelf mengen. Ook de mortel voor bijvoorbeeld betonstenen maak je in een handomdraai zelf!
De samenstelling van kalkmortel: 1 deel kalk en 6 delen rivierzand. Een speciale mortel die geschikt is voor diverse toepassingen, waaronder metselen, het leggen van cementdekvloeren, stukadoren en tegels in mortel zetten. Uitermate geschikt voor het uitvoeren van kleine renovaties en verbouwingen.
Wat is het verschil dan tussen cement, beton en mortel? Het fundamentele verschil is dat cement een fijn bindend poeder is (dat nooit alleen wordt gebruikt), mortel is samengesteld uit cement en zand, en beton is samengesteld uit cement, zand en grind.
In het verleden bestonden mortels hoofdzakelijk uit mengsels van kalk en zand. Cement zorgt er voor dat de mortel steviger is wanneer het uithard. Mortel is wanneer het de juiste verhoudingen heeft zelfs sterker dan de meeste bakstenen.
Geef de molen ruim de tijd om goed te mengen. Je kunt de betonmortel zo'n twee uur verwerken na het aanmaken. Meng je zelf beton, laad dan een deel cement, twee delen zand en 3 delen grind in de molen en voeg water toe. De juiste hoeveelheid water is lastig in dit geval.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Voeg 2 to 3 liter schoon leidingwater toe aan 25kg Betonmortel, afhankelijk van de gewenste consistentie. Voeg deze niet meteen in zijn geheel toe maar meng 75% van het water met de betonmortel in een schone kuip. Meng het met een mortelmixer minimaal 3 minuten tot een klontvrije en homogene lijm.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
En dit houd in, is de steen glad of is die ruw. Bij een gladde steen heeft de specie als het ware geen grip. En vaak is het zo dat men bij een ruwe steen de zuigvermogen ook groter is. Doordat de steen zoveel water aan de metselspecie ontrekt stopt het chemische proces tussen cement en het water.
Metsel specie met kalk wordt meestal gebruikt voor zuigende stenen, zoals normale bakstenen en kalkzandstenen. Metselspecie zonder kalk wordt meestal gebruikt voor niet zuigende stenen, zoals betonklinkers en keramische stenen.
Voor metselwerk wordt geadviseerd bij voorkeur ENCI- metselcement (MC 12,5) te gebruiken. Dit is een mengsel van portlandcementklinker, kalksteen- meel en luchtbelvormer. Aan dit cement hoeft alleen metselzand en leidingwater te worden toegevoegd om een goed verwerkbare metselspecie te verkrijgen.
Portland cement kan gebruikt worden voor funderingen, betonvloeren en dekvloeren. Ook als metselmortel voor de verwerking van betonblokken, kalkzandsteen en metselstenen is het zeer geschikt.
Traditioneel verkiest de metselaar fijn zand. Maar fijn zand - en vooral kleihoudend zand (vette gele zavel) - vereist een hogere dosering aan water en bijgevolg ook cement.
Cement is namelijk niet hetzelfde als beton, maar wel 1 van de belangrijkste ingrediënten van beton. Beton bestaat namelijk altijd uit een combinatie van cement en 1 of meer andere materialen zoals grind, zand of steenslag.
Betonmortel is het mengsel van bindmiddelen (cement), water, toeslagmaterialen (zand, grind of granulaat), vulstoffen en hulpstoffen. Het wordt in de gewenste consistentie (samenstelling) naar de bouwplaats getransporteerd, waar het in de bekisting wordt gestort. Na uitharding neemt het de definitieve betonvorm aan.
Wil jij zelf een muur leren metselen? Dit is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt, vooral als je de techniek eenmaal onder de knie hebt. Bovendien geeft je dit ook de mogelijkheid om met veel verschillende projecten aan de slag te gaan. Begin wel eerst klein, zodat je de kans hebt om de nodige ervaring op te doen.
Gemiddeld worden er door een metselaar zo'n 800 tot 900 stenen per dag opgepakt en weggelegd. Het aantal bukbewegingen kan oplopen tot 1600 tot 1800. Bij het werken met blokken zijn de aantallen lager door de grotere omvang en het gewicht van de blokken: 350 tot 450 maal bukken per dag.
Maak de stenen nat
Besprenkel de stenen de dag voor het metselen met water. Laat dit intrekken tot de stenen de juiste vochtigheid hebben. Bij te droge stenen hecht de specie slecht, bij te natte stenen loopt de specie tussen de stenen uit. Tip!
Voor 1 kuub is zelf beton maken weliswaar goedkoper maar dan moet je wel zelf slepen met alle zakken zand en cement, mixen en vergeet niet het slepen met een zware betonmolen. Voor een paar tientjes meer krijg je het beton dus kant-en-klaar op uw locatie gestort.
Zelf beton maken is niet zo moeilijk meer zolang de verhoudingen tussen zand, cement, water en grind er maar goed in gedaan worden. De doe-het-zelver kan de volgende samenstelling gebruiken: 1 deel cement, 2 delen zand, 3 delen grind. Het deel water is ongeveer een tiende van de vaste delen.
Per gestorte kuub (1x1x1 meter=1m³) heb je ongeveer 84 zakken betonmortel nodig.
25 kg geeft ca. 15 l specie en is ruim voldoende voor ± 0.5 m2 halfsteens metselwerk waalformaat.
Het belangrijkste is daarom: het voorkomen van het verdampen van water. Er zijn verschillende manieren om het beton voldoende vochtig te houden: Afdekken van het betonoppervlak met plastic folie. Vrijkomend water uit het beton kan daardoor niet verdampen.
Hoe meer water er in beton zit, hoe gemakkelijker het kan worden gegoten. Zit er te weinig water is dan is het beton te droog en lijkt het op “grond”. Als er teveel water in zit dan is het beton te nat. Als het dan in een vorm gegoten wordt zal het grind onderin liggen en drijft het cement bovenop.