Je baby douchen of badderen, hoe vaak moet dat? Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt.
Wanneer je je baby vaak in bad doet kan zijn huidje uitdrogen. Vooral bij baby's met eczeem is het raadzaam maximaal twee (of drie) keer per week te badderen. Ook een keer in de week is echt al voldoende. Het is wel raadzaam om dan ongeveer om de dag het gezichtje en de nekplooien te wassen.
Badder niet te vaak met je baby
Je kindje hoeft dus nog niet zo vaak in bad. Voor een baby is 2 tot 3 keer per week in bad meer dan voldoende. Je kunt wel kiezen voor een dagelijkse snelle wasbeurt. Voor een dagelijkse wasbeurt kleed je je baby niet helemaal uit.
Het antwoord op de vraag hoe vaak je baby in bad moet, hangt enorm af van hoe oud je baby is. Voor een pasgeborene is twee of drie keer per week waarschijnlijk wel genoeg, als je het luiergebied maar goed schoonhoudt en zijn handen en gezicht een paar keer per dag schoonmaakt.
Moeten baby's elke dag in bad? Het is niet nodig om je baby elke dag in bad te doen of om elke dag de haartjes te wassen. Je kunt je baby ook wassen met een washandje. Gebruik niet te veel zeep en shampoo.
Eén keer per week in bad is voldoende voor je baby
Eén keer in de week badderen is in principe voldoende. Vaker in bad gaan of water dat te warm is kan namelijk de tere babyhuid uitdrogen. Je wil de vette laag, de opperhuid van je baby, namelijk zo veel mogelijk beschermen en behouden.
Doe je baby niet direct na een voeding in bad. Als hij/zij net gedronken heeft, kan het gebeuren dat hij/zij wat melk teruggeeft terwijl hij/zij in bad ligt. Neem voldoende tijd om je baby in bad te doen.
Hoe reinig je het gezichtje van je baby? Het gezichtje van je baby moet na elke voeding opgefrist worden. Gebruik hiervoor een vochtig zacht washandje of kompres en veeg het voorzichtig over het hele gezicht. Dep vervolgens droog met een handdoek.
Welk tijdstip van de dag is het beste voor een bad? Het is heel belangrijk om het bad op een vast tijdstip te geven als ritueel en om de baby maximaal gerust te stellen. Het meest ideale tijdstip is 's avonds: met warm water (37°C), zo worden ze lekker rustig voor het slapengaan.
Een babybadje is een musthave voor elke baby-uitzetlijst en mag ook zeker niet ontbreken op je geboortelijst. Word je voor het eerst mama of papa? Dan heb je vast heel wat vragen. Met onze tips ben je goed voorbereid om je baby de eerste keer te laten badderen!
Veel slaap nodig: 4 tot 6 uur overdag
Je kindje van 4 weken heeft overdag nog veel slaap nodig. Het gaat om 4 tot 6 uur per dag. Sommige kinderen slapen meer dan anderen. Probeer aan te voelen hoeveel je baby nodig heeft.
Veel ouders trekken dagelijks schone kleding aan bij hun baby en trekken een broekje hooguit een tweede dag nog aan. Naarmate je kindje ouder wordt, zul je de kinderkleding wellicht minder vaak hoeven te verschonen, maar zeker in de eerste weken kan het beter te vaak dan te weinig.
Een baby van 0-2 weken kan ongeveer 30-45 minuten wakker zijn. Een baby van 2-6 weken kan ongeveer 45-60 minuten wakker zijn. Een baby van 7-12 weken kan ongeveer 60-75 minuten wakker zijn. Een baby van 3-5 maanden kan ongeveer 1,5 uur wakker zijn.
Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen.
Het is voor je baby niet fijn om in bad te gaan als hij hongerig is. Kies daarom voor een tijdstip tussen twee voedingen in. Maar doe je baby niet direct na of direct vóór een voeding in bad. Als hij net heeft gedronken, kan het gebeuren dat hij wat melk teruggeeft terwijl hij in bad ligt.
Silke: 'Nog een reden waarom veel jonge baby's huilen wanneer ze in bad moeten, is hun nog aanwezige schrikreflex. Die wordt opgewekt door de neerwaartse beweging waarmee je jouw kindje naar het water brengt, in combinatie met de open ruimte.
Vlak voor een voeding is ook niet slim, omdat je kleine dan honger kan hebben en het op een huilen kan zetten. Dat doucht niet ontspannen. Een uurtje na een voeding douchen is meestal prima.
Als je een geschikte plek hebt waar het babybadje op kan staan is dit niet per se nodig, maar in veel gevallen is een badstandaard wel erg handig. Dit zorgt ervoor dat het babybadje op een prettige hoogte is om je baby te wassen. Bovendien is dit een verplichting vanuit de Arbowetgeving van je kraamverzorgster.
De eerste maanden
Hij ligt eerst heerlijk bij je op schoot. Na een maand of twee vinden baby's het leuk om zich aan je vingers op te trekken tot een half zittende of zittende positie. Na vijf of zes maanden lukt het baby's soms om even rechtop te zitten. Maar je moet je baby nog altijd blijven ondersteunen.
Elke dag een uitgebreide wasbeurt is niet nodig. Het is voldoende om dagelijks het gezicht, de handen en de billen te wassen met een washandje en je kind één of twee keer per week in bad of onder de douche te doen.
Het wordt aangeraden om de babykleren te wassen in de 36ste of 37ste week van de zwangerschap. Tegen die tijd kan een vrouw al beginnen met bevallen, en het is handig om de babykleding schoon en klaar in de kast te hebben liggen.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Je baby moet je natuurlijk altijd goed in de gaten houden in de bademmer, net zoals met een normaal babybadje. Het is nodig om je baby's hoofdje te ondersteunen met een hand onder zijn kin. De meeste baby's passen tot 6 maanden in de Tummy tub.
Als je alleen doucht, scherm je het best jouw kindje af door met je rug naar de waterstraal de douche in te stappen. Als je hulp krijgt, kan die persoon je kleintje aangeven zodra jij onder de douche staat. Let erop dat de waterstraal niet rechtstreeks op het hoofdje van je kindje gericht is. Was je baby met water.
Het water mag niet kouder zijn dan 36 graden en niet warmer dan 38 graden. Je kunt het best eerst het badje vullen met koud water en daarna warm water toevoegen. Meng het water met de hand zodat het overal dezelfde temperatuur heeft. Check altijd de temperatuur nog even met je elleboog of met een badthermometer.