Als je een open wond hebt, is het niet aangeraden om te gaan zwemmen. Bacteriën kunnen makkelijk in de wond dringen en zo terecht komen in de bloedbaan. Er kan ook een te hoge concentratie chloor in je wond terechtkomen, wat schadelijk is voor de gezondheid en het herstel.
Wassen, douchen en baden
Houd de wond 24 uur droog. Daarna kunt u zich gewoon wassen en douchen. Let er bij het afdrogen op dat u niet te hard over de wond wrijft. We adviseren u om de eerste vijf tot zeven dagen niet te zwemmen of in bad te gaan.
Schaafwonden komen het meest voor op de knie, scheen of elleboog en genezen over het algemeen goed. Vaak is de huid binnen een paar dagen weer hersteld. Meestal is een schaafwond een kleine wond. Andere voorbeelden van kleine wonden zijn prik- en snijwonden.
Classic Pleister
Water: een waterbestendige wondbescherming is essentieel om te voorkomen dat de wond in contact komt met water. Water kan besmet zijn met bacteriën of schadelijke stoffen bevatten zoals chloor, wat het risico op infectie aanzienlijk kan verhogen en de wondgenezing kan vertragen.
Dek de schaafwond steriel af wanneer deze zich onder kleding bevindt. Zorg ervoor dat de wond ruim bedekt is en voorkom dat het verband gaat schuiven. Laat de wond eventueel aan de lucht drogen. Je kunt een droge schaafwond beschermen door er een laagje vaseline op te smeren of er een zalfkompres op te leggen.
De meeste wonden genezen vanzelf. Wilt u deze wondjes sneller laten genezen? Houd de wond schoon en bedek het eventueel met een pleister of gaasverband. Bij een complexe of open wond kan genezing langer duren.
Smeer geen vaseline op een open wond. Als dit niet praktisch is (bijvoorbeeld in verband met kleding) en bij diepere schaafwonden kun je de schaafwond afdekken met metaline of ander niet aan de wond klevend verband. Gewone pleisters en kompressen plakken aan de wond vast.
Kleine schaafwonden kunt u afdekken met een pleister. Wanneer het een grotere wond betreft, kunt u deze afdekken met een steriel gaaskompres of een een niet-verklevend wondkompres. Op deze manier voorkomt u dat er tijdens het verwisselen van het verband nieuw gevormd weefsel wordt losgetrokken.
Bij gewone huid moet je al voorzichtig zijn met te veel zon, maar het advies voor littekens is om de zon zoveel mogelijk te mijden. Littekens zorgen er namelijk voor dat je huid gevoeliger is, en dus sneller beschadigd raakt. Het is dus goed om niet met je litteken in de zon te komen.
Schaafwonden worden meestal veroorzaakt door het glijden over een ruw oppervlak. Omdat veel bloedvaatjes gekwetst zijn, merk je puntvormige bloedingen. Omdat ook veel zenuwuiteinden beschadigd zijn, kan een schaafwonde heel pijnlijk zijn. Een schaafwonde herstelt meestal vrij snel en zonder problemen.
Acute wonden (bijvoorbeeld: brandwonden, snijwonden, schaafwonden, enz.) genezen over het algemeen sneller (tussen 2 en 4 weken ongeveer) dan chronische wonden. Chronische wonden worden echter vaak in verband gebracht met een onderliggende lijden, zoals diabetes, veneuze of arteriële insufficiëntie.
Hoe geneest een schaafwond? Een aan de buitenlucht blootgestelde schaafwond geneest volgens een vast patroon. Binnen enkele uren zal er een afdekkende korst vormen op het wondoppervlak. Deze korst wordt na mate de dagen voorbij gaan dikker, waarbij de ergste pijn zal verdwijnen.
Natriumhypochloriet wordt gebruikt bij ernstige brandwonden en doorligwonden om infecties met bacteriën, schimmels en andere ziekteverwekkers te behandelen. Natriumhypochloriet ontsmet de wond. Het doodt veel soorten bacteriën.
Met zijn waterdichte, flexibele materiaal en de sterke kleefkracht is de pleister ideaal voor tijdens het wassen, douchen, baden en zwemmen.
Ga niet in bad of zwemmen. De wond geneest dan minder snel. Pas als de hechtingen verwijderd zijn kan dat weer.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
Bepanthen Wondgel is zeer huidvriendelijke hydrogel, bevat geen parfum, kleurstoffen en parabenen en is geschikt voor jong tot oud. Het product kan gebruikt worden voor kleine snijwonden, schaafwonden, brandwonden (brandwond), huidkloven en verbranding door de zon.
Een ontstoken wond herkennen
Je ziet pus of vocht in de wond. De omringende huid voelt warm aan. In en rond de wond zie je een rode kleur. Je hebt last van koorts of een temperatuursverhoging.
Op de vraag of je een wond moet afdekken of openlaten, hebben we maar één goed antwoord: afdekken. Door pleisters of verband te gebruiken, bescherm je jouw huid tegen vuil van buitenaf. Zo voorkom je infecties en zorg je er dus voor dat je wond rustig kan genezen.
Als je een diepere schaafwond hebt, kun je de wond afdekken met een pleister of steriel gaasje. Vernieuw deze 1 tot 2 keer per dag tot het eventuele bloeden is gestopt. Als de wond niet meer bloedt en niet ontstoken is, laat de wond dan verder aan de lucht drogen.
Genezing gaat minder snel als de wond ontstoken raakt
Bij een ontsteking is de plek rood, pijnlijk en warm en er komt vocht of pus uit. De verwonde persoon kan zelfs (lichte) koorts hebben. Een ontsteking ontstaat door vuil en bacteriën.
Doordat de cellen in de basale laag zich voortdurend delen en deze uiteindelijk aan de bovenkant afschilferen, vernieuwt de opperhuid zich ongeveer één keer per maand. Het vermogen tot aanmaak van nieuwe cellen in de basale laag, maakt dat de huid bij een verwonding vrij snel dichtgroeit.
Daarnaast vonden de onderzoekers ook meer collageen – het belangrijkste structurele eiwit in de huid – op een wondje die overdag was opgelopen. De onderzoekers constateerden dat snij- en brandwonden die overdag opgedaan zijn, ongeveer 60 procent sneller genezen.
Vaseline. Gebruik minstens 5 dagen lang vaseline om de gewonde huid vochtig te houden. Vaseline voorkomt dat de wond uitdroogt; uit onderzoek is gebleken dat die droogte juist weefselschade en dus een vertraagde wondgenezing veroorzaakt.