Kaki fruit zit namelijk vol met de vitamines A, B6, C en E. Vitamine A zorgt ervoor dat het immuunsysteem goed functioneert. Hoewel kaki fruit van meerdere soorten vitamine B's wat bevat, zit er voornamelijk vitamine B6 in de vrucht. Deze vitamine is belangrijk voor je spijsvertering en weerstand.
Die weer goed zijn voor de vermindering van ontstekingen en je gezichtsvermogen. Ook zijn deze vitaminen en mineralen cholesterol en bloeddruk -verlagend. De Kaki bevat zoveel vitamine A dat je met het eten van 1 tot 2 stuks per dag al aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zit.
Was de Kaki, eet hem als een appel of halveer de vrucht en lepel hem uit. Kaki kan dus prima met schil gegeten worden, ook daarin zitten namelijk veel Vitamines.
Een kaki eet je uit de hand, zoals een appel, maar zonder schil. Kaki's bevatten veel vitamine A en vitamine C: meer dan 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid! Daarnaast zitten er in kaki's ook vitamine B1, B2, B3, B6, B11, E & K, en belangrijke mineralen zoals kalium en magnesium.
Kaki fruit zit namelijk vol met de vitamines A, B6, C en E. Vitamine A zorgt ervoor dat het immuunsysteem goed functioneert. Hoewel kaki fruit van meerdere soorten vitamine B's wat bevat, zit er voornamelijk vitamine B6 in de vrucht. Deze vitamine is belangrijk voor je spijsvertering en weerstand.
Sharonfruit (kaki) bereiden & bewaren
Je kunt rijp sharonfruit tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Onrijpe vruchten rijpen goed na bij kamertemperatuur.
2) Bevordert je stoelgang
Als je regelmatig de Kaki vrucht eet, kan dit helpen om constipatie te voorkomen en je stoelgang regelmatig te houden. De Kakivrucht is een vezelrijke vrucht: Iedere vrucht bevat maar liefst 6 gram.
Sharon is een merknaam en kaki de vruchtensoort waartoe hij behoort. Kaki is dus net zo'n verzamelnaam als appel of peer. De smaak is erg zoet en heeft iets weg van abrikozen. Je eet de sharonfruit gewoon zo uit het vuistje, met of zonder schil.
Er zitten 96 kilocalorieën in 1 stuk (125 gram) kaki. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kaki'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Het heeft een kroontje en bevat geen zaden, wat betekent dat er geen klokhuis of zaadlijst is die je hoeft te verwijderen. Ook de schil kan gewoon gegeten worden. Deze kan wat stevig en soms zelfs wat taai aanvoelen, maar het is niet nodig om kaki fruit te schillen.
Waarom is de gedroogde kaki goed voor je gezondheid:
Gedroogde kaki is rijk aan kalium en zit barstensvol vezels. 100 gram gedroogde kaki bevat maar liefst 14,5 gram vezels. Het advies is om zo'n 30 tot 40 gram vezels per dag te eten. Gedroogde kaki kan hier dus een goede bijdrage aan leveren.
De vrucht kan in zijn geheel gegeten worden, ook de schil. In de supermarkt kun je kaki het hele jaar tegenkomen, maar het officiële kaki fruit seizoen is van december tot en met februari.
Het duurt soms wel een maand of langer voordat ze rijp en eetbaar zijn. Indien onrijp is het verschil met rijp goed te merken: ze zijn dan hard, minder sappig en tamelijk smaakloos.
Kaki zonder schil kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren, doe deze het beste in een afsluitbaar bakje. Als je de kaki invriest dan kun je deze maximaal 12 maanden in de vriezer bewaren.
De boom komt van nature voor in de Himalaya en in de bergen van Myanmar, Thailand, Indochina, Korea en Japan. Wereldwijd wordt de vrucht gekweekt in de subtropen en in de tropen hoger dan duizend meter.
Een goed rijpe kaki (fuyu of hachiya) smaakt zoet & kruidig als pruim & dadel. Een bijna rijpe fuyu ook nog fris als een appel, maar een onrijpe hachiya is oneetbaar zuur & wrang door de vele taninnes.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Eet iets met vezels
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
Waar smaakt Kaki naar
Want het smaak niet naar een meloen, perzik, mango of peer. Het zit meer overal tussenin. Het smaakt gewoon lekker zoet!
De vrucht is eetbaar met of zonder schil. Je kunt het eten als een appel door te happen, in stukjes door de salade of lepelen zoals een kiwi. Kaki fruit alleen eten als deze rijp of over rijp is. Onrijp kaki fruit is giftig.