Bij een beginnende huis- tuin en keukenbrand voldoet een 2 kg of 2 liter blusser al snel. Voor een groter pand of kantoor kun je beter kiezen voor een 6 kg poederblusser of 6 liter schuimblusser. Eventueel zijn er ook handzame tussenmaten van 3 of 4 liter/kg blussers.
Kies voor een brandblusser met een inhoud van 6 liter of 6 kilo. Hiermee kun je een serieuze bluspoging doen, de 1 liter of 1 kilo blussers zijn namelijk zo leeg. Alle blussers moeten eens per twee jaar gekeurd en onderhouden worden.
Wanneer er géén sprake is van een verhoogd brandrisico is de regel: één brandblusser van 6 liter per 200 vierkante meter en minimaal twee per verdieping. Wanneer er wél sprake is van een verhoogd brandrisico is de regel: één brandblusser van 6 liter per 100 vierkante meter en minimaal drie per verdieping.
De projectering van brandblussers is maatwerk en afhankelijk van de brandrisico's. Als er geen sprake is van een verhoogd brandrisico, dan is in de regel één blusser (6 liter ( sproei ) schuim, 6 kg poeder of 5 kg CO2) per 200 m2 voldoende met een minimum van twee per verdieping.
Brandblussers mag je in principe plaatsen daar waar het jou het best uitkomt, maar ze moeten wel gelijkmatig over de oppervlakte verspreid worden. Aanbevolen locaties zijn gangen, trappenhuizen, centrale toegangshallen en nabij uitgangen van ruimten.
In een poederblusser zit chemicaliën met zout en zout trekt vocht aan. Vocht in bijvoorbeeld elektronische apparaten gaan niet samen. Een poederblusser is dus een effectieve brandblusser die voor veel branden geschikt is maar wij adviseren een schuimblusser.
Voor een onderneming is het verplicht om een brandblusser in het pand te hebben. Maar waarom hebben we er eigenlijk geen 1 in huis? Het brandgevaar is daar net zo groot. Naast dat een brandblusser in huis een goed idee is, is een blusser voor in de auto, caravan of boot ook belangrijk.
één bluseenheid per 150 m² te beschermen oppervlakte • minimum van twee bluseenheden per constructieniveau. Het aantal bluseenheden van een brandblusser kan je terugvinden op het etiket van de brandblusser.
Een brandblusser met brandklasse A is geschikt voor het blussen voor vaste materialen zoals textiel, hout en papier. Een brandblusser met brandklasse C is geschikt voor het blussen van gasbranden zoals aardgas, propaan, LPG en butaan.
Inhoud: 6 kilo poeder. Gewicht: 8,5 kilogram. Spuitduur: Ongeveer 20 seconden. Het spuitbereik is ongeveer 5 mter.
In de keuken dient een aparte objectbescherming voorzien te worden in de vorm van een CO2-brandblusser van 5kg. Deze brandblusser beschermt je tegen alle type branden. De CO2-brandblusser laat daarbij ook geen residu na en is daarom ideaal om de keuken en eetwaren te vrijwaren van nevenschade.
De tijd dat men met een blusser kan werken is afhankelijk van de hoeveelheid die in de fles zit. Een kleine blusser van 2 liter voor in de auto of caravan is na 15 seconden leeg. Een brandblusser van 6 liter is pas na 50 seconden leeg.
Levensduur conventionele schuimblusser
Over het algemeen geldt dat een schuimblusser na 20 jaar echt aan vervanging toe is. Na deze tijd kan de blusser beter niet meer gebruikt worden. Aangeraden wordt om het blustoestel zeker eens in de vijf jaar uitgebreid te laten controleren.
Vanuit de verzekeringswereld wordt vaak de volgende richtlijn gehanteerd: Eén brandslanghaspel of brandblusapparaat per 200 vierkante meter en minimaal twee per verdieping.
Welke brandblusser is dan wel geschikt voor elektriciteit? Zowel een schuimblusser als een CO2-blusser kan hiervoor perfect worden gebruikt. Zowel het schuim uit een schuimblusser als CO2 geleidt elektriciteit niet en is daarom niet alleen effectief, maar vooral ook veilig.
Het nadeel van het blussen met een CO2-blusser is dat het geen indringend vermogen heeft, waardoor het vuur weer makkelijk kan oplaaien na het blussen. Daarnaast is het een relatief duur blusmiddel en kan het brand(vries)wonden veroorzaken. Let er dus op dat je een CO2-blusser nooit gebruikt op een persoon.
Voor het blussen van onder spanning staande apparatuur in computerruimten, server apparatuur en noodstroom UPS systemen adviseren wij koolzuurgas-brandblussers met minimaal vijf kilogram Co2 inhoud. Koolzuurgas is een schoon blusgas dat geen elektriciteit geleidt.
Voor appartementen (maar ook voor kantoren, huizen, enz.) worden over het algemeen schuimbrandblussers toegepast. Deze brandblussers hebben een zeer goed blusvermogen op vaste stoffen en zijn veilig te gebruiken bij elektronica, zoals huishoudtoestellen, TV, computers, enz.
Schuimblussers: 25 – 100 euro. Sprayblussers: 12 – 40 euro. Vetblussers: 40 – 100 euro. Vorstvrije brandblussers: 40 – 100 euro.
Hoeveel ruimte moet ik vrijhouden rondom een brandblusser of brandhaspel? Voor gebieden die vrijgehouden moeten worden zoals rondom brandblussers en vluchtdeuren moet je minimaal 1 meter rondom vrijhouden.
De beste brandblusser voor thuis is de schuimblusser. We adviseren deze brandblusser omdat je hiermee de meest voorkomende branden in huis kunt blussen. Voordeel van de schuimblusser is ook dat deze blusser relatief weinig schade achterlaat na het blussen. Een goed beoordeelde schuimblusser is de Smartwares SB2NL.
Een frituurbrand kan het beste bestreden worden door middel van een vetbrandblusser. De temperatuur van een frituurbrand moet snel omlaag om verdere uitbreiding van de brand te voorkomen. Door met de vetbrandblusser de frituurbrand te blussen wordt de oppervlakte van het vet in de frituurpan bedekt met een laag schuim.
Het is voor particulieren niet verplicht om een blusdeken te hebben.