Komkommer invriezen Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Bewaar een aangesneden komkommer in de koelkast. Verpak het stuk komkommer in plastic folie om uitdrogen te voorkomen. Niet geschikt om in te vriezen.
Komkommers verpakt in krimpfolie zijn langer houdbaar. Gare (gekookte) komkommer kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden in de vriezer bewaren (minimaal -18 °C). Rauwe komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
Was en snijd de komkommers in dunne plakjes. Verdeel de komkommers in een enkele laag over een ondiepe schaal. Zet ze net lang genoeg in de vriezer om ze te laten bevriezen totdat de komkommerschijfjes stevig zijn. Doe de komkommers in een luchtdichte zak, laat geen ruimte over en sluit deze vervolgens af.
Groenten met veel water bevriezen snel, maar het is niet bevorderlijk voor de smaak om deze groenten in te vriezen. Komkommers, selderij en radijs worden slap wanneer je ze weer ontdooit en dat maakt een salade er nou niet echt beter op.
Komkommers bestaan voor ongeveer 95% uit water, dus invriezen en ontdooien heeft invloed op hun celstructuur, wat resulteert in een papperige textuur. Maar er zijn veel recepten waarbij die textuur in uw voordeel werkt. Bevroren komkommers kunnen worden verwerkt in soepen, dips of smoothies, omdat een papperige textuur deze gerechten niet zal maken of breken.
Bevroren komkommers kunnen na het ontdooien tot moes worden, maar er zijn talloze manieren om ze toch te gebruiken. In een smoothie, in een gezichtsreiniger of scrub, of composteer ze, gooi ze zeker niet weg.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Om bevroren komkommers te ontdooien, doe je ze uit de vriezer in de koelkast en laat je ze langzaam ontdooien gedurende de nacht . Dit geleidelijke ontdooiproces helpt om hun knapperigheid te behouden en voorkomt dat ze te papperig worden. Dep ze na het ontdooien voorzichtig droog met een papieren handdoek om overtollig vocht te verwijderen.
Komkommers bestaan voor 90% uit water en kunnen niet worden ingevroren en bewaard zonder papperig te worden. Ze kunnen echter wel worden bereid en ingevroren als augurken . Tijdens het inmaakproces trekt zout een deel van het water uit de komkommers en de geconcentreerde suikersiroop die wordt gebruikt om ze in te maken, verstevigt ze.
In principe kan je alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Hou er rekening mee dat voorgesneden groenten vaak wat meer water bevatten.Dit water zal tijdens het invriezen uitzetten waardoor de structuur van de groenten kan veranderen. Ook is het belangrijk om te weten, dat hoe eerder je de groenten invriest, hoe meer voedingssstoffen behouden blijven.
10 Groenten die van nature veel water bevatten, zoals komkommer en sla, kun je niet invriezen. Andere groenten zoals boontjes en wortelen wel, maar blancheer ze eerst kort. Verse kruiden zijn lastig, je kunt die wel fijnsnijden en in olijfolie invriezen.
Paprika invriezen
Snijd in reepjes of blokjes, afhankelijk van wat je er later mee wil doen. Blancheer de paprika gedurende 1 minuut en laat afkoelen. Stop de paprika in een zak of bakje en sluit goed. Zo kan je paprika invriezen en 3 maanden bewaren.
Naast salades leent komkommer zich ook uitermate goed voor soep en sap door het hoge vochtgehalte van de groente. Voor deze bereidingen maakt het ook niet zoveel uit of je komkommer iets slapper is geworden. Is het uiteinde van je komkommer rimpelig of zelfs schimmelig? Snij gewoon een stukje van het eind af.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Vanwege hun hoge watergehalte kunnen komkommers gemakkelijk in de vriezer worden bewaard en het hele jaar door worden gegeten. Het is altijd een goed idee om ze van tevoren in plakjes te snijden, maar het is aan jou of je ze wilt schillen of niet.
Waarom bevriest mijn koelkast alles? Voedsel dat in de koelkast bevriest, kan door een handvol oorzaken worden veroorzaakt, waaronder een defecte temperatuursensor, geblokkeerde ventilatieopeningen, een lekkende deurafdichting en meer. Een koelkast is ontworpen om voedsel koel te houden voor veilige opslag en mag niets invriezen.
Het beste kan je daarom komkommer op kamertemperatuur te bewaren en binnen een paar dagen op eten. Dek eenmaal aangesneden komkommer af met plastic folie om vochtverlies tegen te gaan. De neutrale smaak laat zich onuitputtelijk combineren, bijvoorbeeld met gangmakers als feta, tomaat, avocado, zalm en dille.
Vruchtgroenten als tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren, bijvoorbeeld op de fruitschaal. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plasticfolie.
Groenten die niet in de koelkast bewaard mogen worden
Bewaar ze apart van aardappelen, omdat aardappelen wat ethyleen afgeven waardoor de uien kunnen ontkiemen. Aardappelen, taro, zoete aardappelen en yuca (cassave, maniok) mogen niet in de koelkast worden bewaard.
Bevroren komkommers zijn ook heerlijk in smoothies en sappen . Maak mijn komkommer-ananas smoothie, of gebruik ze als een geweldige toevoeging aan elke smoothie. Het voegt vezels, vitaminen en een heerlijke smaak toe! Gebruik ze ook in dips en soepen zoals tzatziki of koude komkommersoep.
Komkommers zitten namelijk vol met natuurlijke vitamines. door de vorm en structuur van een komkommer heeft het een hoge vochtinbrengende functie!De vitamines trekken zo snel het wallengebied in. Daarnaast helpt de verkoeling van de komkommers tegen de zwellingen.
Deze frisse groene vrucht heeft bijzonder veel gunstige eigenschappen voor je huid. Onderzoeken hebben uitgewezen dat komkommer de aanmaak van talg en melanine vermindert. Hoe dit komt is nog niet precies bekend, maar daardoor is plakjes komkommer op je hele gezicht leggen een goede manier om je acne te verminderen.