Om te weten of een supplement op basis van glucosamine werkt moet je het daarom eerst twee tot drie maanden de tijd geven. Door een kwalitatief hoogwaardig supplement te kiezen dat een complex aan stoffen bevat is er vaak al eerder een verbetering zichtbaar.
De glucosamine verspreidt zich over het hele lichaam, waardoor het al met al lang zal duren voordat je verschil voelt op één plek. Het Reumafonds adviseert om het minimaal drie maanden te gebruiken voordat er daadwerkelijk een oordeel gevormd kan worden of de klachten verbeteren.
Glucosamine helpt om pijn in de gewrichten van je paard te verlichten en stimuleert herstel van kraakbeen. Het wordt vaak preventief gegeven aan sportpaarden als er veel van de gewrichten wordt gevraagd.
Rekening houdend met het lichaamsgewicht en het verschillend metabolisme (!) kan de werkzame dosis voor een volwassen paard (550-600 kg) op minimum 7.500 mg zuiver glucosaminesulfaat per dag worden bepaald.
GlucoHorse was het eerste, en is nog altijd het beste glucosaminesupplement voor paarden. Er bestaan wel meer producten met glucosamine, maar alleen met GlucoHorse worden bij paarden zoveel positieve resultaten vastgesteld.
Hoe lang? Indien u na 3 maanden nog geen effect heeft gemerkt, moet u ervan uitgaan dat glucosamine voor u niet voldoende heeft gewerkt. Neem voor verder advies contact op met uw huisarts. Indien u wel effect heeft gemerkt en uw klachten nemen af, kunt u glucosamine blijven doorgebruiken.
Zoals boswellia en kurkuma (die kruiden zijn ook gewoon los te koop). Omega 3 vetzuren zijn ook ontstekingsremmend en zitten onder andere in koudgeperste lijnzaadolie en producten zoals trias omega olie van de Groene Os. Duivelsklauw is een kruid dat vooral ook goed kan werken bij artrose.
Ook voedingssupplementen met glucosamine/chondroïtine en speciaal hoefbeslag zouden een paard met artrose kunnen helpen. Om de gewrichten soepel te houden, is het goed om het paard volgens een aangepast programma te laten bewegen en erop te letten dat het paard niet te zwaar wordt.
Voor alle paarden is Glucosamine van belang voor het gezonde gewrichten. Niet alleen sportpaarden of oudere paarden hebben belang bij Paardendrogist Glucosamine Forte. Ook jonge paarden en recreatiepaarden hebben baat bij het dagelijkse onderhoud aan de gewrichten door Glucosamine.
Magnesium is een van de bouwstenen van het skelet van het paard en een mineraal dat het paard elke dag nodig heeft. Maar ook de spieren hebben magnesium nodig om te kunnen ontspannen. Een magnesiumtekort komt vaak voor bij paarden en kan vervelende blessures opleveren.
Bij paarden wordt MSM vooral ingezet voor het gezond houden van hoorn (de hoeven), de huid, spieren (spierstofwisseling), pezen en banden (aanhechting) en ter ondersteuning van lichamelijk herstel.
Bij paarden wordt kurkuma vaak ingezet ter verlichting en ondersteuning. Je kunt kurkuma ook gebruiken ter verlichting van de spieren door een kompres met kurkuma, citroen en zout aan te brengen bij je paard.
Artralgie, desoriëntatie, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, diarree of obstipatie. Voor meer informatie over een vergiftiging met glucosamine neem contact op met het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum.
Conclusie. Glucosamine kan mogelijk de pijn wat verlichten en het functioneren van de knie wat verbeteren. Omdat er geen nevenwerkingen gemeld zijn, zijn vele richtlijnen mild voor deze supplementen. Er is onvoldoende bewijs om vóór of tegen het gebruik te pleiten voor de behandeling van knieartrose.
Kan kraakbeen herstellen? Kraakbeen kan uit zichzelf nauwelijks herstellen. De laatste jaren zijn er technieken ontwikkeld die het lichaam toch tot herstel aanzetten. Dit heet regeneratieve geneeskunde.
Paard 1 tot 1,5 maatschepje. Pony 0,5 tot 1 maatschepje. na 4 weken eventueel minderen als het kan. (1 vol maatschepje = 15 gram)
PharmaDog Glucopro is een supplement voor honden. Het bevat glucosamine, chondroïtine (oorsprong: rund), MSM, collageen type II en Hyaluronzuur. Het supplement is gemaakt van een hoge kwaliteit grondstoffen en bevat geen onnodige vul- of hulpstoffen.
Leeftijd pensioen
Bij renpaarden en dravers ligt hun carrière tussen 2 en 14 jaar. Zolang het paard niet vermagert of chronisch kreupel is en zijn werk met plezier doet, hoeft het nog niet met pensioen. De algemene consensus is wel dat vanaf 20 jaar een paard een senior is.
Waardoor wordt het veroorzaakt? 'Artrose begint vaak als gevolg van een ontsteking van de bekleding van het gewricht. Dit heet synovitis. Zo'n synovitis ontstaat bijvoorbeeld bij een blessure of bij belasting dan wel overbelasting.
De oorzaak van de kreupelheid
De oorzaak kan relatief onschuldig zijn zoals een hoefzweer of kneuzing van de voet. Maar soms kan het ook levensbedreigend zijn zoals een scheurtje of een breuk in een bot. Veel kreupelheden komen echter voort uit een gewrichtsprobleem (bijvoorbeeld artrose) of een peesblessure.
Elektrolyten heeft je paard nodig voor het goed reguleren van de vochthuishouding, de zuurgraad en de werking van spieren en zenuwen. Elektrolyten zijn een verzameling voor verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, chloride en natrium.
Van vitamine E heeft je paard een behoorlijke hoeveelheid nodig. Volgens het National Research Council is de basisbehoefte van een volwassen paard per dag 500 mg vitamine E. Bij licht werk gaat dit al omhoog naar 800 mg per dag en bij zware arbeid is het zelfs 1000 mg per dag.
De synergie tussen magnesium en glucosamine is dat ze allebei een functie hebben bij de gewrichten. Magnesium zorgt voor de “souplesse” van de gewrichten en glucosamine is met name belangrijk voor het kraakbeen. Glucosamine is de bouwsteen van collageen. Ook zorgt glucosamine voor de vorming van de gewrichtsvloeistof.
Kraakbeen is een beetje een vreemde eend in de bijt in vergelijking met andere weefsels van het menselijk lichaam. Beschadigingen kunnen niet hersteld worden, zoals op andere plaatsen in ons lijf wél gebeurt. De slijtage kan daardoor niet worden teruggedraaid.