Als je een glaasje wijn drinkt en daarbij blokjes kaas eet, wordt eerst de wijn afgebroken en daarna pas de kaas. Het lichaam heeft 1,5 uur de tijd nodig om de alcohol in 1 glas wijn af te breken.
Regel N ° 2: Rode wijn wordt geserveerd na witte wijn en roséwijn. In het algemeen, de Witte wijnen en rooskleurige wijnen Bied meer zuurgraad en finesse in de aroma's dan rode wijnen. Door de logica van regelnummer 1 te volgen, is het daarom raadzaam om Drink eerst een witte of rosé, voordat je rood wordt.
Neem eerst een slokje wijn en werk het Mouse & Grape-proefsysteem hierboven door. Gebruik dan een paletreiniger en doe hetzelfde met de kaas. Neem dan een hap kaas en houd deze in je mond terwijl je een slokje wijn neemt en ze samen kauwt.
Bij halfharde kazen (genre: Gouda of Emmental) hoort een lichte en fruitige rode wijn (vb een Côtes du Rhône of Languedoc Roussillon). Harde kazen (parmezaan, gruyère, manchego, comté,.. ) verdragen dan weer een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir uit de Bourgogne.
Kaas na het eten na de maaltijd doen we dus niet omdat het alleen lekker is, maar er zijn meer redenen voor. Een van de belangrijkste redenen om kaas na de maaltijd te eten, is namelijk de positieve invloed die het heeft op je gebit. Kaas bevat veel calcium en fosfaat, twee mineralen die je tanden sterker maken.
Elke dag kaas eten
Geen zorgen, kaas is niet meteen ongezond. Er zitten namelijk wel veel verzadigde vetten en zout in, maar het bevat daarentegen ook veel vitamine A en B12, mineralen als calcium, magnesium en zink en eiwit en (gezond) vet. Je kunt dus gerust kaas blijven eten, maar helaas dus wél met mate.
De Franse en meest traditionele manier van een kaasplank serveren is vóór het dessert. Daarna sluit je de maaltijd af met een zoet dessert. De Britten keren het om: die eten kaas na hun dessert.
Bij een witte wijn smaakt een stuk kaas vaak veel lekkerder. Dit, omdat witte wijn de combinatie veel frisser houdt, terwijl rode wijn het geheel veel zwaarder maakt. Ook is een rode wijn van de Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera of Syrah heerlijk bij pittige kazen.
TIP 9: DRINKEN
Bij een kaasplank hoort witte wijn. Vooral als er geitenkazen bijzitten. Wat veel mensen niet weten is dat bijna alle rode wijn de kaasaroma's overstemt. Als je toch per se rood wilt drinken, kies dan voor een hele lichte rode wijn, zoals een rode Loire-wijn of een Beaujolais.
Wijnen van grenache druiven past heel goed bij Spaanse manchego. Bij harde boerenkazen kies je voor een syrah of mourvèdre. Bijvoorbeeld uit Zuid-Frankrijk. Ook bordeaux past goed bij harde kazen als comté of Nederlandse belegen boerenkaas.
Natuurlijk kies je niet zomaar voor om het even welke rode wijn bij geitenkaas, maar wel voor een type Beaujolais of een jonge Grenache. Dit type wijnen zijn de partner waar warme geitenkaas om vraagt. Kies je toch eerder voor een witte wijn? Ga dan voor een Chardonnay, een Sylvaner of een Italiaanse Pinot Grigio.
Serveer je een kaasschotel als voor- of nagerecht, voorzie dan 75 à 100 gram per persoon.Als volledige maaltijd serveer je 200 tot 250 gram kaas per persoon. Let goed op dat je kazen niet te koud zijn. Dit gaat immers ten koste van de smaak.
De reden van het voorproeven is om te keuren of de wijn technisch in orde is. Met andere woorden: je controleert of de wijn 'op dronk' is en geen kurk bevat. Indien de wijn bedorven is of mankementen heeft, wordt de fles vervangen.
Ontdek je eigen smaak en favoriete wijn
Je leert wijn dus te drinken door met een toegankelijke wijn te beginnen. Daarna is het aan te raden om steeds andere wijnen te proeven. Dit kan je doen door zelf thuis een wijnproeverij te houden of door naar een wijnproeverij toe te gaan.
Met een glas wordt een standaardglas bedoeld (10 gram ethanol of pure alcohol). Je polsslag en ademhaling versnellen.Je krijgt een warm gevoel.Je smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn.
Een frisse witte wijn of een heel lichte rode wijn, zoals Pinot Noir , zou ook een mooie match zijn. Of probeer een Chardonnay die niet te eiken is. Stevige en oude kazen, zoals Goudse of Havarti, hebben iets met wat meer pit nodig. Probeer een bruine ale of een iets zoetere witte wijn.
Zowel zachtere als een heleboel harde kazen passen heel goed samen met bijvoorbeeld een sauvignon blanc, chardonnay of riesling. Zelfs sprankelende wijnen hebben hun favoriete kazen. Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert.
Rode wijn is een klassieke combinatie met kaas en dat is niet voor niets. De tannines in rode wijn kunnen door het vet in kaas heen snijden, waardoor het minder overheersend wordt en er nieuwe smaken naar voren komen. Rode wijn kan ook het gehemelte reinigen en voorbereiden op de volgende hap kaas.
Veelgestelde vragen. Welke kaas past bij witte wijn? Drie van onze favoriete kazen om bij witte wijn te drinken zijn Gouda, Havarti en oude Cheddar . Hoewel we over het algemeen aanraden om de kaas te kiezen op basis van de wijn, passen deze drie op een bepaald niveau bij bijna elke witte wijnsoort die er is.
Sommige kazen passen helemaal niet bij rode wijn omdat ze qua structuur en smaak elkaar niet aanvullen. Dat heeft te maken met de zuurgraad en het zoutgehalte in de kaas en de zuurgraad en tannine in wijn. Zuren en tannine reageren verschillend in de mond.
Over het algemeen gaan zachte kazen goed samen met lichtere wijnen, terwijl harde kazen beter samengaan met vollere, krachtigere wijnen. Een goede combinatie is bijvoorbeeld een zachte geitenkaas met een frisse Sauvignon Blanc, terwijl een rijpe Cheddar perfect samengaat met een stevige Cabernet Sauvignon.
Een kaasplankje als dessert
Het spreekt voor zich dat de hoeveelheid kaas voor het dessert minder is dan wat je zou serveren bij een kaasschotel als hoofdgerecht. Zo'n 100 g per persoon is voldoende. Een klassieke manier om kaas als dessert te serveren is met vers fruit en noten.
Om er zeker van te zijn dat je oplet, in Engeland, of in chique Engelse settings, wordt de kaas geserveerd na het hoofdgerecht en het dessert. De reden hiervoor is dat een goed drankje na het diner, zoals een portwijn, het beste bij de kaas past .
Een algemene richtlijn voor het serveren van de juiste hoeveelheid kaas is om vier tot zes ons per persoon te bereiden als kaas het hoofdvoedsel is. Serveer meer of minder, afhankelijk van het tijdstip van de dag, andere gerechten of het type viering.
Smaak en textuur
Boerenkaas: Door het gebruik van rauwe melk en de ambachtelijke productiemethode heeft boerenkaas vaak een rijker, dieper en complexer smaakprofiel dan fabriekskaas. De smaak kan variëren afhankelijk van het seizoen, het voer van de dieren en de specifieke productiemethoden van de boerderij.