Keramische tuintegels mogen bijvoorbeeld nooit getrild worden. Voldoen de tegels wel aan de eisen, dan is het hoe dan ook verstandig om een lichte trilplaat te gebruiken, met een rubberen mat. Metalen onderdelen, zoals bouten en schroeven, zouden namelijk de tegels kunnen beschadigen.
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
Het verschil tussen beton en keramiek. Keramiek is lichter dan beton, waardoor ze beter te tillen en te vervoeren zijn. Keramische tegels zijn ook makkelijker te onderhouden dan betontegels. Dit komt doordat keramiek veel dichter is, waardoor vuil niet binnen dringt.
Keramische terrastegels gaan meer dan een leven lang mee wanneer deze goed gelegd worden. Keramiek wordt gemaakt van gebakken klei en het productieproces is hierdoor niet erg schadelijk voor het milieu. Met keramiek kunnen we zelfs circulair bouwen omdat het materiaal volledig recyclebaar is.
Belangrijk is verder dat tegels van keramiek heel sterk zijn. Ze zijn maatvast en vorstbestendig. Wanneer je ervoor kiest deze tuintegels te laten leggen, profiteer je er dus nog jarenlang van. Qua design en vormgeving zijn de mogelijkheden met keramisch tegelmateriaal eindeloos.
Keramische tegels kunnen een gewicht dragen van meer dan 900 kilo per m².
Voordelen keramische tegels
Geglazuurde keramische tegels zijn waterresistent, waardoor geen nare geurtjes, vuil of bacteriën in de tegel trekken. De tegels zijn gemakkelijk schoon te maken. Voor mensen met allergieën, zoals voor pollen of met astma is de vloer daarom ideaal.
Een keramische tegel is UV-bestendig, wat inhoudt dat ze onder weersinvloeden niet verkleuren.
Grote tegels kunnen een kleine kamer ruimer doen lijken. Een keramische tegelvloer is erg duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Bovendien is een tegelvloer ook een stuk hygiënischer dan vast tapijt of een houten vloer. Tegels zijn geschikt voor elke ruimte: van de woonkamer, hal en keuken tot de badkamer en berging.
De meest gangbare diktes voor keramische vloeren liggen tussen de 8 en 16 mm dik. Daarnaast bestaan er ook dunnere tegels vanaf 3 mm ideaal wanneer je je vloer op vloer wil plaatsen. Wanneer je keramische tegels op je terras wil plaatsen, kan je terecht in een gamma aan keramische tegels vanaf 20 mm dik.
Bij keramische tegels van 2 centimeter moet u er goed op letten dat het verlijmen in combinatie met vorst kan zorgen voor vorstschade. Doordat regenwater onder de tegels komt, bestaat de kans dat de tegel loskomt of kapot springt. Daarom adviseren wij om keramische tegels van 4 centimeter dik aan te schaffen.
Keramische tegels zijn tegels die zijn gemaakt van Keramiek. Keramiek bestaat voornamelijk uit klei en zand en een tegel is eigenlijk niet meer dan gebakken laagjes klei. Daarnaast kunnen tegels geglazuurd worden om ze te beschermen tegen vuil en om een glans te geven.
Ook groene zeep wordt veelvuldig gebruikt om keramische tegels goed te reinigen.
Voordelen keramische terrastegels
Terrastegels van keramiek zijn niet glad, ze hebben een stroef oppervlak. Toch zijn de tegels gemakkelijk schoon te maken, vanwege de hoge dichtheid. Vuil krijgt niet de kans zich te hechten op het dichte oppervlak. Ook hierdoor heb je minder last van groene aanslag!
Tegels gaan van alle soorten vloerbedekking gemiddeld het langst mee. Met goede zorg kan een tegelvloer heel lang jaar meegaan en nog als nieuw lijken! Tegels zijn Uv-bestendig, waardoor ze na verloop van tijd niet verkleuren door blootstelling aan de zon.
De prijzen van keramische grestegels lopen sterk uiteen, van € 13 tot ver over de € 100 per m2. Over het algemeen kun je stellen: Hoe hoger de prijs, des te hoger de kwaliteit van de tegel.
Keramische tegels van 3 centimeter dik kun je op een stevig zandbed leggen. En dat is een groot voordeel ten opzichte van de traditionele, dunnere keramische tuintegel. Ga je een nieuwe tuin aanleggen? Grote kans dat je dan kiest voor het gebruiken van mooie stapelblokken!
Hoe maak je keramische tegels het beste schoon? Warm water in combinatie met een bezem of een dweil: dat is de nummer 1 oplossing om vlekken of groene aanslag van jouw keramische tegels te verwijderen. Vuil en groene aanslag hechten zich namelijk nauwelijks aan de gladde toplaag van keramische tegels.
Wanneer u onderhoudsvrije tegels zoekt, is keramiek de beste optie. Het materiaal heeft geen last van groene aanslag, het is vorstbestendig en er trekt geen vocht of vuil in. Keramische tegels voor in de tuin zijn in verschillende diktes verkrijgbaar waardoor u zelfs uw binnenvloer met dezelfde tegel kunt bedekken.
Welke tuintegels worden niet warm, donkere of lichte? Zwart absorbeert warmte, terwijl wit juist warmte afstoot. Donkere tegels zullen dan ook warmer worden dan lichte tegels. Onze ervaring met donkere tegels is dat die in de felle zomerzon zomaar tot 50 graden kunnen opwarmen.
Dit doe je door eerst de tegel op maat te zagen en daarna de schuine kant te gaan zagen. Door een 2 mm onder de tegelrand te blijven voorkom je versplintering aan de bovenkant van de tegel. Gebruik altijd een scherp zaagblad; dan heb je de minste kans dat de zaag gaat verlopen.
Zeer slijtvast en krasvast. Na jaren intensief gebruik is de vloer nog steeds even mooi. De vloer gaat niet verkleuren onder invloed van zonlicht. Keramisch parket werkt niet, kraakt niet en scheurt niet.
Terrastegels leggen op beton vereist een specifieke werkwijze. Na het storten van de betonnen plaat moet je 4 à 5 weken wachten tot die goed uitgehard is vooraleer je de tegels plaatst. Zorg er ook voor dat de betonplaat volledig proper is vooraleer je de terrastegels plaatst.