Olijfolie kun je perfect gebruiken wanneer je een droge en ruwe huid hebt. Olijfolie is zeer geconcentreerd, dus je hebt maar een kleine hoeveelheid nodig. Doe een paar druppels olie op je hand, wrijf het even lekker warm tussen je handen en masseer het in op de droge huid.
Wist je bijvoorbeeld dat olijfolie ontstekingsremmende stofjes (antioxidanten) bevat die goed zijn voor je huid? Behalve in de keuken, kun je de olijfolie dus ook heel goed op je lichaam gebruiken!
Olijfolie voor het gezicht is een ware vitaminebooster. Olijfolie voor het gezicht bevat talloze vitaminen en mineralen, zoals A, D en K. Stuk voor stuk vitaminen die de huid jong, glad en egaal houden.
Olijfolie is een gezonde keuze.Het bestaat namelijk voor ongeveer 70 procent uit gezonde onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan het in vet oplosbare vitamine E. Per dag heb je ongeveer 30 tot 40 gram vetten of oliën nodig. Het maakt niet uit welke soort olijfolie je neemt.
Heb je last van pijnlijke droge of gebarsten lippen, maar heb je geen lippenbalsem in huis. Dan kan olijfolie een eerste redmiddel zijn om dit probleem te verminderen. Met olijfolie kun je make-up verwijderen, zonder de natuurlijke balans van de huid te verstoren.
Olijfolie bevat een grote hoeveelheid essentiële vetzuren en antioxidanten. Deze stofjes bevorderen de celvernieuwing. Daardoor lijkt het haar sneller te groeien en wordt verdere schade aan het haar voorkomen.
Olijfolie als aanvulling op zonnebrand
Iedereen weet dat te lang in de zon zitten erg gevaarlijk is voor de huid. Ook wanneer je zonnebrand smeert. Een interessant weetje is dat wanneer je niet te lang in de zon zit en je netjes zonnebrand smeert, olijfolie een toevoeging kan zijn.
Uit wetenschappelijk onderzoeken blijkt namelijk dat olijfolie vele natuurlijke ontstekingsremmende stoffen bevat. De belangrijke stoffen komen voort uit polyfenolen zoals oleocanthal, en de vetten in de vorm van oliezuur.
Olijfolie bevat heilzame stoffen zoals het omega 9-vetzuur oliezuur, squaleen, fytosterolen, vitamine E en polyfenolen. Het draagt bij aan een goede celfunctie, beschermt tegen hart- en vaatziekten en kanker, functioneert als bouwstof voor steroïde hormonen en vitamine D én werkt ontstekingsremmend.
Je krijgt er betere nagels, haren, huid en botten van, het maakt de lever schoon en verbetert het immuunsysteem. Bovendien zou het je kunnen helpen om gewicht te verliezen, het hart te beschermen, ontstekingen te verminderen, de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en de hersenen te beschermen.
Als de olijfolie warm is (niet koken, het moet gewoon warm aanvoelen), verdeel je het over je natte haar. Wikkel je haren vervolgens in een handdoek en laat het middel ongeveer een half uur tot een uur intrekken. Daarna kun je je haren gewoon wassen met shampoo om het product er weer volledig uit te krijgen.
Is olijfolie goed voor droge voeten? Door je voeten in te smeren met een olie creëer je een vettig beschermend laagje op de huid. De olie blijft namelijk op de huid liggen, waardoor het vocht in de huid minder snel kan verdampen. Ook kun je een olie gebruiken in een voetenbadje, zoals de Extra vettende badolie.
Je hoort wel vaker dat je insmeren met olijfolie je veel sneller bruin maakt. Ja, dat is ook zo, maar: het is super gevaarlijk! Wanneer je met olie in de zon gaat liggen, verbrand je veel sneller. Daarnaast biedt olijfolie geen bescherming waardoor het extra gevaarlijk is.
Extra vierge olijfolie bevat een hoge dosis vitamine E. Dit is een antioxidant dat de huid beschermt tegen externe factoren, zoals zonnestralen en wind. De lichte textuur van olijfolie creëert een niet-plakkende moisturizer die lang blijft zitten en op alle typen huid toepasbaar is.
Olijfolie werkt vochtinbrengend en beschermt huid en haar en versterkt deze. Het bevat een aantal van de sterkste antioxidanten ter wereld en zorgt voor een stevige, stralende huid.
Door het hoge gehalte aan oliezuur en vitamine E is olijfolie bijzonder geschikt in de huidverzorging voor de droge, schrale en schilferige huid. Het oliezuur wordt ondersteund door fenolverbindingen die een uitstekende bescherming bieden tegen vrije radicalen en UV-stralen.
De meeste gezondheidsorganisaties raden aan om ongeveer drie eetlepels (rond de 40 ml) olijfolie per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 300 calorieën. Het is belangrijk om te onthouden dat olijfolie een vet is en dat overmatig gebruik kan leiden tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Olie daarentegen is super voedzaam maar werkt op de buitenste lagen van onze huid en beschikt over grote vetmoleculen. Oliën hydrateren en bedekken huidcellen met een zijdezachte beschermingslaag, om je vochtbarrière te versterken en uitdroging te voorkomen.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
' 'Het enige label waar je wél moet op letten is dat van 'extra vierge', een verwijzing naar de zuurtegraad. Extra vierge is beter dan vierge, heel simpel. Let ook op de oogstdatum, want olijfolie blijft slechts twee jaar goed.
Licht zorgt ervoor dat de goede stoffen in de olie sneller afbreken, lucht bij de olijfolie kan zorgen voor condensatie in de fles of het blik en warmte is een gevaar voor de smaak van olijfolie. Zo heeft de zon met haar licht en warmte de grootste invloed op olijfolie.
1. Oil it up met zonneolie. Zonneolie met SPF beschermt de huid tegen schadelijke UV-straling, maar kan ook het natuurlijke bruiningsproces stimuleren doordat er vaak een bruiningsbooster aan is toegevoegd. Hierdoor wordt de huid sneller bruin.
Je lichaam kan gemiddeld zo'n 2 tot 3 uur per dag melanine aanmaken. Als je 2 tot 3 uur in de zon bent geweest, zal je huid die dag niet meer bruiner worden. Ga op het juiste tijdstip van de dag in de zon. De zon is het sterkst tussen 12 en 15 uur, maar dat is ook het moment waarop de zon het meest schadelijk is.